Nyliberalismens död ger möjligheter för små landskap som Österbotten

16.08.2022 kl. 12:00
I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta.

Vi lever i omställningens tid. Sedan finanskrisen 2008 har det stått klart att samhällets system, som de strukturerats under efterkrigstiden, är förlegade och måste anpassas till den nya tidens krav. Det här blev tydligt framförallt på det ekonomiska och finansiella området, men också de demokratiska, sociala och ekologiska systemen hade redan en längre tid uppvisat besvärande brister. Det visade sig dock att en kursändring var svår att genomföra i praktiken, samtidigt som problemen blev allt mer uppenbara, till exempel genom den tilltagande klimatkrisen och framgångarna för brexit-rörelsen och trumpismen. När corona-pandemin slog till var därför förändringstrycket uppskruvat i många av samhällssystemen. Det är ju så att en radikal förändring ofta blir möjlig först i och med en kris.

Genom historien har stora skiften uppträtt vid vissa tidpunkter, mer eller mindre regelbundet. Ekonomen Nikolai Kondratieff identifierade i början av 1900-talet 50-åriga cykler baserade på den tekniska utvecklingen. Ofta har övergångarna karaktäriserats av samhällelig turbulens. Logiken är att vissa tekniska lösningar får, när de väl blir etablerade, omvälvande följder för hur samhället fungerar. Kondratieff identifierade ångkraften under första hälften av 1800-talet som starten på en första cykel, följt av järnvägar och telegrafen på 1800-talets senare del. Senare har elektricitet under första halvan av 1900-talet och transistorer och motorisering av transport under den andra halvan av 1900-talet lagt grunden för nya samhällskiften. Den underliggande teknologi som nu driver förändringen är informationsteknologin och robotiseringen.

I nuläget är det alldeles tydligt att samhällssystemens omställning inte hunnit med. Ett exempel är hur taxi, hotell, varuhus, media och olika kommunikationsverktyg idag kontrolleras av företag i Silicon Valley: en del av vinsten sipprar bort från de platser där aktiviteten genomförs, arbetsvillkor dikteras delvis annanstans, stater har inte ens möjlighet att kontrollera genomförandet av demokratiska val. Att stämpla in som i gamla tiders industrier passar allt färre yrken. Digitala bubblor ställer krav på mer direktkommunikation med de som berörs av olika frågor. Det är omvälvande förändringar av samhällsstrukturerna som krävs för att komma till rätta med sådana problem. På senare tid har vi ändå sett att flera av de här faktorerna är på väg att förändras.

Pandemin blev dödsstöten för det som brukar kallas nyliberalismen, eller Reaganomics, den amerikanska modell (och delvis brittiska) som från och med Reagan-administrationen förordat fria globala marknader, privatiseringar och minimal inblandning av staten. Nyliberalismens idéer hade en poäng under 1900-talets senare del, men har svårigheter att hantera dagens problem.

I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta. För det första pandemin, som visade hur sårbara de globala leveranskedjorna är, och att det finns skäl att både se till att det finns produktion av sjukvårdsartiklar och medicin i närheten och att sjukvårdssystemen inte bantats ner till bristningsgränsen. För det andra kriget i Ukraina, som ytterligare markerat betydelsen av en självförsörjningskapacitet. Även klimatkrisen pekar på mer regionala försörjningslinjer.

Dessa faktorer går alldeles på tvärs med nyliberalismens idéer, som ju förordade globalisering och så liten statlig inblandning som möjligt. I stället efterfrågas nu mer regionala system, en starkare roll för både staten och civilsamhället, och en omstrukturering av den industriella produktionen. Redan före pandemin såg vi tecken på vad som kan kallas en reindustrialisering av västvärlden, utgående från var energi produceras och råvaror är tillgängliga.

Den amerikanska ekonomen Dani Rodrik har föreslagit ”produktivism” som ett namn på den nya ism som är på väg att växa fram. Rodrik menar att produktion, arbete och regionalism kommer att ta den plats finanser, konsumism och globalisering haft i nyliberalismens tidevarv, det vill säga att regional produktion, tillgång till kvalitativa arbetsplatser och civilsamhällets utveckling blir de centrala utvecklingsfaktorerna.

Vad betyder det här för ett landskap som Österbotten? Vi ska komma ihåg att Österbotten är ett perifert landskap – det ligger långt utanför de mest dynamiska regionerna i Europa och världen. Österbotten präglas av landsbygd, om än relativt framgångsrik sådan. Även om exportindustrin är framgångsrik har regionen över tid varit en utflyttnings- snarare än inflyttningsbygd. Även om jag här dragit rätt tydliga konturer för vad som komma skall så är framtiden ändå oviss. Vi vet inte hur en kommande samhällsmodell kommer att se ut, men det som kan konstateras är att det är svårt att föreställa sig en modell som ger större utmaningar för små perifera regioner än nyliberalismen, som tvingade även de svagaste regionerna ut i den globala konkurrensen. Det finns också anledning att tro att markytor, tillgången till kvadratmetrar, får betydelse i och med en omställning till energiformer och regional produktion som kommer att kräva sådana. Lokal matproduktion ser också ut att få en allt större relevans. En landsbygdspräglad region med hög kompetensnivå på för framtiden relevanta områden ser därför ut att ha det väl förspänt.

En tid av omställning är turbulent. Politiska konflikter är oundvikliga och det finns risker att omställningen leder i destruktiva riktningar. Det är därför viktigt att insikten om den här omställningen omfattas av de centrala aktörerna i samhället, såväl som av befolkningen över lag.

Kenneth Nordberg
Forskardoktor, Regionalvetenskap, Åbo Akademi i Vasa

Korsholm jobbar för att få liv i landsbygden

Hus som har lämnats till sitt öde i Korsholm väntar på att bli hem igen. Kommunen har kommit halvvägs i sitt projekt där målet är att gamla gårdar ska komma till användning igen. Men ännu har inget hus hittat en ny ägare.Läs mera »
01.07.2025 kl. 13:47

Dålig lönsamhet minskar antalet lanthandlar

På landsbygden har lanthandlarna en central roll som serviceställen och mötesplatser.. Men nya krav från EU och minskat stöd från staten gör framtiden ännu mer osäker för lanthandlar som minskat kraftigt under hela 2000-talet.Läs mera »
01.07.2025 kl. 12:40

Landsbygdsfinansieringen stärker turismen och hållbar utveckling

Under urvalsperioden våren 2025 inkom 14 ansökningar om projektstöd till NTM-centralen i Österbotten. Det visade sig att vid utveckling av byar och samhällen så är hållbara och energismarta ett tema som förenar.Läs mera »
30.06.2025 kl. 13:50

EU:s landsbygdsfinansiering för kultur lyfts fram i en kampanj

Kampanjen Rotad kultur på landsbygden pågår 16.6-31.8. Leader-grupper runt om i Finland delar med sig av kulturtips. Syftet är att öka medvetenheten om EU:s roll i att främja kultur genom landsbygdsfinansiering.Läs mera »
30.06.2025 kl. 13:09

Juni månads nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt nyhetsbrev för juni månad. Här kan du läsa om exempelvis den landsbygdspolitiska redogörelsen, Öppna Byar, KyläAreena, KyläVisio-projektet, samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
24.06.2025 kl. 14:03

Forsby Årets by i Österbotten – KAJ Årets landsbygdsansikte

Aktion Österbotten har kungjort årets utmärkelser i svenska Österbotten. Forsby har utsetts till Årets by, Humorgruppen KAJ till Årets landsbygdsansikte, André Engelholm till Årets unga lokalaktör, samt Carina Storhannus till Årets lokalaktör.Läs mera »
24.06.2025 kl. 10:27

Fira sommaren i byar, upptäck, delta och stötta det lokala

Svenskfinlands Byar önskar er alla en avkopplande sommar fylld av byarnas charm och gemenskap.Läs mera »
18.06.2025 kl. 16:18

Årets KyläAreena hålls i Kannonkoski

Under evenemanget KyläAreena samlas finländska lokala aktörer. Möten, utbildning, diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling är kännetecknande för KyläAreena.Läs mera »
17.06.2025 kl. 11:20

Vi samarbetar med projektet MEP – Mera EU-pengar i Svenskfinland

Som en del i samarbetet är vi med och ordnar ett infotillfälle om Leader-programmet, för lokal, platsbaserad utveckling. Läs mera »
16.06.2025 kl. 15:19

Välkommen på besök! Öppna Byar 2025 visar upp landsbygdens bästa sidor med nästan 600 evenemang den 14 juni

Öppna Byars dag har firats i över tio år, en dag fylld av fest och engagemang i byarna runt om i landet. Läs mera »
12.06.2025 kl. 18:52

Kartläggningen av byahus bidrar till en tryggare vardag för din by!

Kartläggningen av byahus hjälper dig att förbättra beredskapen i din by. Samtidigt säkerställs att myndigheterna har den information de behöver för att agera effektivt om något händer.Läs mera »
10.06.2025 kl. 14:20

Upprätthåll avtalsbrandkårernas första responsverksamhet!

Avtalsbrandkårsmedlemmar fungerar som stöd och trygghet för sin egen by och sitt samhälle. De genomförda ändringarna i larmkriterierna för första responsverksamhet äventyrar avsevärt medborgarnas lika tillgång till hjälp.Läs mera »
05.06.2025 kl. 13:45

Finlands Byars budskap: Leader-finansieringen måste säkras

Med anledning av budgetramen för EU betonar Finlands Byar Leader-finansieringens inverkan och betydelse för Finlands utveckling. Därför vädjar man till EU:s beslutsfattare att säkra öronmärkning och finansiering av Leader.Läs mera »
02.06.2025 kl. 12:59

HSSL startar webbinarier om viktiga landsbygdsfrågor

Hela Sverige ska leva (HSSL) börjar arrangera webbinarier kring aktuella och viktiga frågor på landsbygden. Man vill sprida kunskap, väcka nya tankar och inspirera till framtidstro. De första tillfällena hålls i juni.Läs mera »
28.05.2025 kl. 13:09

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt nyhetsbrev för maj månad. Här kan du läsa om exempelvis Öppna Byar, ELARD, Eurovisionen, bystugor, webbinariet KyläVisio, samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
28.05.2025 kl. 11:31

Landsbygdsaktörernas perspektiv med i rapport om Agenda 2030

För första gången inkluderas nu landsbygdens perspektiv i främjandet av hållbar utveckling. KERÄ-nätverket har bidragit till rapporten med bilagan ”Främjande av hållbar utveckling ur landsbygdens perspektiv”.Läs mera »
26.05.2025 kl. 12:34

Nytt material för beredskapsarbete i byar

Studieförbundet Vuxenskolan har tagit fram Bygdens beredskap, en nytt material utvecklat i samarbete med Bygdegårdarnas riksförbund. Materialet kan användas för beredskapskvällar i byn.Läs mera »
23.05.2025 kl. 11:33

KAJs gåva till Vörå - de visade oss att vi kan

Våren har varit mer än vad man någonsin kunnat drömma om. Livet i en landsbygdskommun rör sig vanligtvis i sin egen lugna takt. Men i år hände något som bröt mönstret helt. Något som satte Vörå på kartan, bokstavligt talat.Läs mera »
21.05.2025 kl. 10:27

Med temat ”Lyckan finns i byn” söks Årets by i Egentliga Finland

Finland har utsetts till världens lyckligaste land för åttonde gången i rad. Hur återspeglas lyckan på landsbygden och i byarna i Egentliga Finland? Egentliga Finlands Byar söker nu efter Årets by i landskapet.Läs mera »
20.05.2025 kl. 12:41

Förlängd tid och utökade åtgärder för projektet Mästarbyar

Projekttiden för Utvecklingsförening SILMU rf:s projekt Mästarbyar har förlängts och åtgärderna har utökats för att svara på behoven i anslutning till byarnas säkerhet och beredskap i verksamhetsområdet.Läs mera »
19.05.2025 kl. 13:51

Kuortane plats för årets landsbygdsforskarträff

Anmälan till landsbygdsforskarträffen i Kuortane 27-28 augusti är nu öppen. Forskarträffen, som samlar forskare och en hel del landsbygdsutvecklare, har i år temat framtiden på landsbygden.Läs mera »
19.05.2025 kl. 12:42

Landsbygdsutvecklare samlades till Tammerfors-träff

Eter en längre tids paus, med bl.a. pandemi, har finlandssvenska landsbygdsutvecklare åter samlats till en Tammerfors-träff. Agendan upptog bl.a. kommande CAP-perioden, EU-projekt och Landsbygdsriksdagen.Läs mera »
13.05.2025 kl. 12:10

En lokal EU-beslutsfattare finns i nästan varje kommun

Det finns EU-beslutsfattare närmare än du tror. I Finland finns det 53 Leader-grupper vars styrelser består av omkring tusen medlemmar. Dessa styrelsemedlemmar utvecklar sina hemkommuner genom att besluta om projekt.Läs mera »
07.05.2025 kl. 13:56

SILMU-byar belönar ett lyckat byaevenemang i östra Nyland

Evenemangen i byarna är en viktig del av gemenskapen och den lokala kulturen. Fantastiska och speciella evenemang har ordnats i östliga Nyland under det senaste året och i år. Nu belönas ett lyckat byaevenemang.Läs mera »
05.05.2025 kl. 12:40

Kvarkens skärgård – Hur påverkar turismen dig och din by?

Projektet Kvarken-Be my guest har som mål att utveckla en mer hållbar, tillgänglig och gästvänlig turism i världsarvsområdet Kvarkens skärgård. Genom att svara på en enkät, kan du påverka utvecklingen.Läs mera »
29.04.2025 kl. 13:21