Björköby – Månadens by i Österbotten

27.02.2024 kl. 09:18
Den äldsta urkunden om Björkö berättar om Björköbor på 1400-talet, men bosättning på ön har funnits redan tidigare. Björkö är en skärgårdsö som har präglats av jakt, fiske och småbruk. Idag bor ca 350 personer i byn.

De första stenarna i Kvarken av det som senare skulle bli Björkö steg upp över havsytan på 400-talet. Den äldsta urkunden om Björkö berättar om Björköbor på 1400-talet, men bosättning på ön har funnits redan tidigare. Björkö är en skärgårdsö som har präglats av jakt, fiske och småbruk. Idag bor ca 350 personer i byn.

Kvarkens skärgård hör till ett av sju världsarv i Finland och är det enda som har naturarvsstatus. Världsarven utses av UNESCO och Kvarken upptogs år 2006 på Unescos världsarvslista som en del av världsnaturarvet High Coast/Kvarken Archipelago. Kvarkens skärgård och Höga Kusten i Sverige är varandras geologiska motsvarigheter. Kvarkens steniga skärgård utgör ett unikt landskap som har formats av istiden och påverkats av landhöjningen. Redan på 1100- och 1200-talen framträdde, tack vare landhöjningen, långsmala skär, s.k. De Geer-moräner, på vilka de gamla stamhemmanens gårdar på Björkö finns placerade ännu idag. För cirka 10 000 år sedan då inlandsisen började smälta framträdde dessa moränformationer. Björkö besöks av 50 000-60 000 turister varje år, och många tar sig upp i Saltkaret för att se exempel på De Geer-moränerna.

(Det äldsta naturskyddsområdet i Korsholm är Valsörarna-Björkögrunden som Björkö skifteslag fredade år 1934. Den senaste utvidgningen och ändringen av fredningsbestämmelserna gjordes år 1977. Området ingår i Natura 2000 och är även en del av Kvarkens världsarv.)

Föreningsverksamheten är livlig och det finns många föreningar i byn. Ungdomsföreningen är aktiv och ordnar exempelvis varje år på fastlagstisdagen ”lillvarvet ”och ”storvarvet”. Barn springer runt byn med bjällror som klingar under lillvarvet, medan storvarvet går av stapeln på kvällen. Byns ungdomar och även äldre personer klär ut sig, använder masker för att inte bli igenkända, och skojar med det efterföljande tåget av människor. Springandet kring byn på fastlagstisdagen är en flera hundra år gammal tradition som utgick från dåtidens vargskall, och som senare influerades av karnevaler på andra håll i världen.

På sommaren ordnar ungdomsföreningen postrodden mellan Björkö och Holmön. Vartannat år går starten från Björkö, och vartannat år ror man från Sverige och hit. Tyvärr har vädret inte varit gynnsamt på flera år, och postrodden har ordnats som en kortare De Geer-rodd de år den längre rodden inte har kunnat genomföras.

Fornminnesföreningen är aktiv med nytt båtmuseibygge vid Svedjehamn och varje sommar ordnas välbesökta berättarkvällar. Vid gårdsmuseet Mårtes och Soldatens stuga kan man se byns och traktens unika blommade allmogeskåp. Föreningen underhåller även båthusen i den gamla hamnen vid Bodback, vid vilken man kan se highlandkor beta sommartid om man går vandringsleden runt bodvattnet.

Folkhälsan har en diger verksamhet, med egen lekpark, minigolfbana, gym och familjecafé. För barn ordnas simskola sommartid, och för vuxna såväl jumppakurser som promenadgrupper. År 2023 premierades Björköby som den förening som samlat de flesta steg bland medelstora föreningar i tävlingen Hälsostegen. Även byarådet är en aktiv förening i Björköby, och ordnar verksamhet för hela byns trivsel. Bland de större evenemangen kan byajulfesten och sommarens allsång nämnas, och varje år delas ”Årets julblomma” ut till en Björköbo som gjort en fin insats för byn och dess invånare.

Björkö Handeln med sitt café är byns samlingspunkt året runt. Äta kan man även göra på Kvarkens värdshus, och sommartid på Café Salteriet.

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för februari är från webbplatsen aktion.fi.

De Geer-moräner i världsarvet Kvarken, sedda från utkikstornet Saltkaret vid Svedjehamn              Bildkälla: Wikimedia Commons

Nyheter och aktualiteter från Finlands Byar

Ett nytt Uutiskirje från Finlands Byar har utkommit som e-post. I nyhetsbrevet kan du läsa om Finlands Byars nya projekt, föreningens webbinarier under hösten, landsbygdslägret i Virdois med mera.Läs mera »
02.09.2024 kl. 11:08

Byn kan också vara en klimataktör

Medborgarsamhället har spelat en betydande roll i miljöskyddets historia. Föreningar, byar och medborgarverksamhet erbjuder en utmärkt plattform för åtgärder och experiment som främjar hållbarhet. Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:14

Ansök till landsbygdslägret i Virdois!

Landsbygdslägret är avsett för alla som är intresserade av landsbygdsutveckling och förhoppningen är att få med folk från olika delar av Finland. Lägret ska utmynna i en varumärkesmanual för landsbygden.Läs mera »
29.08.2024 kl. 11:11

KERÄ-nätverket arbetar för en hållbar landsbygd

KERÄ, För hållbara landsbygder och en rättvis omställning, fokuserar på aktuella hållbarhetsfrågor nationellt, regionalt och lokalt, och lyfter alla aspekter av hållbarhet: ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt.Läs mera »
28.08.2024 kl. 10:46

Finlands största idéfestival hålls i Nurmes – svenskspråkigt programinslag lyfter beredskap i vardagen och trygghet i byn

Landsbygdsparlamentet i Nurmes 26-28.9 samlar alla människor som är intresserade av landsbygdens framtida utveckling. Även finlandssvenska organisationer är med och anordnar en gemensam workshop på svenska med fokus på beredskap i vardagen och trygghet i byn. Läs mera »
27.08.2024 kl. 09:24

Är byskolan en utgiftspost eller attraktionsfaktor?

Finlands Byars webbinarier i höst inleds 17.9 med ett tillfälle om byskolor. Är de en utgiftspost eller attraktionsfaktor? Den 29 oktober handlar det om olika sätt att främja inflyttning till en by eller kommun.Läs mera »
22.08.2024 kl. 12:38

Webbinarium om smarta lösningar och digitalisering

Landsbygdsorganisationen PREPARE ordnar ett webbinarium 23.8 om projektet Futural Horizon Europe relaterat till smarta lösningar och digital kapacitetsuppbyggnad, kopplat till Rural Pact och kommande programperiod.Läs mera »
21.08.2024 kl. 12:46

Nätverksdag med temat effekt ordnas i Jakobstad

En nätverksdag för landsbygdsutvecklare hålls 10 september i Jakobstad. Temat för nätverksdagen är effekt – hur kan projekt eller företagets åtgärder medföra betydande och hållbara förändringar i samhället och miljön?Läs mera »
21.08.2024 kl. 09:27

Upplev den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen i Korsholm!

Programmet för Landsbygdsriksdagen upptar bl.a. kreativa workshopar med Strömsös Lee Esselström, Songwriters of Kvarken, middag vid Replotbron, inspirationsprat om hållbarhetstrender m.m.Läs mera »
20.08.2024 kl. 12:10

Stort intresse för lediga jobb vid Finlands Byar

Folk är intresserade av byaverksamhet och samhällsengagemang. Tre tjänster inom Finlands Byar lockade nästan 400 sökanden och det var mer än hundra sökanden till respektive tjänst.Läs mera »
19.08.2024 kl. 11:16

Byarnas livskraft diskuteras på FARMARI i Seinäjoki

Vad är kärnan i byarnas och landsbygdens livskraft, människor, företag eller jordbruk? - Det diskuteras i en av panelerna på lantbruksutställningen FARMARI i Seinäjoki inkommande fredag 5. juli.Läs mera »
01.07.2024 kl. 13:29

Sommarhälsningar från Svenskfinlands Byar

Vi har sommarpaus från 1 juli - 12 augusti. Ha en skön och avstressande sommar.Läs mera »
28.06.2024 kl. 14:00

Årets Leader-Byaprojekt kungörs under Landsbygdsparlamentet

Styrelsen för Finlands Byar har utsett åtta topprojekt, baserat på förslag från Finlands Byars team, och bland dessa åtta topprojekt har styrelsen utsett en vinnare som tillkännages under Landsbygdsparlamentet.Läs mera »
28.06.2024 kl. 13:41

Enkät om Rural Pact och landsbygdsutveckling

Svara på enkäten Rural Pact stakeholder needs survey som är en undersökning relaterad till Rural Pact och landsbygdsutveckling. Det tar inte mer än 15 minuter att svara och fylla i frågeformuläret.Läs mera »
27.06.2024 kl. 11:54

Sommarens nyhetsbrev från Landsbygdsnätverket

I nyhetsbrevet hittar du info om evenemang som Finlandsarenan, lantbruksmässan Farmari, Närmatsdagen, Landsbygdsparlamentet i Nurmes, samt motionstrappsträning och nyhetsöversikt.Läs mera »
26.06.2024 kl. 13:17

Jonas (Josip) Rönnqvist ny verksamhetsledare för Fs4H

Jonas Rönnqvist är ny verksamhetsledare för Finlands svenska 4H (Fs4H). Rönnqvist har en lång erfarenhet av tredje sektorn, av barn- och ungdomsverksamhet, samt likaså ett brett kontaktnät inom föreningsvärlden. Läs mera »
26.06.2024 kl. 11:13

Hållbarhetsveckans inverkan på den hållbara utvecklingen

Kan en evenemangsvecka påverka den hållbara utvecklingen i samhället? Det här är den centrala frågan när genomslag för Hållbarhetsveckans verksamhetsmodell utforskats i ny studie.Läs mera »
20.06.2024 kl. 11:14

Svenskfinlands Byar har ny adress

SLF:s kansli i Vasa med landsbygdspolitiska nätverket Hållbarhetsveckan, Svenskfinlands Byar och smarta byar-projektverksamheten samt projektet Greppa generationsskiftet finns nu på Handelsesplanaden 10 D.Läs mera »
19.06.2024 kl. 11:55

Tillsammans för ungas lärande och hållbara landsbygder på SuomiAreena 2024

Svenskfinlands Byar deltar tillsammans med Finlands svenska 4H på SuomiAreena 2024 i Björneborg onsdagen den 26 juni. Under det gemensamma temat "Tillsammans för hållbara landsbygder" betonar Fs4H vikten av ungas hållbara lärande inom 4H, arbetslivsfärdigheter och sysselsättning. Svenskfinlands Byar lyfter byagemenskapens roll för ett hållbart lokalsamhälle där alla är inkluderade. Läs mera »
17.06.2024 kl. 15:03

Byacoachning – ordna ett lyckat evenemang!

Byacoachning® är ett utbildningskoncept som producerats för Finlands Byar rf som stöd för byaverksamheten. Mer om byacoachning och andra nyheter finns i Finlands Byars senaste Uutiskirje.Läs mera »
14.06.2024 kl. 11:17

Öppna Byars evenemang – 650 gånger tack!

Öppna Byars dag bjöd på 650 evenemang i byarna. Framgångssagor blir inte till av sig själva. Byarna och deras föreningar utförde en fantastisk arbetsinsats för ett lyckat evenemang.Läs mera »
12.06.2024 kl. 11:07

Nurmes värd för Landsbygdsparlamentet

Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i september – Svenskfinlands Byar är medarrangör för en svenskspråkig workshop om beredskap i vardagen och trygghet i byn.Läs mera »
11.06.2024 kl. 10:55

Finlands Byar – ändringar på posten som verksamhetsledare

Verksamhetsledaren för Finlands Byar Aleksi Koivisto lämnar sin tjänst före juli. Koivisto och styrelsen för Finlands Byar har kommit överens vid styrelsemötet 28.5 att Koivisto lämnar uppdraget som verksamhetsledare 15.6.Läs mera »
07.06.2024 kl. 10:24

Landsbygdsforskarträffen i Idensalmi hålls i augusti

Landsbygdsforskarträffen i Runni, Idensalmi hålls 28-29.8. Temat är landsbygden i en värld av kriser. Det finns ännu tid att lämna förslag som ett arbetsgruppsförslag. Förslagens abstrakt ska vara inlämnade senast 7.6.Läs mera »
05.06.2024 kl. 13:17

Rural Pact – ett nytt redskap för landsbygdsutvecklingen inom EU

Det som är nytt med Rural Pact är att man strävar till att få alla betydelsefulla sektorer, organ och olika nivåer att samarbeta för landsbygden, trots att aktörernas uppdrag inte nödvändigtvis handlar om landsbygdsfrågor.Läs mera »
04.06.2024 kl. 12:25