Finlands areal – 95 procent landsbygd, 68 procent glesbygd

Av Finlands areal är cirka 95 procent landsbygd, 68 procent glesbygd och 15 procent skärgårdsområden. I landsbygds- och skärgårdsområdena finns nästan 1,5 miljoner stadigvarande bosatta personer och drygt 2,9 miljoner deltidsbosatta. På landsbygden finns 35 procent av verksamhetsställena för vårt lands företag och 68 procent av varuexporten baserar sig på råvaror och produkter som fås från landsbygden. Därtill utgör bioekonomin 16 procent av bruttonationalprodukten.

I landsbygdspolitiska redogörelsen definieras landsbygds- och skärgårdsområden utifrån de områdesindelningar baserade på geografiska data som utarbetats i den nationella klassificeringen av stads- och landsbygdsområden.

 

Aktuellt

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byars nyhetsbrev kan man bland annat läsa om byskolor, Öppna Julbyar, resultatet från tävlingen Finlands sämsta byväg, slutseminariet för parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden med mera.Läs mera »
Kenneth Sundman
30.11.2023 kl. 12:38

Finansiering finns att sökas för projekt som utvecklar turismen i glesbygden

Finansiering har utlysts för projekt som utvecklar natur-, mat-, fiske- och jaktturismen. Projektens verksamhet ska i huvudsak omfatta glest bebyggda områden.Läs mera »
Kenneth Sundman
21.06.2022 kl. 11:00

Japansk lokal donationsmodell prövas i finländska glesbygdskommuner

Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden (HAMA) undersöker möjligheterna att stärka livskraften i Finlands glesbygdsområden med ett tillvägagångssätt som liknar den japanska lokala donationsmodellen Furusato Nozei.Läs mera »
Kenneth Sundman
04.03.2022 kl. 12:00

Vad är Svenskfinlands Byar?

Svenskfinlands Byar är ett samarbetsforum för landsbygdsutveckling i Svenskfinland. Organisationen, som upprätthålls av Svenska lantbrukssällskapens förbund, har ett nära samarbete med de lokala aktionsgrupperna.

Svenskfinlands Byar är inte en takorganisation som vill styra byarnas utveckling, utan vill istället erbjuda byar stöd i deras utveckling och möjlighet att lära av varandra.
 

Läs mer om oss här!