Beredskapsfrågor –fem sätt att bidra till trygghet i byn

02.10.2024 kl. 10:31
På Landsbygdsparlamentet i Nurmes den 27 september arrangerade Svenskfinlands Byar och Landsbygdsnätverket, i samarbete med andra parter, en workshop med fokus på hur civilsamhället kan bidra till beredskapsfrågor.

På Landsbygdsparlamentet i Nurmes den 27 september arrangerade Svenskfinlands Byar och Landsbygdsnätverket, i samarbete med Marthaförbundet, SILMU-byar och Korsnäs kommun, en workshop med fokus på hur civilsamhället kan bidra till beredskapsfrågor. Under workshopen diskuterade deltagarna hur vi tillsammans kan stärka beredskapen i våra lokalsamhällen, med särskild tonvikt på trygghet i vardagen och i byarna.

Fem centrala områden identifierades som nycklar till civilsamhällets bidrag till beredskapen:

Kommunikation – Civilsamhället kan agera som viktiga informationsförmedlare vid kriser, sprida viktig information och underlätta kommunikation mellan myndigheter och invånare.

Resurser – Föreningar och byar har tillgång till kritiska resurser såsom samlingsplatser, vattenresurser, energikällor och stormkök som kan användas i krissituationer.

Utbildning – Det är viktigt att stärka allmän kunskap om krisberedskap och kartlägga vilken expertis som redan finns inom byarna, så att den kan användas effektivt vid behov.

Resiliens – Mental och psykosocial beredskap är avgörande i en kris. Civilsamhället kan bidra med stödinsatser som välmåendecheckar (”knacka dörr”) och psykosocialt stöd.

Nätverk – Lokalkännedom, organiserad verksamhet och tillgång till resurspersoner i byarna skapar robusta nätverk som är avgörande vid krishantering.

En viktig slutsats från workshopen: för att civilsamhällets värdefulla insatser ska integreras i kommunernas och samhällets beredskap, krävs formella överenskommelser och avtal. Det är genom sådana strukturer vi kan säkra att resurser, nätverk och kompetens nyttjas på bästa sätt när det verkligen behövs.

Workshopen visade tydligt att civilsamhället är en ovärderlig aktör i arbetet med att stärka beredskapen i vårt samhälle. Tillsammans kan vi skapa tryggare och mer motståndskraftiga byar och lokalsamhällen.

I workshopen väcktes även diskussion om hur dialogen mellan kommun och civilsamhället ser ut idag. Känner föreningarna till kommunens beredskapsplaner? Och å andra sidan, är civilsamhällets resurser och möjligheter tillräckligt beaktade i dessa planer? En ökad samverkan och förståelse mellan parterna kan bidra till ett mer robust och förberett samhälle.

Nora Backlund under svenska workshopen som fokuserade på hur civilsamhället kan bidra till beredskapsfrågor.                                                                                                Foto: Roger Norrgård

Kom och hör mera om ”SMARTA BYAR”!

Vad betyder ”Smarta byar” i praktiken och hur kan man på det lokala planet söka om finansiering? Om det här låter intressant så kan du delta, fysiskt eller på distans, i ett informationstillfälle 18.2 på Norrvalla i Vörå.Läs mera »
27.01.2025 kl. 12:03

Livskraft och tillgängliga tjänster i fokus i vårens valprogram

Finlands Byar publicerade sina program för kommunal- och välfärdsområdesvalen – livskraft och tillgängliga tjänster!Läs mera »
23.01.2025 kl. 10:49

Årets Unga Lokala Aktör 2025 sökes!

Känner ni någon som har gjort en betydande och långsiktig insats för byaverksamheten? Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar efterlyser årligen Årets Unga Lokala Aktör som ska vara under 30 år. Läs mera »
22.01.2025 kl. 12:08

Vad vill de som flyttar till landet egentligen ha?

Nästan hälften av de knappt tusen tillfrågade i enkäten övervägde att flytta till landet och sju procent var intresserade av multilokalitets boende. De flesta svaranden föredrar stadsnära landsbygd.Läs mera »
15.01.2025 kl. 13:58

Pomoväst söker ny verksamhetsledare

Är du en person med ”huvudet uppe i molnen och fötterna på jorden”? Har du ett brett nätverk som du ständigt bygger vidare på? Om bland annat det här passar in på dig kan du kolla Pomovästs annons.Läs mera »
15.01.2025 kl. 11:10

Anmälningar till Årets nyländska by 2025 tas emot

Ifall din by är aktiv, innovativ och fungerar planmässigt kan den bli vald till Årets by i Nyland. Nylands Byar rf och SILMU-byar söker tillsammans sådana byar. Ansökningstiden till Årets by 2025 är öppen till 3.2.2025.Läs mera »
13.01.2025 kl. 13:31

Ansök om nationella forsknings- och utvecklingsprojekt!

Finansiering för nationella forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden kan sökas senast den 14 februari 2025 inom fyra olika teman, varav ett är joker, som har ett öppet tema.Läs mera »
10.01.2025 kl. 13:56

Finlands Byar har publicerat sina valprogram

Söndagen den 13 april 2025 hålls kommunalvalet och välfärdsområdesvalet samtidigt. Inför valen har Finlands Byar publicerat sitta valprogramspunkter för landsbygden.Läs mera »
10.01.2025 kl. 11:52

Webbinarium om ungdomars första steg till entreprenörskap

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar håller ett webbinarium den 16 januari om ungdomars första steg för entreprenörskap. Webbinariet är öppet för alla intresserade av ämnet.Läs mera »
03.01.2025 kl. 13:07

Nora Backlund utsedd till Årets hållbarhetsaktör 2024

Nora Backlund, specialsakkunnig vid Svenska lantbrukssällskapens förbund och ansvarig för koordineringen av Hållbarhetsveckan, tilldelades utmärkelsen Årets hållbarhetsaktör av Helsingfors Ekonomers, Hållbarhetsekonomer. Läs mera »
17.12.2024 kl. 09:43

Policy Lab – koordinering av landsbygdsutvecklingen i EU

Seminariet Policy Action Lab, som hölls 28.11 i Bryssel och organiserades av Rural Pact, handlade i huvudsak om olika redskap för att koordinera de olika EU-fondernas arbete på landsbygden. Läs mera »
12.12.2024 kl. 09:51

Öppna Julbyar för med sig julmagi till byar i hela Finland

Över 400 byar deltar redan i evenemanget Öppna Julbyar och antalet byar ökar för varje dag. I år kan julstämningen återigen hittas i byarna med traditionella marknader, försäljning, konserter med mera.Läs mera »
26.11.2024 kl. 09:55

Landsbygden är full av möjligheter

Syftet med projektet Landsbyggare har varit att skapa en mer positiv bild av landsbygden och entreprenörsklimatet och sålunda skapas en attraktiv plats som lockar kapital, kompetens och drivkraft.Läs mera »
22.11.2024 kl. 12:53

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Vad har det kommande året att ge när det gäller finansiering för EU:s jordbruk och landsbygd? Finns ännu djärvare steg framåt mot en hållbar och livskraftig landsbygd? Läs landsbygdskommunikatörernas nyhetsbrev!Läs mera »
22.11.2024 kl. 10:16

Läs beredskapsguiden från inrikesministeriet!

Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Finlands Byar rekommenderar alla att läsa beredskapsguiden. Guiden kan exempelvis användas på ett möte i byaföreningen.Läs mera »
20.11.2024 kl. 13:22

Håll byarna utanför kommunala nedskärningar!

Efter att välfärdsområdena tog över social- och hälsovården från kommunerna, så är den största helheten för dem bildningstjänster och andra livskraftsfaktorer. Tyvärr riktas blicken mot byarna, vid anpassningsåtgärder.Läs mera »
19.11.2024 kl. 13:05

Sprid julstämningen från er by till alla!

Nu är det dags att registrera ert evenemang för det nationella Öppna Julbyar-evenemanget! Oavsett om det är exempelvis en julmarknad, en tomtestig eller ett gemensamt sångtillfälle, så kommer Öppna Julbyar med julstämning.Läs mera »
18.11.2024 kl. 13:06

Föreningshus behöver inte ha laddningsställen för elbilar

Utrymmen som är i allmänt bruk, förutsätts enligt en ny lag installera laddningsställen för elbilar vid minst 20 parkeringsplatser. Föreningshus faller emellertid in under ett undantag i lagen som gäller mikroföretag.Läs mera »
15.11.2024 kl. 12:06

Det går bra att ha företag på landsbygden - håller du med?

Tyck till om det är bra eller dåligt att ha företag på landsbygden. Delta i beredningen av statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse! Polis-enkäten är öppen till början av december.Läs mera »
13.11.2024 kl. 09:58

Nedmonteringen av 2G och 3G påverkar medborgarnas säkerhet

Harvaturva och MANE skriver i ett uttalande att omfattande konsekvensbedömningar måste göras omedelbart. Man måste få till lösningar för de problem som uppstår och påverkar säkerheten då 2G- och 3G-näten avvecklas.Läs mera »
12.11.2024 kl. 11:41

Varumärkesmanual för den finländska landsbygden

Hur synliggör vi vår landsbygd, med vilka adjektiv kan den beskrivas och hur skulle tonfallet vara om landsbygden var en person? Handboken Landsbygdens episka kärna innehåller alla nyckelattribut för att skapa en sammanhängande bild och känsla av landsbygden.Läs mera »
07.11.2024 kl. 13:14

Kreativitet och hållbarhet präglade Landsbygdsriksdagen

Temat för den adertonde upplagan av den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen var välkomnande och hållbara landsbygder. Konferensen, som samlar finlandssvenska landsbygdsutvecklare, hölls i Korsholm.Läs mera »
06.11.2024 kl. 13:52

Än hinner ni anmäla ert evenemang till Öppna Julbyar!

Julen närmar sig och det arrangeras mysiga evenemang runt om i landets byar. Ni hinner ännu anmäla era evenemang till Öppna Julbyar och få dem synliggjorda via vår gemensamma karta.Läs mera »
05.11.2024 kl. 12:17

Grundorsakerna till digitalt utanförskap måste identifieras

Digitalisering möjliggör många bra saker. Vi får dock inte glömma dem för vilka det goda inte är tillgängligt, skriver projektchef Elina Huerta i sitt blogginlägg på Landsbygdspolitikens blogg.Läs mera »
31.10.2024 kl. 12:30

Finlands sämsta byväg finns i Säkylä

Bilden ”Eläinkuljetusten pomppurata” (”Djurtransporternas studsmatta") blev vinnare i tävlingen om Finlands sämsta byväg. Bilden, som togs av Marianne Isotalo-Ojala, är från Vanhakyläntie i Säkylä kommun.Läs mera »
29.10.2024 kl. 11:48