Landsbygdsmanifest antogs på läger i Virdois

04.10.2023 kl. 12:07
Ett landsbygdsmanifest har utarbetats under ett landsbygdsläger i Virdois 28-29.9. Det är resultatet av den gemensamma visionen och engagemanget från entusiastiska landsbygdsutvecklare.

Under det första landsbygdslägret i Virdois den 28-29 september utarbetades ett landsbygdsmanifest. Det är resultatet av den gemensamma visionen och engagemanget från entusiastiska landsbygdsutvecklare för att främja landsbygdsutveckling och förändra den ensidiga landsbygdsbilden. Här nere följer manifestet i sin helhet:

LANDSBYGDENS MANIFEST

Vad är landsbygd?

För många är landsbygden flugor, skidbackar, betande kor. Stugor där stadsborna packar in sig för att fira midsommar. För vissa är det en bild av långa avstånd och byskolor som avskaffas, för andra barfota tår i det daggiga gräset, minnen av mormor och kådalukten från barrskog. Mopedkillar, traktorträffar och skvallertanter.

När vi ser lite djupare än ytan ser vi att landsbygden inte bara är ett rekreationsområde för stadsbor. Det är Finlands ekologiska och ekonomiska ryggrad. Det är vår bästa säkerhetsgaranti i denna föränderliga värld. Landsbygden är en matbod, en vattenreserv och en kolsänka. I skogen växer vår exportbalans, från fälten och gårdarna framställs och tillverkas nästan allt det inhemska i butikshyllorna.

Mormorsstugorna är inte förlagda till historien, utan är anslutna till bredband. Allt fler kunskapsarbetare gör internationell handel vid rökbastuns vägg. Fler och fler internationella turister vill komma och uppleva de fyra årstidernas naturkrafter.

Utöver detta är landsbygdens andliga rikedom ofattbar. Det som kallas finsk identitet, anknytning till naturen, renlighet, grannhjälp, ärlighet och mod, föddes på landsbygden och är ärligt talat egenskaper som man inte ens klarar sig utan utanför staden. På landsbygden skördar, överlever och lever vi hållbart. I tider av nöd kan du verkligen lita på vänner. Mellan sjön och skogen, under Karlavagnen, vägs människor efter sina gärningar. Där väger inte kön, hudfärg eller badkläder så mycket.

Vi har också sett nöd. Med den accelererande urbaniseringen och centraliseringen har landsbygden inte fått den uppskattning den förtjänar.

Det här är en trend som vi vägrar se på från sidan.

Vi påminner hela nationen om landsbygdens betydelse. Vi väcker varje finländares skogsbrukarrötter från deras vinterdvala och höjer byarna till ny blomstring.

Vi är rösten för de ödmjuka och tysta på landsbygden.

Vi synliggör människorna på landsbygden.

Vi är stolta landsbyggare och den här historien har bara börjat.

Landsbygdsmanifestet utarbetades vid det första landsbygdslägret den 28-29 september 2023 i Virdois. Det är resultatet av den gemensamma visionen och engagemanget från entusiastiska landsbyggare för att främja landsbygdsutveckling och förändra den ensidiga landsbygdsbilden.

TIO KONKRETA ÅTGÄRDER SOM ENGAGERAR OSS FÖR LANDSBYGDEN

1. Tala inte ont

Vi skapar ingen konfrontation i våra tal, och vi kallar inte landsbygden för ett avlägset område. Vi närmar oss landsbygdsproblem genom lösningar, inte genom förfasa.

2. Beröm och uppmuntra

Vi pratar positivt om landsbygden. Vi leker med språket och tar med landsbygdens ordförråd in i modern tid. Vi utropar landsbygdsentusiasmens goda nyheter och återger berättelser om landsbygdens hjältar.

3. Dela

Vi är inte avundsjuka på grannbyarnas insikter, och våra egna väl beprövade verksamhetsmetoder och idéer är fritt tillgängliga för alla. Vi hjälper alla landsbygdsaktörer, oavsett om du är bybo, resenär, invånare eller primärproducent. Våra bästa insikter är gjorda för att delas. Vi gör oväsen på sociala medier. Vi kan inte ignoreras.

4. Använd landsbygdstjänster

Vi köper minst en produkt från en lokal producent i julklapp och betalar det pris det är värt.

5. Vårda traditioner

Vi förstår värdet av historien. Vi deltar i traditionella högtider och stöttar hantverkare. Skogsrötterna är värdefulla för oss.

6. Uteslut inte

Landsbygden diskriminerar inte. Alla är välkomna att delta i landsbygdsutvecklingen. På landsbygden spelar kön, hudfärg, nationalitet, sexuell läggning eller religion ingen roll. På landsbygden vägs en person efter gärningar. Under stjärnhimlen eller i bastuns mörker är alla lika värda.

7. Pressa in landsbygdsfolk i alla media

Vi kräver en lantlig röst för soffprogram och tidningsrubriker. När vi märker att landsbygdsperspektivet saknas frustar vi inte bara för oss ​​själva, utan vi rättar vänligt reportern.

8. Organisera sammankomster

Vi anordnar landsbygdsevenemang. Bastukvällar, logdanser, landsbygdsträffar och landsbygdsläger, alla driver vår gemensamma sak.

9. Kom ihåg att du är landsbygdens ambassadör

Du har all makt att presentera dig själv som en ambassadör för landsbygdens varumärke, du har stöd från oss alla.

10. Ät inte gul snö

När du försvarar landsbygden, kom ihåg det gamla talesättet. Om du brottas med en gris blir båda smutsiga, men grisen gillar det. Det finns entusiastiska utvecklare, fokusera på dem mer än cyniska och envisa.

Tilläggsuppgifter

Landsbygdslägret var en del av landsbygdspolitiska KEHÅ-nätverkets Hållbarhetsvecka. Idén bakom landsbygdslägret förverkligades av Piritta Syrjälä, Aktion Österbotten rf, Riikka Koskinen, vd för Töitä Suomesta Oy, Nora Backlund specialsakkunnig för Hålbarhetsveckan-nätverksprojektet och migrationsexpert vid Finlands Byar rf, Johanna Niilivuo.

Landsbygdslägret samlade nästan 40 entusiastiska landsbygdsutvecklare på Marttinens ungdomsgård i Virois.                                                                                     Foto: Amanda Lehtola

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt innehåller bl.a. info om vårens träffar, kommande kampanjer och evenemang, info om influencer och att Michael Björklund har utsetts till kommunikationspartner.Läs mera »
02.04.2024 kl. 13:10

Kandidater sökes för Årets by och andra utmärkelser i Österbotten

Det är dags att nominera Årets by i svenska Österbotten, samt att ge förslag på välförtjänta personer för utmärkelserna Årets lokalaktör, Årets landsbygdsansikte och Årets unga lokalaktör.Läs mera »
27.03.2024 kl. 12:41

Nominera kandidat för SILMU-byars hållbarhetspris

SILMU-byar vill lyfta fram byarnas och byaaktörernas ansvarsfulla verksamhet och belöna de bästa. Man vill uppmuntra individer, arbetsgrupper och föreningar att agera för hållbar utveckling.Läs mera »
26.03.2024 kl. 10:13

Årets Leader-Byaprojekt 2024 ska utses!

Årets Leader-Byaprojekt är ett nationellt erkännande, som ges till ett Leader-finansierat projekt. Syftet med erkännandet är att ge Leader-projekt som utvecklar byar nationell synlighet.Läs mera »
22.03.2024 kl. 12:47

Finlands Byar söker en kampanjkoordinator på deltid

Kampanjkoordinatorn, som har visstids- och deltidsarbete, planerar, assisterar och genomför arbetspaketen för ett EU-kommunikationsprojekt och för Finlands Byars kommunikations- och påverkanskampanjer. Läs mera »
22.03.2024 kl. 10:29

Landsbygdsnätverket har valt medlemmar till fokusgrupperna

Medlemmarna till Landsbygdsnätverkets två nya fokusgrupper har valts ut. Mer om grupperna klimat och miljö samt svenskspråkigt samarbete finns i Landsbygdsnätverkets senaste nyhetsbrev.Läs mera »
21.03.2024 kl. 11:47

Livesändning när Årets by utses under Byadagarna i Hollola

Utnämningen av Årets by på riksplanet. sänds på Youtube 17.4 i en livesändning under Byadagarna i Hollola. Mer om livesändningen och andra nyheter finns i Finlands Byars Uutiskirje.Läs mera »
20.03.2024 kl. 12:10

Nedskärningarna äventyrar tillväxten av EU-inkomster

Nedskärningarna i regeringsprogrammet för landsbygdens regionala och lokala utveckling har chockat hela Finland. Besparingen på 137,5 miljoner euro i statlig finansiering har en hävstångseffekt på upp till 1,5 miljarder euro. Läs mera »
15.03.2024 kl. 12:23

Förslag på arbetsgrupper inför landsbygdsforskarträffen

Årets landsbygdsforskarträff, som hålls i Idensalmi 28-29 augusti i Runni, har temat landsbygden i en värld av kriser. Nu tar man emot förslag på arbetsgrupper via adressen sihteeri@)mua.fi, senast den 5 april.Läs mera »
14.03.2024 kl. 12:45

Pojo kyrkoby är Årets nyländska by 2024

Årets by i Nyland 2024 är Pojo kyrkoby i Raseborg. I urvalsjuryns motiveringar lades vikt vid den ansenliga mängden, samt betydelsefulla verksamheten, som idkats i Årets nyländska by.Läs mera »
08.03.2024 kl. 13:14

Korsnäs kyrkby är Månadens by i Österbotten

Korsnäs kommun består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. I Kyrkbyn finns bl.a. Hembygdsmuseet, Prästgårdsmuseet och kyrkan. I Kyrkbyn märker du av företagsamheten i kommunen.Läs mera »
08.03.2024 kl. 09:53

SILMU on the Road genomförs även i år

SILMU rf genomför även i år turnén SILMU on the Road. Syftet med kommun- och byarundan är att informera invånarna i föreningens verksamhetsområde om Leader-finansiering, byatjänster och nya utvecklingsprojekt. Läs mera »
07.03.2024 kl. 13:09

Pilotbyar sökes i Svenskfinland för ett smarta byar projekt

Alla intresserade svensk- eller tvåspråkiga byar i Svenskfinland kan anmäla sitt intresse att delta som pilotbyar i Svenskfinlands Byars smarta byar projekt. Byar kommer att väljas både i Österbotten, Åboland och Nyland.Läs mera »
06.03.2024 kl. 12:11

Öppna Byarnas dag hålls för tionde gången!

Er by bjuds in till den riksomfattande byafesten, som arrangeras för tionde gången den 8 juni 2024. Öppna Byar samlar cirka 150 000 besökare till byarna, vilket gör det till Finlands största byaevenemang.Läs mera »
06.03.2024 kl. 10:27

Landsbygdssäkring som stöd i välfärdsområdesbeslut

Effekterna av förändringar i välfärdsområdenas servicenätverk påverkar landsbygdsområden. Landsbygdssäkring som inkluderande metod ger stöd för beslutsfattande. Ta del av webbinariet om landsbygdssäkring den 19.3.Läs mera »
04.03.2024 kl. 12:41

Vårens Byadagar hålls i Messilä, Hollola

Vårens Byadagar 2024 hålls 17-18 april i Messilä, Hollola. Det är Finlands Byar som årligen ordnar Byadagar på våren och hösten för sitt kärnnätverk. Anmälan som är bindande görs senast 1 april. Läs mera »
29.02.2024 kl. 09:39

Björköby – Månadens by i Österbotten

Den äldsta urkunden om Björkö berättar om Björköbor på 1400-talet, men bosättning på ön har funnits redan tidigare. Björkö är en skärgårdsö som har präglats av jakt, fiske och småbruk. Idag bor ca 350 personer i byn.Läs mera »
27.02.2024 kl. 09:18

Diskussionstillfälle om den digitala tvåspråkigheten i Finland

Agenda-rapporten Sidan hittades ej – den digitala tvåspråkigheten i Finland presenteras under ett diskussionstillfälle som hålls 29.2 på Åbo Akademi i Vasa. Samma upplägg hålls i Åbo 27.2 på Villa Vinden.Läs mera »
26.02.2024 kl. 11:46

Främsta målen för Finlands Byars nye ordförande Arto Pirttilahti

Finlands Byars ordförande Arto Pirttilahti har intervjuats i föreningens Uutiskirje. Först på listan är att bekanta sig med Finlands Byars och medlemsorganisationernas verksamhet. Läs intervjun och annan info i nyhetsbrevet.Läs mera »
23.02.2024 kl. 13:25

Svenskfinlands Byars turné besöker Östnyland

Svenskfinlands Byars turné om gemenskap och delaktighet besöker Östnyland tisdagen den 19 mars kl. 18-20.30. Tillfället hålls i Sibbo i föreningslokalen Viljan, Kurkisvägen 3. En kväll med trevlig samvaro och diskussioner utlovas.Läs mera »
20.02.2024 kl. 13:44

Workshop om finansiering och bidrag

Har din förening ett projekt eller en projektplan som behöver finansiering? Delta i workshopen om finansiering och bidrag som hålls på två platser, i Helsingfors 29.2 och i Vasa 9.3. Man kan även delta via zoom.Läs mera »
20.02.2024 kl. 11:42

En mobil välfärdsstation presenterades vid riksdagshuset

Finlands Byar rf föreslår att social- och hälsovårdsministeriet beviljar bidrag för mobila tjänster. Det här skedde i samband med att Mallu-bilen, visades upp vid riksdagshuset på vändagen.Läs mera »
19.02.2024 kl. 11:37

Från kalas till kris i årets första nyhetsbrev från HSSL

Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter bl.a. upp i sitt nyhetsbrev att nedräkningen inför deras stora kalas Landsbygdsriksdagen 2024 pågår för fullt, samt vad forskningen säger om krisberedskap i landsbygder.Läs mera »
16.02.2024 kl. 10:32

Rapport om lokalt inflytande från HSSL

I denna rapport från Hela Sverige ska leva (HSSL) presenteras många goda exempel på hur civilsamhälle och kommun kan samverka, bygga tillit och skapa förutsättning för hållbara och inkluderande lokalsamhällen. Läs mera »
25.01.2024 kl. 12:16

Landsbygdsriksdagen hålls i Korsholm

Österbotten står i tur att arrangera den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hålls för adertonde gången. Korsholms kommun utsågs bland de kommuner som visat intresse att vara mötesplats för evenemanget.Läs mera »
24.01.2024 kl. 12:22