Finlands Byar har publicerat sitt riksdagsvalsprogram

12.10.2022 kl. 10:00
Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram: Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023. Programmet innehåller sju målsättningar.

Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram. I programmets sju punkter slår man slag för rättvis omställning, barn och unga som landsbygdens framtid, närservicepiloter, trygghetskänslan som finns på landet, smidig trafik och fungerande nätförbindelser, multilokalitet, samt Leader- och byaaktörer vilka stärker landsbygdens livskraft. Läs Finlands Byars riksdagsvalsprogram i sin helhet här nere (eller i PDF-form på suomenkylat.fi):

Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023

Inledning
4000 byar och 52 Leader-grupper öser ut idéer! Frivilligt arbete bedrivs i byar och stadsdelar för att utveckla lokalsamhället. Gemenskapsanda, jämlikhet och generationsöverskridande är värderingar som Finland behöver i denna tid. Den finska landsbygden har en förtrollande kraft. Landsbygden lockar folk igen. I byarna kan du hitta Green Care-entreprenörer, ekologiska gårdar, nationalparker, vindkraft, vegetabiliskt protein, dansbanedanser, yogaretreater, ITE-konst, exportindustri, distansarbetare och olika slags finländare.

Landsbygden föder finländarna. Ett decentraliserat och enhetligt samhälle består av trygga hemtrakter. Allt fler drömmer om en bakgård och ett arbetsrum, det vill säga en rymligare vardag nära naturen. Samhället måste undanröja hinder för finländarnas drömmar. Vi vill bygga krishållbara lokala samhällen.

  1. BYBORNA SKA INTE BEHÖVA BETALA FÖR DEN GRÖNA ÖVERGÅNGEN
    Inflationen slår hårt mot finländare som bor och arbetar på landsbygden. Arbetsrese- och skatteavdrag ska riktas regionalt. Inhemsk energi och mat produceras hållbart på landsbygden. En rättvis omställning måste göras på ett socialt hållbart sätt, så att de som arbetar på landsbygden inte ensamma behöver betala för det. Byar som står sig mot förändringar stöder och driver på klimatåtgärder och främjandet av biologisk mångfald. Kolneutrala lokala energilösningar återanvänds, anläggs och testas i lokala samhällen. Kostnaderna för energirenoveringar av byagårdar kompenseras. Användningen av inhemsk biogas och biogasnätverket utökas med nya innovationer. Nätverket av laddningsstationer för gas- och elbilar byggs ut till byarna.
  2. BARN OCH UNGA ÄR LANDSBYGDENS FRAMTID
    Hela byn fostrar. Lokala daghem, familjedagvård och byskolor fungerar som dragningskraft för kommunerna. Landsbygdsbarnens resetider och inlärningsskillnader får inte längre öka jämfört med stadsbarnen. I regeringsprogrammet behövs en överenskommelse om ett tillägg på 10 miljoner euro till landsbygdens närskolor. Det lokala skoltillägget stöder tillgängligheten till utbildning, kommunens ekonomi och nativiteten. Ungdomars välbefinnande och psykiska hälsa stöds genom att införa Navigator-verksamhet till landsbygden. Försöket med den regionala studielånskompensationen kommer att uppmuntra högutbildade ungdomar att flytta till landsbygden och lösa kompetensbristen. Med modern regionalpolitik skapas retentions- och attraktionsfaktorer för att få unga kvinnor att flytta ut på landsbygden. Ett internt finländskt utbytesstudieprogram för ungdomar genomförs, där man kan bege sig från Berghäll till Kuhmo och Norra Karelens skogsklädda höjder kan utbytas mot Österbottens skärgård.
  3. INGEN CENTRALISERING – STARTA NÄRSERVICEPILOTER
    Tillgängligheten till offentliga tjänster får inte försämras på landsbygden. Centraliseringsutvecklingen måste hejdas. De nya välfärdsområdena sköter om hemvården och även likvärdiga social- och hälsovårdstjänster på glesbygdsområden. Det smarta välfärdsområdet investerar i en byaservicebuss. De mobila tjänsterna cirkulerar i byarna och förebyggande social- och hälsovårdstjänster förläggs till byagårdarna. Investeringsstödet för biblioteksbussar blir permanent. Bybutiksstödet fortgår, eftersom det möjliggör multiservicepunkter på landsbygden och stöder landsbygdens försörjningstrygghet. Nätverket med paketautomater utvidgas på landsbygds- och skärgårdsområden.
  4. TRYGGHETSKÄNSLAN FINNS PÅ LANDET
    I tider av nöd måste hjälpen komma snabbt och responsen måste vara rimlig för alla i Finland. Livskraftiga byar för med sig bosättning till hela Finland, och byaverksamheten upprätthåller sin del av säkerheten i landet. Styrkan i frivilligarbetet för med sig en fortsatt kontinuitet för säkerhetsverksamheten på landsbygden. Beredskap, försörjningstrygghet och krishållbarhet befrämjas i byar och stadsdelar. Byaverksamheten eliminerar ensamheten och förhindrar marginalisering. Bya- och stadsdelsaktörer utbildas för exceptionella förhållanden. Myndigheterna betraktar byar och lokala samhällen som centrala säkerhetspartners i den övergripande säkerheten.
  5. SMIDIG TRAFIK OCH FUNGERANDE NÄTFÖRBINDELSER I HELA LANDET
    Statens kollektivtrafikresurser måste också riktas till Finlands landsbygd. Staten bör stöda pilotprojekt för landsbygdstrafik, vilka ger stöd till försök med lånebilar och samåkning. I ett fungerande vägnät behöver menföre åtgärdas och med statens finansiering av väghållningen minskar reparationsskulden för landsbygdens vägnät. Lätta trafikleder byggs längs byns vägar för att befrämja cykelturism och -säkerhet. Byggandet av optisk fiber och ökningen av användaranslutningar måste offentligt främjas i områden där det inte byggs enligt marknadsvillkor.
  6. MULTILOKALT HEMLAND – LYCKAN ÄR ATT BO PÅ LANDET
    Grannarna är bekanta på landsbygden och det är en glädje att vara en del av gemenskapen. Finland blir alltmer multilokalt och en arbetsbaserad invandring och flyttning inom landet uppmuntras. Säsongsarbetare integreras genom byaverksamhet. Hinder för multilokalisering avlägsnas genom lagstiftning och beskattning. Både staten och företagen ökar den platsoberoende rekryteringen. Distansarbete och en platsoberoende vardag ger frihet, välbefinnande och flexibilitet. Låt oss uppmuntra kommuner att göra det enklare att göra om fritidsstugor till bostäder och skriva en utredning om det. Låt oss stöda en experimentell lag som liknar Japans lokala donationsmodell eller ett bredare pilotprojekt för skatteavdrag i Finland. Fastighetshandeln på landsbygden påskyndas genom att reformera ärvdabalk lagstiftningen och införa tidsfrister för avveckling av dödsbon.
  7. VI LEADER- OCH BYAAKTÖRER STÄRKER LANDSBYGDENS LIVSKRAFT
    Samhällsbaserad lokal utveckling skapar nya jobb, diversifierar tjänsterna och ger byarnas invånare möjlighet att arbeta för samhället och miljön. Utvecklingsmetoden nerifrån och upp måste stärkas. Föreningslagen bör förenklas och Patent- och registerstyrelsens avgifter göras mer skäliga. Leader-verksamhetsmodellen, som finns för byar, införs även till stadsdelar. Statsbidraget för byaverksamheten bör stärkas, eftersom varje euro för byaverksamhet genererar talkoarbete till ett värde av 90 euro. Vi stöder övergripande säkerhet, talkokultur och livskraften i samhällen i hela Finland.

Korsholm jobbar för att få liv i landsbygden

Hus som har lämnats till sitt öde i Korsholm väntar på att bli hem igen. Kommunen har kommit halvvägs i sitt projekt där målet är att gamla gårdar ska komma till användning igen. Men ännu har inget hus hittat en ny ägare.Läs mera »
idag kl. 13:47

Dålig lönsamhet minskar antalet lanthandlar

På landsbygden har lanthandlarna en central roll som serviceställen och mötesplatser.. Men nya krav från EU och minskat stöd från staten gör framtiden ännu mer osäker för lanthandlar som minskat kraftigt under hela 2000-talet.Läs mera »
idag kl. 12:40

Landsbygdsfinansieringen stärker turismen och hållbar utveckling

Under urvalsperioden våren 2025 inkom 14 ansökningar om projektstöd till NTM-centralen i Österbotten. Det visade sig att vid utveckling av byar och samhällen så är hållbara och energismarta ett tema som förenar.Läs mera »
igår kl. 13:50

EU:s landsbygdsfinansiering för kultur lyfts fram i en kampanj

Kampanjen Rotad kultur på landsbygden pågår 16.6-31.8. Leader-grupper runt om i Finland delar med sig av kulturtips. Syftet är att öka medvetenheten om EU:s roll i att främja kultur genom landsbygdsfinansiering.Läs mera »
igår kl. 13:09

Juni månads nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt nyhetsbrev för juni månad. Här kan du läsa om exempelvis den landsbygdspolitiska redogörelsen, Öppna Byar, KyläAreena, KyläVisio-projektet, samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
24.06.2025 kl. 14:03

Forsby Årets by i Österbotten – KAJ Årets landsbygdsansikte

Aktion Österbotten har kungjort årets utmärkelser i svenska Österbotten. Forsby har utsetts till Årets by, Humorgruppen KAJ till Årets landsbygdsansikte, André Engelholm till Årets unga lokalaktör, samt Carina Storhannus till Årets lokalaktör.Läs mera »
24.06.2025 kl. 10:27

Fira sommaren i byar, upptäck, delta och stötta det lokala

Svenskfinlands Byar önskar er alla en avkopplande sommar fylld av byarnas charm och gemenskap.Läs mera »
18.06.2025 kl. 16:18

Årets KyläAreena hålls i Kannonkoski

Under evenemanget KyläAreena samlas finländska lokala aktörer. Möten, utbildning, diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling är kännetecknande för KyläAreena.Läs mera »
17.06.2025 kl. 11:20

Vi samarbetar med projektet MEP – Mera EU-pengar i Svenskfinland

Som en del i samarbetet är vi med och ordnar ett infotillfälle om Leader-programmet, för lokal, platsbaserad utveckling. Läs mera »
16.06.2025 kl. 15:19

Välkommen på besök! Öppna Byar 2025 visar upp landsbygdens bästa sidor med nästan 600 evenemang den 14 juni

Öppna Byars dag har firats i över tio år, en dag fylld av fest och engagemang i byarna runt om i landet. Läs mera »
12.06.2025 kl. 18:52

Kartläggningen av byahus bidrar till en tryggare vardag för din by!

Kartläggningen av byahus hjälper dig att förbättra beredskapen i din by. Samtidigt säkerställs att myndigheterna har den information de behöver för att agera effektivt om något händer.Läs mera »
10.06.2025 kl. 14:20

Upprätthåll avtalsbrandkårernas första responsverksamhet!

Avtalsbrandkårsmedlemmar fungerar som stöd och trygghet för sin egen by och sitt samhälle. De genomförda ändringarna i larmkriterierna för första responsverksamhet äventyrar avsevärt medborgarnas lika tillgång till hjälp.Läs mera »
05.06.2025 kl. 13:45

Finlands Byars budskap: Leader-finansieringen måste säkras

Med anledning av budgetramen för EU betonar Finlands Byar Leader-finansieringens inverkan och betydelse för Finlands utveckling. Därför vädjar man till EU:s beslutsfattare att säkra öronmärkning och finansiering av Leader.Läs mera »
02.06.2025 kl. 12:59

HSSL startar webbinarier om viktiga landsbygdsfrågor

Hela Sverige ska leva (HSSL) börjar arrangera webbinarier kring aktuella och viktiga frågor på landsbygden. Man vill sprida kunskap, väcka nya tankar och inspirera till framtidstro. De första tillfällena hålls i juni.Läs mera »
28.05.2025 kl. 13:09

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt nyhetsbrev för maj månad. Här kan du läsa om exempelvis Öppna Byar, ELARD, Eurovisionen, bystugor, webbinariet KyläVisio, samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
28.05.2025 kl. 11:31

Landsbygdsaktörernas perspektiv med i rapport om Agenda 2030

För första gången inkluderas nu landsbygdens perspektiv i främjandet av hållbar utveckling. KERÄ-nätverket har bidragit till rapporten med bilagan ”Främjande av hållbar utveckling ur landsbygdens perspektiv”.Läs mera »
26.05.2025 kl. 12:34

Nytt material för beredskapsarbete i byar

Studieförbundet Vuxenskolan har tagit fram Bygdens beredskap, en nytt material utvecklat i samarbete med Bygdegårdarnas riksförbund. Materialet kan användas för beredskapskvällar i byn.Läs mera »
23.05.2025 kl. 11:33

KAJs gåva till Vörå - de visade oss att vi kan

Våren har varit mer än vad man någonsin kunnat drömma om. Livet i en landsbygdskommun rör sig vanligtvis i sin egen lugna takt. Men i år hände något som bröt mönstret helt. Något som satte Vörå på kartan, bokstavligt talat.Läs mera »
21.05.2025 kl. 10:27

Med temat ”Lyckan finns i byn” söks Årets by i Egentliga Finland

Finland har utsetts till världens lyckligaste land för åttonde gången i rad. Hur återspeglas lyckan på landsbygden och i byarna i Egentliga Finland? Egentliga Finlands Byar söker nu efter Årets by i landskapet.Läs mera »
20.05.2025 kl. 12:41

Förlängd tid och utökade åtgärder för projektet Mästarbyar

Projekttiden för Utvecklingsförening SILMU rf:s projekt Mästarbyar har förlängts och åtgärderna har utökats för att svara på behoven i anslutning till byarnas säkerhet och beredskap i verksamhetsområdet.Läs mera »
19.05.2025 kl. 13:51

Kuortane plats för årets landsbygdsforskarträff

Anmälan till landsbygdsforskarträffen i Kuortane 27-28 augusti är nu öppen. Forskarträffen, som samlar forskare och en hel del landsbygdsutvecklare, har i år temat framtiden på landsbygden.Läs mera »
19.05.2025 kl. 12:42

Landsbygdsutvecklare samlades till Tammerfors-träff

Eter en längre tids paus, med bl.a. pandemi, har finlandssvenska landsbygdsutvecklare åter samlats till en Tammerfors-träff. Agendan upptog bl.a. kommande CAP-perioden, EU-projekt och Landsbygdsriksdagen.Läs mera »
13.05.2025 kl. 12:10

En lokal EU-beslutsfattare finns i nästan varje kommun

Det finns EU-beslutsfattare närmare än du tror. I Finland finns det 53 Leader-grupper vars styrelser består av omkring tusen medlemmar. Dessa styrelsemedlemmar utvecklar sina hemkommuner genom att besluta om projekt.Läs mera »
07.05.2025 kl. 13:56

SILMU-byar belönar ett lyckat byaevenemang i östra Nyland

Evenemangen i byarna är en viktig del av gemenskapen och den lokala kulturen. Fantastiska och speciella evenemang har ordnats i östliga Nyland under det senaste året och i år. Nu belönas ett lyckat byaevenemang.Läs mera »
05.05.2025 kl. 12:40

Kvarkens skärgård – Hur påverkar turismen dig och din by?

Projektet Kvarken-Be my guest har som mål att utveckla en mer hållbar, tillgänglig och gästvänlig turism i världsarvsområdet Kvarkens skärgård. Genom att svara på en enkät, kan du påverka utvecklingen.Läs mera »
29.04.2025 kl. 13:21