Kimo – Månadens by i Österbotten

13.02.2023 kl. 12:00
Vad är det bästa med Kimo? Lugnet på landsbygden, relativt nära till allt, 5 min. till Oravais centrum, 20 min. till Vörå och ca 40 min. till Vasa. Grannar på lagom avstånd, bostad mitt i naturen och alla känner alla.

Kimo – en by i Oravais – numera Vörå kommun.

Oravais har mycket att erbjuda den kultur- och historieintresserade. Här utkämpades slaget mellan Sverige och Ryssland i 1808-09 års krig och i den lilla byn Kimo, ca 12 km från centrum, hade man redan på 1700-talet byggt upp en av landets viktigaste industrier i form av ett järnbruk.

Den enklaste beskrivningen hur du tar dig till Kimo, är att du svänger av från riksväg 8 i Oravais och fortsätter ”över Kyrkbackan”; följ skyltarna mot Alahärmä! Efter ungefär 4 km kommer du ut på ”Kimo rääton” och ser då en KIMO-skylt på högra sidan om vägen. Väälkomin ti byin! Efter ytterligare några kilometer kommer du in till centrum av byn, där du kan välja att köra åt två olika håll:

Fortsätter du rakt får du kringelikroka dig längs Kuckusvägen i 12 km för att komma ut till Tuckor, Vörå. Väglaget är kanske inte det bästa under vår och höst men annars är det en rätt prima och mycket naturskön rutt! Längs denna väg kan du t.ex. vika av till Vitmossens bronsåldersplats, där det bland annat finns en vandringsled. Vill du ha Kimos bästa utsikt kan du vandra upp till ”Kuckus krossin”, en stenkross med väldigt bra utsikt, längs vägen.

Svänger du däremot till vänster när du kommer till centrum av byn, kommer du efter bara några hundra meter till Kimo Bruk, vilket troligen är den mest kända platsen i Kimo. År 1703 grundades Kimo bruk och Oravais masugn av svensken Peter Heijke, som också ägde Orisbergs bruk i Storkyro. Kimo var en lämplig plats för järntillverkning eftersom här fanns bränsle, dvs. skog som gav träkol, forsar som gav vattenkraft och i och med närheten till havet. Hamnen i Oravais var speciellt viktig eftersom järnmalmen fraktades till bruket med skutor från Sverige. Kimo Bruk upplevde sin blomstringstid 1780-1806 då det blev ett av de största i Finland. Hamrarna på Kimo Bruk förädlade tackjärnet till bland annat stångjärn och spik och stämpeln KB erhöll vida gott rykte för sin höga kvalitet. Lite visste dåtidens bruksarbetare att platsen – ännu 200 år senare och av helt andra orsaker skulle vara välbesökt och ha ett gott rykte.

Fortsätter du förbi bruket kommer du efter ytterligare några kilometer till Kyroboas kvarn/teaterområde, där Oravais Teater idag gör övre bruket känt. Spelplatsen är en vacker sommaridyll med den gamla vattenkvarnen med anor från 1700-talet och Kimo å stilla flytande invid. Kvarnen är en ombyggnad av en av brukets hammarsmedjor från 1700-talet. Den första pjäsen ”Glöd i härdarna” hade premiär 4.7.1986. Redan efter första spelsäsongen såg man möjligheterna vid Kyroboas Kvarn. Maximal nytta av det natursköna området kunde man få om publiken fick följa med händelserna i 360 grader, med hjälp av en vridläktare. Det skulle dock dröja till hösten 1990 innan byggandet av vridläktaren – med 375 numrerade platser – påbörjades. Samtidigt som läktarbygget färdigställdes till sommaren 1991, flyttades den pampiga Staffansgården till Kyroboas från Kimo centrum – i ett enda stycke! Staffansgården fungerar idag som serveringslokal vid teaterföreställningarna, men även som kuliss, loge och klädförvaringsutrymme.

Teatern har haft störst framgångar med lokalt förankrade pjäser. Oravais Teater har varit med och alstrat många begåvade amatörskådespelare och framgångsrika teaterpersonligheter från nejden (bl.a. Erik Kiviniemi, Ann-Luise Bertell och Annika Åman) och kan med stolthet konstatera att ”skolningen” fortgår. Här hoppas vi kunna berätta viktiga berättelser, roa och beröra vår publik, ännu länge till.

En annan viktig aktör i byn är ungdomsföreningen och dess uf-lokal, eller ”lokaalin” i folkmun. Här ordnas bland annat morsdagslunch, bruncher, höst- och julfester. Även Kimo uf har en stark teatertradition och även här har spelats både fars, komedi och mindre egen skrivna shower och sketcher.

Eva Kullas som bott hela sitt liv i byn skildrar den på detta vis:

När man kommer ner för Blommisbacken och ser byn framför sig blir man glad. En jordbrukarby där åkrarna och gårdarna är väl skötta. Här har funnits och finns föreningar som gjort och format byn och talkoandan har varit god under min tid. För 50 år sedan skulle skolan räddas, ny skola byggdes och dagis kom till byn. En stor renovering av uf-lokalen genomfördes för 35 år sedan, den är och har varit en fin fest- och mötesplats och har fostrat fina ungdomar att vara aktiva i olika samhällsevenemang. Under min tid har funnits Mejeri, 3 butiker, bank, som inte finns mera, liksom posten. Kimo drillflickor som lärarinnan Greta Björkqvist lärde upp, är ett fint minne då de uppträdde med Oravais blåsorkester och kom ner för bruksgatan en vacker vårdag. Så finns vårt vackra Kimo Bruk och Kyroboas teater, som har många besökare, som får fina minnen av besöken. Tror att byn har goda framtidsutsikter. Byn har fått lära känna olika kulturer under de senaste åren, då människor från olika länder kommit hit, skolan som inte är stor har varit en tillgång då barnen haft olika språk. De nyanlända har köpt hus här, vi har fått arbetskraft och de trivs.

I byn finns daghem och skola och invånarantalet torde vara ca 300 personer. Här finns även ett skolmuseum, en vandringsled, vintertid fina skidspår som går ända till Komossa. Även om byn är relativt liten så finns här ganska många arbetsplatser, många bybor försörjer sig på sina mjölkgårdar, grishus eller som köttdjurs uppfödare. Ifall ni någon gång ätit ett bröd från Oravais hembageri så kan jag meddela att det med all sannolikhet är bakat i Kimo och har du köpt färdigt stekta plättar från Riitan Herkku är de också med stor sannolikhet stekta i Kimo.

En liten bit efter Kyroboas delar sig vägen i Baggas, tar du då till vänster kommer du till Komossa, till höger kommer du runt Röukas träsk till Keskis. Men hursomhelst har du nu lämnat Kimo.

Vad är då det bästa med Kimo? Lugnet på landsbygden, relativt nära till allt, 5 minuter till Oravais centrum, 20 minuter till Vörå och till Vasa tar vi oss på ca 40 minuter. Grannar på lagom avstånd, bostad mitt i naturen och tryggheten i att alla känner alla. Här är det verkligen vackert att färdas på cykel en sen sommarnatt, och här behövs egentligen inte några vandringsleder för att vandra omkring i skog och mark.

Sommaren 2019 var kimobon Maria ”Mimmi” Heikkilä byainfluenser och mer om vår fantastiska by kan du läsa i hennes 12 inlägg med taggen byainfluenser. Länken hittar du här: Mimmi: Byainfluencer (mariaheikkila.blogspot.com).

Varmt välkommen till Kimo! Reservera god tid, håll hastigheten och tveka inte att fråga de vänliga Kimoborna om köranvisningar samt tips och idéer!

Gunilla Lillbacka

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för februari är från webbplatsen aktion.fi.

Foto: Åsa Tallgren

Kampanj vill uppmuntra dig till engagemang i ditt lokalsamhälle

Genom Förbundsarenans kampanj Engagera 2025 vill vi Svenskfinlands Byar uppmuntrar dig att upptäcka kraften i gemenskapen och engagera dig i din byaförening! Att vara en del av en byaförening handlar om mer än möten.Läs mera »
10.02.2025 kl. 12:38

Podd: Beredskap på byanivån

Lär dig mer om beredskap på byanivå – nytt poddavsnitt ute nu!Läs mera »
07.02.2025 kl. 15:04

Nedskärningarna inom Yle bekymrar Finlands byar

Yles roll som leverantör av regionala nyheter och kultur är oersättlig och dess uppdrag är att ge service åt alla finländare – både invånare i storstäder och människor i byar och glesbygd. Kan Yle vara rikstäckande trots nedskärningar?Läs mera »
06.02.2025 kl. 14:34

Årets första nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt första nyhetsbrev för i år. Här kan du läsa om exempelvis beredskap, framtid, påverkan, EU-parlamentariker, sommarbröllop och aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
06.02.2025 kl. 11:40

Kom och hör mera om ”SMARTA BYAR”!

Vad betyder ”Smarta byar” i praktiken och hur kan man på det lokala planet söka om finansiering? Om det här låter intressant så kan du delta, fysiskt eller på distans, i ett informationstillfälle 18.2 på Norrvalla i Vörå.Läs mera »
27.01.2025 kl. 12:03

Livskraft och tillgängliga tjänster i fokus i vårens valprogram

Finlands Byar publicerade sina program för kommunal- och välfärdsområdesvalen – livskraft och tillgängliga tjänster!Läs mera »
23.01.2025 kl. 10:49

Årets Unga Lokala Aktör 2025 sökes!

Känner ni någon som har gjort en betydande och långsiktig insats för byaverksamheten? Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar efterlyser årligen Årets Unga Lokala Aktör som ska vara under 30 år. Läs mera »
22.01.2025 kl. 12:08

Vad vill de som flyttar till landet egentligen ha?

Nästan hälften av de knappt tusen tillfrågade i enkäten övervägde att flytta till landet och sju procent var intresserade av multilokalitets boende. De flesta svaranden föredrar stadsnära landsbygd.Läs mera »
15.01.2025 kl. 13:58

Pomoväst söker ny verksamhetsledare

Är du en person med ”huvudet uppe i molnen och fötterna på jorden”? Har du ett brett nätverk som du ständigt bygger vidare på? Om bland annat det här passar in på dig kan du kolla Pomovästs annons.Läs mera »
15.01.2025 kl. 11:10

Anmälningar till Årets nyländska by 2025 tas emot

Ifall din by är aktiv, innovativ och fungerar planmässigt kan den bli vald till Årets by i Nyland. Nylands Byar rf och SILMU-byar söker tillsammans sådana byar. Ansökningstiden till Årets by 2025 är öppen till 3.2.2025.Läs mera »
13.01.2025 kl. 13:31

Ansök om nationella forsknings- och utvecklingsprojekt!

Finansiering för nationella forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden kan sökas senast den 14 februari 2025 inom fyra olika teman, varav ett är joker, som har ett öppet tema.Läs mera »
10.01.2025 kl. 13:56

Finlands Byar har publicerat sina valprogram

Söndagen den 13 april 2025 hålls kommunalvalet och välfärdsområdesvalet samtidigt. Inför valen har Finlands Byar publicerat sitta valprogramspunkter för landsbygden.Läs mera »
10.01.2025 kl. 11:52

Webbinarium om ungdomars första steg till entreprenörskap

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar håller ett webbinarium den 16 januari om ungdomars första steg för entreprenörskap. Webbinariet är öppet för alla intresserade av ämnet.Läs mera »
03.01.2025 kl. 13:07

Nora Backlund utsedd till Årets hållbarhetsaktör 2024

Nora Backlund, specialsakkunnig vid Svenska lantbrukssällskapens förbund och ansvarig för koordineringen av Hållbarhetsveckan, tilldelades utmärkelsen Årets hållbarhetsaktör av Helsingfors Ekonomers, Hållbarhetsekonomer. Läs mera »
17.12.2024 kl. 09:43

Policy Lab – koordinering av landsbygdsutvecklingen i EU

Seminariet Policy Action Lab, som hölls 28.11 i Bryssel och organiserades av Rural Pact, handlade i huvudsak om olika redskap för att koordinera de olika EU-fondernas arbete på landsbygden. Läs mera »
12.12.2024 kl. 09:51

Öppna Julbyar för med sig julmagi till byar i hela Finland

Över 400 byar deltar redan i evenemanget Öppna Julbyar och antalet byar ökar för varje dag. I år kan julstämningen återigen hittas i byarna med traditionella marknader, försäljning, konserter med mera.Läs mera »
26.11.2024 kl. 09:55

Landsbygden är full av möjligheter

Syftet med projektet Landsbyggare har varit att skapa en mer positiv bild av landsbygden och entreprenörsklimatet och sålunda skapas en attraktiv plats som lockar kapital, kompetens och drivkraft.Läs mera »
22.11.2024 kl. 12:53

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Vad har det kommande året att ge när det gäller finansiering för EU:s jordbruk och landsbygd? Finns ännu djärvare steg framåt mot en hållbar och livskraftig landsbygd? Läs landsbygdskommunikatörernas nyhetsbrev!Läs mera »
22.11.2024 kl. 10:16

Läs beredskapsguiden från inrikesministeriet!

Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Finlands Byar rekommenderar alla att läsa beredskapsguiden. Guiden kan exempelvis användas på ett möte i byaföreningen.Läs mera »
20.11.2024 kl. 13:22

Håll byarna utanför kommunala nedskärningar!

Efter att välfärdsområdena tog över social- och hälsovården från kommunerna, så är den största helheten för dem bildningstjänster och andra livskraftsfaktorer. Tyvärr riktas blicken mot byarna, vid anpassningsåtgärder.Läs mera »
19.11.2024 kl. 13:05

Sprid julstämningen från er by till alla!

Nu är det dags att registrera ert evenemang för det nationella Öppna Julbyar-evenemanget! Oavsett om det är exempelvis en julmarknad, en tomtestig eller ett gemensamt sångtillfälle, så kommer Öppna Julbyar med julstämning.Läs mera »
18.11.2024 kl. 13:06

Föreningshus behöver inte ha laddningsställen för elbilar

Utrymmen som är i allmänt bruk, förutsätts enligt en ny lag installera laddningsställen för elbilar vid minst 20 parkeringsplatser. Föreningshus faller emellertid in under ett undantag i lagen som gäller mikroföretag.Läs mera »
15.11.2024 kl. 12:06

Det går bra att ha företag på landsbygden - håller du med?

Tyck till om det är bra eller dåligt att ha företag på landsbygden. Delta i beredningen av statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse! Polis-enkäten är öppen till början av december.Läs mera »
13.11.2024 kl. 09:58

Nedmonteringen av 2G och 3G påverkar medborgarnas säkerhet

Harvaturva och MANE skriver i ett uttalande att omfattande konsekvensbedömningar måste göras omedelbart. Man måste få till lösningar för de problem som uppstår och påverkar säkerheten då 2G- och 3G-näten avvecklas.Läs mera »
12.11.2024 kl. 11:41

Varumärkesmanual för den finländska landsbygden

Hur synliggör vi vår landsbygd, med vilka adjektiv kan den beskrivas och hur skulle tonfallet vara om landsbygden var en person? Handboken Landsbygdens episka kärna innehåller alla nyckelattribut för att skapa en sammanhängande bild och känsla av landsbygden.Läs mera »
07.11.2024 kl. 13:14