Platsbaserad utveckling krävs i områden där befolkningen minskar

30.05.2022 kl. 09:00
Ny undersökning visar att en smart anpassning ger kommunerna verktyg för långsiktigt och systematiskt arbete för flexibilitet inför förändringar.

En ny undersökning visar att en smart anpassning ger kommunerna verktyg för långsiktigt och systematiskt arbete för flexibilitet inför förändringar. I en undersökning som Östra Finlands universitet och Norrum Oy genomfört för statsrådet konstateras att en förutsättning är att den centrala utgångspunkten för kommunernas förnyelse och innovation är att dessa är platsbaserade.

Landskapen och staten spelar en central roll när det gäller att integrera tankesättet kring smart anpassning och i att motivera kommunerna till ett nytt slags utvecklingsarbete.

”I Finland behövs ett politik- och åtgärdsprogram som överskrider de administrativa och regionala nivåerna och som grundar sig på att områden med krympande befolkning är platsbaserade och på behov till följd av detta”, säger forskningsdirektör Petri Kahila vid centret för regional- och kommunalforskning Spatia.

Smart anpassning är en planmässig långsiktig platsbaserad anpassning och förnyelse på ett socialt, regionalt och ekonomiskt hållbart sätt när befolkningen och ekonomin förändras. I en undersökning om vad smart anpassning är i Finland upptäcktes det att prioriteringar som hänför sig till befolkningsförändringen har fått mer utrymme än tidigare i olika politiska dokument. Ministerierna har dock olika åsikter om innehållet i den smarta anpassningen.

”För att skapa en målsättning som främjar smart anpassning krävs det att en bred politisk debatt inleds”, säger Kahila.

Till följd av områdenas och kommunernas ojämna utveckling har mer än två tredjedelar av kommunerna i Fastlandsfinland undergått en minskning av sin befolkning under de senaste två årtiondena. Enligt en enkät till kommunerna hade endast en tredjedel av de kommuner vars befolkning minskar accepterat att befolkningen minskar. Som största hinder för förnyandet av livskraften ansåg kommunerna minskningen av den arbetsföra befolkningen, tillgången på kompetent arbetskraft och brist på strävan efter tillväxt hos företagen. Det ringa spelrummet ansågs vara det största hindret för att förnya kommunorganisationen.

”Kommunerna krävde inte att statsandelarna skulle ökas. De betonade att kommunernas särdrag bör förstås och att det bör finnas spelrum för lokala lösningar inom kommunernas serviceproduktion”, konstaterar Kahila.

I fem fallkommuner – Kimitoön, Mänttä-Vilppula, Ilomants, Utajärvi och Kemijärvi – undersöktes under vilka förutsättningar en smart anpassning kan begränsa områdenas differentiering. Kommunerna är fast övertygade om att stärkandet av verksamhetsförutsättningarna för näringslivet och företagen främjar kommuninvånarnas välfärd.

Smart anpassning löser dock inte välfärdsstatens grundläggande problem till följd av att befolkningen minskar och föråldras. Även i fortsättningen kommer kommunernas offentliga utgifter att öka och inkomster att minska trots smart anpassning.

Publikationen har tagits fram som en del av verkställandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2020.

Uppgifterna är från webbplatsen mmm.fi.

Finsk pessimism allmänhetens favorit i europeisk projekttävling

Puolangos pessimismprojekt valdes till favorit bland allmänheten i projekttävlingen Rural Inspiration Awards. Det finska melankoliska mentala landskapet och den särpräglade kommunala marknadsföringen biter inom EU.Läs mera »
20.10.2022 kl. 10:00

Miljötraditioner till heders i klimatarbetet

Aktörer inom förenings- eller byaverksamheten har reflekterat över hur man förr i tiden levde på ett sparsamt sätt i förhållande till naturresursernas utnyttjande. Landsbygdens Bildningsförbund genomför som bäst projekt som handlar om miljötraditioner.Läs mera »
19.10.2022 kl. 11:00

Utbilda dig till Byacoach i Svenskfinland

Genom att utbilda dig till Byacoach, får du tillgång till presentationsmaterial och kommer med i ett landsomfattande nätverk som stöder dig i ditt dagliga arbete med byar och föreningar på landsbygden i Svenskfinland.Läs mera »
18.10.2022 kl. 13:00

Årets nyländska by sökes

Med valet av Årets nyländska by vill Nylands Byar rf och SILMU-byar lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet, öka medvetenheten om byaverksamheten och dela med sig av goda exempel.Läs mera »
18.10.2022 kl. 12:00

Landsbygdsboendets utveckling diskuteras på webbinarium

Den 8 november avslutas webbinarieserien Stolt över byn med det fjärde webbinariet som behandlar landsbygdsboendets utveckling.Läs mera »
17.10.2022 kl. 10:00

Landsbygdsboendets framtid diskuteras i Seinäjoki

Landemia-projektet ordnar ett diskussionstillfälle om landsbygdsboendets framtid 16.11 i Seinäjoki. Även Landemia-projektet och dess forskningsresultat presenteras, och så hålls en paneldiskussion.Läs mera »
14.10.2022 kl. 11:00

Höstens Byadagar hålls i Jyväskylä

Byadagarna, Kyläpäivät, som hålls 2-3.11i Jyväskylä, är ämnade för bl.a. byaombud, de regionala byaföreningarnas ordföranden, andra förtroendemän och tjänstemän, byaprojekt och bo på landet-projekt.Läs mera »
13.10.2022 kl. 11:00

Byaföreningar – anmäl ert evenemang till Öppna Julbyar!

Finlands Byar förverkligar konceptet Öppna Julbyar i samarbete med de regionala byaföreningarna. Målet är att erbjuda byarna möjlighet att få nationell och lokal synlighet för sina evenemang.Läs mera »
12.10.2022 kl. 12:00

Finlands Byar har publicerat sitt riksdagsvalsprogram

Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram: Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023. Programmet innehåller sju målsättningar.Läs mera »
12.10.2022 kl. 10:00

Fota Finlands sämsta byväg!

Var kan man hitta de sämst underhållna byvägarna? Utgående från insända foton väljs de åtta sämsta byvägarna ut av en jury för omröstning bland allmänheten, som röstar fram Finlands sämsta byväg. Läs mera »
11.10.2022 kl. 11:19

Anmälan till den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på distans är ännu öppen!

Du hinner ännu anmäla dig som deltagare på distans i den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kasnäs.Läs mera »
03.10.2022 kl. 14:00

Framtidens by – en kväll med tips om framtidstänkandets möjligheter

Med vilka medel kan framtidsvisionerna förverkligas genom handling? Byar och stadsdelar utmanas att vidga visionen om sin egen framtid.Läs mera »
23.09.2022 kl. 12:00

Rösta på ditt finländska favoritprojekt för vinst i tävlingen Rural Inspiration Awards

I projekttävlingen Rural Inspiration Awards tävlas det i fyra kategorier och Finland är representerad i alla fyra. I samband med att finalisterna offentliggjordes öppnades även för allmänheten att rösta på sin favorit.Läs mera »
21.09.2022 kl. 12:00

Över hundra initiativ och evenemang under Hållbarhetsveckan

Det finns minst 125 sätt att lyfta fram och skapa diskussion om hållbar utveckling om man tror på antalet evenemangsanmälningar till Hållbarhetsveckan, som har spridit sig över hela landet från Österbotten.Läs mera »
20.09.2022 kl. 12:00

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars senaste nyhetsbrev innehåller bl.a. en text om hållbart agerande i byarna, info om Hållbarhetsveckan, webbinarier, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
19.09.2022 kl. 13:00

Kom ihåg anmälan till Landsbygdsriksdagen!

Sista dagen för anmälan till den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen är 30 september.Läs mera »
19.09.2022 kl. 11:00

Sociala innovationer för service på landsbygden i podden Landet

Kan rullande ungdomsmottagningar, bokbussar, fritidsbanker och lokala servicepunkter vara smarta sätt att upprätthålla och bevara landsbygdernas samhällsservice?Läs mera »
15.09.2022 kl. 12:00

Positiv inkludering tema under de finlandssvenska integrationsdagarna i Helsingfors

Integrationsdagarna den 26 och 27 september erbjuder intressant program och inspiration med temat positiv inkludering – nyckeln till gemenskap.Läs mera »
14.09.2022 kl. 12:00

Susanna Laitila har valts till projektledare för Veva-projektet

Susanna Laitila har valts till projektledare för Veva-projektet. Hon inledde sitt arbete inom teamet för Finlands Byar den 1 september. Läs mera »
13.09.2022 kl. 13:00

Byakommunikationen på agendan under Stolt över byn-webbinarium

Webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) fortsätter med det tredje webbinariet som behandlar byakommunikationen. Det utlovas tre anföranden med idéer om att utveckla byakommunikationen.Läs mera »
09.09.2022 kl. 12:00

Vem jobbar för lagen om aktionsgrupper?

Lagen om aktionsgrupper är i trångmål. Lagen skulle möjliggöra snabb och projektliknande medborgarverksamhet för även små grupper och enklare administration för föreningen.Läs mera »
08.09.2022 kl. 13:00

Webbinarium ger energitips för byagårdar

Det höga energipriset anstränger många föreningar som upprätthåller en byagård. Webbinariet den 28 september ger tips för akuta situationer och diskuterar en minskning av energikostnaderna, även på längre sikt.Läs mera »
07.09.2022 kl. 12:00

Pörtom – Månadens by i Österbotten

Det är de aktiva föreningarna och de duktiga talkoarbetarna som får saker att hända i Pörtom. Läs mera »
05.09.2022 kl. 13:00

Ny anvisning i bedömningen av konsekvenserna för landsbygden

Med hjälp av en ny anvisning är det nu möjligt att lättare identifiera vilka konsekvenser lagförslag och program har för landsbygden.Läs mera »
02.09.2022 kl. 13:00

Finlands Byar prisbelönade lokala aktörer under sin 25-årsgala i Villmanstrand

Festgalan var en del av Saimen LOKAALI-evenemanget som samlade över 140 lokala utvecklare på Holiday Club Saimaa i Villmanstrand. Prisutdelningen var riklig.Läs mera »
01.09.2022 kl. 13:00