Rejpelt är Månadens by i Österbotten

12.05.2023 kl. 09:00
Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.

Vi syns på Bjärji!

Var ska en artikel om Rejpelt by börja, om inte på Storberget. Mitt på Storberget, Bjärji, står byns föreningshus med det kännspaka smala gröna tornet. Här finns paviljongen, vars runda golv har nötts av dansglada österbottningar, och Fädernegården som berättar om byns historia. Runt berget går ett motionsspår som nyligen rustats upp.

Rejpelt är den största byn i Vörå. För knappt hundra år sedan fanns en tätt bebyggd bykärna i Leistus, Storby och Pörnullbacken, men i och med nyskiftet på 1930-talet flyttades hälften av gårdarna ut till andra delar av byn. I dag står många gårdar tomma. Flyttvågen gick först till Amerika, sedan till Sverige, södra Finland eller bara till Vasa. De flesta byborna har släktingar i Sverige och USA.

Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu finns ett femtontal aktiva bönder i byn, och en handfull av dem har nötboskap, grisar eller pälsdjur. En del bybor jobbpendlar till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå. Två framgångsrika byggföretag kommer från Rejpelt, Byggtjänst H-E Storlund och Simons Hus/Simons Element. Storlunds har bland annat byggt Fiskets Hus i Vasa. Simons Hus, som har ett femtiotal anställda, levererar huspaket till hela landet.

Bosättning redan på järnåldern

Ortnamnet Rejpelt, på finska Rekipelto, finns nedtecknat redan 1543. Det finns skrivet i olika versioner på 1500-talet: Rekepeltt, Rekenpeltt, Reikepelt, Rekypeltby och Rekipeldo by. Som många andra namn i trakten har det finskt ursprung. Pelto betyder åker, medan förledens betydelse är oklar.

Men det har bott folk här i trakten mycket tidigare än så. Arkeologiska utgrävningar på Pörnullbacken och Kaparkullen inom en halv kilometer från Storberget visar att det fanns bosättning där under största delen av järnåldern. De intensivaste bosättningsfaserna inföll på 300- och 400- talet, och på 600- och 700-talet, då det antagligen var en hel by på Pörnullbacken. Då Rejpelt skola byggdes på Kaparkullen 1893 hittades flera järnåldersfynd, bland annat vapen, glaspärlor och bronssmycken. Också skolan är historia i dag. Den stängdes 2020 och eleverna flyttades till Koskeby skola i centrum av Vörå.

Vandring i facklornas sken

Rejpelt Hembygdsförening är den samlande kraften i byn. I fjol satsade föreningen stort på att rusta upp det 1,5 kilometer långa motionsspåret som går runt Storberget. Det invigdes i slutet av oktober med Fackelrundan, då ett hundratal personer gick eller sprang runt spåret i skymningen i facklornas sken. Dagen därpå var det både terrängritt med käpphästar och ett motionslopp för barn och unga.

Tanken är att motionsspåret ska vara tillgängligt för alla. Det är möjligt att gå rundan med barnvagn. Många vandrare har hittat hit, både bybor och folk längre ifrån. Föreningen planerar också att rusta upp en längre vandringsled längs den gamla kyrkstigen till Storkyro.

Soldat Munter bodde här

Också hembygdsmuseet Fädernegården och Munters torp är väl värda ett besök. Bostadshuset på Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga byggd i Leistus 1852. Här finns också en loftbod, där gårdens unga flickor bodde sommartid, en liten bod inredd till skomakarverkstad, en sädesbod och en ria. Byggnaderna är hitflyttade från olika delar av Rejpelt, förutom väderkvarnen som kommer från Korsnäs.

Ett stycke från Fädernegården står soldattorpet Munters torp. Torpets sista invånare var småbarnslärarinnan Maria Munter. Hon avled 96 år gammal 1972, och inredningen är bevarad som den var vid hennes död. Maria Munters morfar var Johan Munter, soldat nummer 80 i Kungliga Österbottens regemente. Johan Munter stupade i Finska kriget 1808, och det sägs att han var förebild för soldaten Munter i Fänrik Ståls sägner av J. L. Runeberg.

Under Vörådagarna i början av juli är Fädernegården och Munters torp öppna för allmänheten, övriga tider är det möjligt att besöka dem enligt överenskommelse. Vörådagarnas huvudfest den 9 juli hålls i år på Storberget.

Föreningshuset är en omtyckt lokal sommartid för bröllopsfester, födelsedagskalas, släktträffar och andra sammankomster. Köket är välutrustat, och det finns en festservis som också går att hyra.

Ett återkommande evenemang på Storberget är Veteranbilsträffen i augusti. Då kommer en hel karavan med amerikanare och andra gamla bilar rullande från Vasa. Den stämningsfulla Fackelrundan ser också ut att bli en tradition.

Vi syns på Bjärji!

Lotta Moring

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för maj är från webbplatsen aktion.fi.

Rejpelt bys föreningshus                                                                                                      Foto: Olav Westlin

Delta i utarbetandet av landsbygdspolitiska redogörelsen

Statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse utarbetas tväradministrativt och under ledning av jord- och skogsbruksministeriet. Vid uppgörandet av redogörelsen hålls 4 regionala tillfällen, till vilka intressegrupper bjuds in.Läs mera »
11.10.2024 kl. 13:25

Landsbygd och jordbruk – från vargpar till officiellt förbund?

Vilken betydelse har jordbruket för landsbygdens regionala ekonomier och olika landsbygdsområden? Ta del av webbinariet om relationen mellan landsbygd och jordbruk som hålls 30 oktober.Läs mera »
10.10.2024 kl. 13:32

Hållbarhet i sikte på årets landsbygdsriksdag

I år hålls Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Korsholm i Österbotten den 23–24. oktober. Senast Österbotten stod värd för evenemanget var för 8 år sedan i Pedersöre.Läs mera »
10.10.2024 kl. 09:54

Landsbygdsläger 2024 - Tillsammans skapar vi landsbygdens nya varumärke!

Svenskfinlands Byar är medarrangör när landsbygdsutvecklare, innovatörer och entusiaster samlas på ungdomscentret Marttinen i Virdois för Landsbygdsläger den 10.11 oktober 2024. Läs mera »
09.10.2024 kl. 07:38

Suvi Louhelainen är Finlands Byars nya verksamhetsledare

Styrelsen för Finlands Byar rf har valt Suvi Louhelainen till verksamhetsledare för organisationen. Hon inleder sitt nya arbete 18.11. Rekryteringen av verksamhetsledaren fick stor synlighet med 122 sökande till tjänsten.Läs mera »
08.10.2024 kl. 14:13

Byaföreningar – byaenkäten är öppen!

Med byaenkäten kartläggs hur många frivilliga och medlemmar som finns i byaföreningar, byaråd eller liknande föreningar, samt verksamhetsformer, finansieringsmedel, sysselsättning, och gemensamma utrymmen.Läs mera »
07.10.2024 kl. 12:28

Nyheter och aktualiteter från Finlands Byar

Finlands Byar har sänt ut sitt Uutiskirje. I nyhetsbrevet kan man bland annat läsa om premieringar av förtjänta personer och byar under Landsbygdsparlamentet och att evenemanget finns att ses på Yle Arenan.Läs mera »
03.10.2024 kl. 13:37

Anmäl er till den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen senast 14.10

Programmet för Landsbygdsriksdagen upptar bl.a. kreativa workshopar med Strömsös Lee Esselström, Songwriters of Kvarken, middag vid Replotbron, inspirationsprat om hållbarhetstrender m.m.Läs mera »
02.10.2024 kl. 10:18

Beredskapsfrågor –fem sätt att bidra till trygghet i byn

På Landsbygdsparlamentet i Nurmes den 27 september arrangerade Svenskfinlands Byar och Landsbygdsnätverket, i samarbete med andra parter, en workshop med fokus på hur civilsamhället kan bidra till beredskapsfrågor.Läs mera »
02.10.2024 kl. 10:31

Pionjärer inom hållbar utveckling belönades i Nurmes

Hållbarhetsveckan har belönat lokala pionjärer inom hållbar utveckling som på ett föredömligt sätt har lyft fram hållbar utveckling som en del av sin verksamhet. Premieringen skedde 27.9 under Landsbygdsparlamentet i Nurmes.Läs mera »
30.09.2024 kl. 12:15

Exkursioner öppnade Landsbygdsparlamentet

Landsbygdsparlamentet 2024 körde i gång i torsdags med inspirerande idéutfärder som förde deltagarna till kärnan av Pielijärvi Karelens landsbygd. Under resan fick deltagarna lära känna områdets innovation.Läs mera »
27.09.2024 kl. 13:23

Var finns Finlands sämsta byväg 2024?

Delta i tävlingen Finlands sämsta byväg genom att sända en bild på den sämsta vägen och skriv på vilket sätt vägen gör ditt liv mer besvärligt. Finlands sämsta byväg 2024 utses genom en allmän omröstning på nätet.Läs mera »
13.09.2024 kl. 13:25

Pionjär inom lokal hållbar utveckling premieras

Under Landsbygdsparlamentet s kvällsfest 27.9 premierar Hållbarhetsveckan en lokal pionjär inom hållbar utveckling Kandidater är alla som har lyft fram sina lokala insatser för hållbar utveckling under Hållbarhetsveckan.Läs mera »
11.09.2024 kl. 12:07

Santtio är Årets by i Egentliga Finland

Byn Santtio i kommunen Pyhäranta har valts till Årets by 2024 i Egentliga Finland. Bland motiveringarna till utmärkelsen är att det varit ett långsiktigt och mångsidigt arbete för att göra Santtio attraktivt.Läs mera »
10.09.2024 kl. 12:02

Är byskolan en utgiftspost eller attraktionsfaktor?

Att stänga skolor, påskyndar avbefolkningen i området, och ett krympt skolnät driver kommunen in i en ännu mer utmanande situation. I webbinariet 17.9 granskas byskolans betydelse för dess område.Läs mera »
06.09.2024 kl. 11:51

Workshops för organisationernas framtidsarbete

En introduktion till organisationernas framtidsarbete föregicks av ett webbinarium som följs av workshoppar, där alla kommer att ha samma innehåll. Du kan registrera dig i workshoppen i kommunen närmast dig.Läs mera »
05.09.2024 kl. 13:12

Tre aktuella nyheter inom nätverket ERCA

Bland nyheterna inom det europeiska landsbygdsnätverket ERCA kan bl.a. nämnas en ny guide med fokus på EU:s långsiktiga vision för Europas landsbygder 2040, projektmedel som finns att sökas och en ny hemsida.Läs mera »
04.09.2024 kl. 13:20

Byacoacher tillför ny energi till föreningens verksamhet

Med hjälp av Byacoachskolningar får föreningen konkreta verktyg och verksamhetsformer som kan appliceras på föreningens verksamhet. Beroende på tema kan skolningarna behandla aktuella trender.Läs mera »
03.09.2024 kl. 12:35

Nyheter och aktualiteter från Finlands Byar

Ett nytt Uutiskirje från Finlands Byar har utkommit som e-post. I nyhetsbrevet kan du läsa om Finlands Byars nya projekt, föreningens webbinarier under hösten, landsbygdslägret i Virdois med mera.Läs mera »
02.09.2024 kl. 11:08

Byn kan också vara en klimataktör

Medborgarsamhället har spelat en betydande roll i miljöskyddets historia. Föreningar, byar och medborgarverksamhet erbjuder en utmärkt plattform för åtgärder och experiment som främjar hållbarhet. Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:14

Ansök till landsbygdslägret i Virdois!

Landsbygdslägret är avsett för alla som är intresserade av landsbygdsutveckling och förhoppningen är att få med folk från olika delar av Finland. Lägret ska utmynna i en varumärkesmanual för landsbygden.Läs mera »
29.08.2024 kl. 11:11

KERÄ-nätverket arbetar för en hållbar landsbygd

KERÄ, För hållbara landsbygder och en rättvis omställning, fokuserar på aktuella hållbarhetsfrågor nationellt, regionalt och lokalt, och lyfter alla aspekter av hållbarhet: ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt.Läs mera »
28.08.2024 kl. 10:46

Finlands största idéfestival hålls i Nurmes – svenskspråkigt programinslag lyfter beredskap i vardagen och trygghet i byn

Landsbygdsparlamentet i Nurmes 26-28.9 samlar alla människor som är intresserade av landsbygdens framtida utveckling. Även finlandssvenska organisationer är med och anordnar en gemensam workshop på svenska med fokus på beredskap i vardagen och trygghet i byn. Läs mera »
27.08.2024 kl. 09:24

Är byskolan en utgiftspost eller attraktionsfaktor?

Finlands Byars webbinarier i höst inleds 17.9 med ett tillfälle om byskolor. Är de en utgiftspost eller attraktionsfaktor? Den 29 oktober handlar det om olika sätt att främja inflyttning till en by eller kommun.Läs mera »
22.08.2024 kl. 12:38

Webbinarium om smarta lösningar och digitalisering

Landsbygdsorganisationen PREPARE ordnar ett webbinarium 23.8 om projektet Futural Horizon Europe relaterat till smarta lösningar och digital kapacitetsuppbyggnad, kopplat till Rural Pact och kommande programperiod.Läs mera »
21.08.2024 kl. 12:46