Resolution från finlandssvenska Landsbygdsriksdagen 2022

27.10.2022 kl. 12:00
Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hölls 26-27.10 på Kasnäs, Kimitoön, med unga och en hållbar framtid som huvudtema, har antagit en resolution.

Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kimitoön 26-27 oktober har antagit denna resolution:

Landsbygdsriksdagens resolution 2022

De unga efterlyser flexibla möjligheter för en hållbar livsstil på landsbygden

Europaåret uppmärksammar de ungas roll i att skapa en bättre och grönare framtid. Den centrala frågan är hur vi kan skapa nya former av delaktighet för de unga i deras strävan efter en mer hållbar livsstil.

Ungdomsbarometern 2021 i Finland fokuserar på hållbar utveckling och klimat. Ur ungdomsbarometern framgår att de unga har stark tilltro till aktuell vetenskap och forskning, samtidigt som de behöver få fler verktyg i att påverka i miljö- och klimatfrågor. De unga ser möjligheter i att påverka genom hållbara köpbeslut, röstande i val, frivillig verksamhet samt dialog med beslutsfattare. De unga ser möjligheter i att erhålla färdigheter och kompetens i aktivt medborgarskap genom hobbyverksamhet och föreningsaktivitet. Hållbara val i vardagen ger välmående.

Likväl påvisar ung på landet – studien i Svenskfinland att unga är stolta över att bo och verka på en livskraftig landsbygd. Närheten till naturen, lugnet och tryggheten som landsbygden erbjuder uppskattas. De unga ser behov av större utrymme för olika livsval, inkludering och mer variation för fritidssysselsättning. I allmänhet har unga i Svenskfinland en positiv framtidstro, men utmaningen ligger i att finna meningsfulla jobbmöjligheter inom olika branscher, på landsbygden och i skärgården.

Landsbygdsriksdagen i samverkan med samhällsaktiva unga, förespråkar konstruktiv dialog och de ungas delaktighet i beslutsfattandet samt i hållbarhetsåtgärder. Förslag och beslut ska baseras på relevant vetenskap och forskning. Unga behöver ha jämlika möjligheter till utbildning, jobb, service, hobbyn och familjevänligt boende i skärgård och på landsbygd.

Unga efterlyser speciellt:

  • Innovativa utbildningslösningar, samarbeten mellan olika utbildningsanordnare, kommun och näringsliv.
  • Mer flexibla boendelösningar såsom ett större utbud av hyreslägenheter på landsbygden och ökat stöd för renovering av befintliga hus.
  • Basservice behöver säkerställas för en livskraftig landsbygd.
  • Att lokal kompetens och kunnande från frivilligverksamhet och näringsliv tas till vara i utvecklingsarbete.
  • Nya verksamhetsmodeller som stöder en cirkulär ekonomi och lagom tänk från produktion till konsumtion.

Denna resolution har antagits av Landsbygdsriksdagen 2022.

Tilläggsuppgifter:

Nora Backlund, Specialsakkunnig, Landsbygdspolitiska nätverket Hållbarhetsveckan, Svenska Lantbrukssällskapens Förbund, 044 0797079 nora.backlund@slf.fi

Bettina C. Lindfors, Koordinator för utbildning och ledarstöd, Finlands svenska 4H, 040 920 9810 bettina.lindfors@fs4h.fi

Landsbygdsriksdagen 2022 firar Europaåret för ungdomar genom att lyfta upp de ungas framtidsvisioner, utmaningar och möjligheter på landsbygden och i skärgården. Hur skapar de unga en hållbar framtid? Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, är ett forum som är öppet för alla som är intresserade av en livskraftig och hållbar landsbygd och skärgård.

Värdar för den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen 2022 är Leader-gruppen I samma båt – Samassa veneessä rf ry, Varsinais-Suomen Kylät ry – Egentliga Finlands Byar rf och Kimitoöns kommun. Dessutom har Svenskfinlands Byar, temagruppen Smarta landsbygder i Svenskfinland och i Norden, Jord- och skogsbruksministeriet, landsbygdspolitiska nätverksprojektet Hållbarhetsveckan, Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi, Skärgårdshavets biosfärområde, Axxell, Åbolands Ungdomsförbund och Nordiska skärgårdssamarbetet deltagit i planeringsgruppen.

Se även pressmeddelandet och webbplatsen landsbygdspolitik.fi.

Under Landsbygdsriksdagen hölls en paneldiskussion om unga och en hållbar framtid. Från vänster diskussionsledare Nora Backlund med ungdomspanelens deltagare Isabell Flemming, Linnea Strand, Johan Santalahti och Joel Rappe.

Böle – Månadens by i Österbotten

Böle är tillsammans med Pjelax en av de sydligast belägna byarna i Närpes, och som Bölebo anser man sig ha nära till allt, då man inte ligger längre från Närpes centrum än fem kilometer bort.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

KyläAreena – evenemang och mötesplats för lokala utvecklare

Kännetecknande för KyläAreena är diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling. År 2023 kommer evenemanget att äga rum i Salo från torsdag 31 augusti till fredag ​​1 september.Läs mera »
11.04.2023 kl. 08:00

Årets Leader-Byaprojekt ska utses!

Ansökningar till valet av Årets Leader-Byaprojekt på riksplanet är öppnad. Vilken organisation eller person som helst kan nominera ett byaprojekt, vilket bör ske senast den 20 april.Läs mera »
05.04.2023 kl. 13:00

Lampan slocknar inte i byagården!

I akt att påverka regeringsförhandlingarna skriver Finlands Byar i ett meddelande att man inte vill ha nedskärningar på landsbygden. Det är viktigt att livskraften på landsbygden stöds och att det finns verksamhet i byagårdarna.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:00

Kandidatvideon publiceras inför valet av Årets by

Varje vardag publicerar Finlands Byar en kandidat som är med i valet av Årets by på riksplanet. Först ut är Kellahti i Satakunta.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:00

Späckat nyhetsbrev om landsbygden från HSSL

Senaste nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter ideella urkrafter och uppmärksammar också den nationella landsbygdspolitiken som fyller fem år och en granskningsrapport från Riksrevisionen m.m.Läs mera »
23.03.2023 kl. 13:00

Framtidsfrekvensen som verktyg för byautveckling

I Finlands Byars senaste nyhetsbrev ingår bland mycket annat info om att byarna Pohjois-Savo och Päijät-Häme börjat att använda workshopmetoden Framtidsfrekvensen för att utarbeta byaplaner.Läs mera »
17.03.2023 kl. 13:00

Konceptet Habitability togs väl emot i Bryssel

Den 7–8 mars besökte en delegation från den europeiska öföreningen ESIN Bryssel för att lyfta fram ärenden som rör öar över hela Europa, däribland konceptet Habitability, bobarhet på svenska.Läs mera »
16.03.2023 kl. 12:00

Öppna Byarnas dag är Finlands största byaevenemang

Målet med Öppna Byarnas dag är att öka byaturismen och samtidigt lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet. Evenemangen presenterar byarna för turister och potentiella nya invånare.Läs mera »
15.03.2023 kl. 11:00

Webbinarium om platsoberoende efter pandemin

Den 21 mars hålls ett webbinarium om hur situationen ser ut för platsoberoende arbete och de möjligheter det skapar.Läs mera »
13.03.2023 kl. 12:00

Årets Unga Lokala Aktör 2023 sökes!

Finlands Byar rf:s framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet inom sitt närområde eller inom ett mer vidsträckt område.Läs mera »
10.03.2023 kl. 12:00

Elävä Kainuu Leader sköter byaverksamheten i Kajanaland

Kainuun Nuotta ry:s konkurs har lett till att styrelsen för Finlands Byar beslutit avbryta utbetalningen av statsbidraget för Kainuun Nuottas byaverksamhet. Elävä Kainuu Leader ry blir temporär administratör.Läs mera »
09.03.2023 kl. 12:00

Distansarbetet bidrar till bättre produktivitet

Studier över sambandet mellan distansarbete och produktivitet visade att distansarbete bidrog till bättre produktivitet, samtidigt som kvalitet inte påverkades negativt.Läs mera »
08.03.2023 kl. 12:00
Bild med information om projektet.

Kom i gång med byns distansarbetshubb

Har ni i er by önskat att det skulle finnas ett utrymme för distansarbete, men aldrig riktigt tagit tanken längre? Nu finns det en enkel guide med nyttiga tips hur man kommer i gång med en distansarbetshubb i sin hemby.Läs mera »
08.03.2023 kl. 12:32

Webbinarieserie om att använda trender i arbetet

Webbinarieserien hjälper dig att dra nytta av trenderna i ditt arbete genom att introducera dig för några enkla verktyg.Läs mera »
08.03.2023 kl. 10:00

Ansökan om energibidrag för föreningshus är öppnad

Finlands Hembyggdförbund delar ut prövningsbaserade bidrag till samfund som äger föreningshus på grund av ökade el- och värmekostnader.Läs mera »
07.03.2023 kl. 12:00

Färskt nyhetsbrev från SILMU

SILMU har utkommit med ett nytt nyhetsbrev som innehåller bl.a. info om att Leader-avtalen undertecknades och att SILMU gör en turné i sitt verksamhetsområde och informerar invånarna.Läs mera »
06.03.2023 kl. 11:00

Perus är Månadens by i Österbotten

Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum. Byns absoluta pärla är det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918.Läs mera »
03.03.2023 kl. 13:00

Vårens Byadagar hålls i Alavus

Finlands Byar ordnar vårens Byadagar 2023 i Tuuri, Alavus 19-20 april. Anmälan öppnar i mars.Läs mera »
02.03.2023 kl. 12:00

MANE sammanfattar landsbygdspolitiken 2022

Vad hände inom landsbygdspolitikens område ifjol? Landsbygdspolitiska rådet (MANE) har gjort en lista över händelser.Läs mera »
02.03.2023 kl. 11:00

Starkt stöd för att hålla landsbygden bebodd

Enligt en undersökning som gjorts är finländarna starkt för att beslutsfattare bör satsa i landsbygdens livskraft och se till att förutsättningarna för boendet upprätthålls även på landsbygden. Läs mera »
28.02.2023 kl. 13:00

Landsbygdsorganisationer bildade ett gemensamt forum

Syftet med forumet Leve landsbygden! är att intensifiera samarbetet mellan landsbygdens mångtaliga organisationer, att skapa en gemensam framtidsvision och att stärka landsbygdens roll som aktör.Läs mera »
28.02.2023 kl. 11:00

Landsbygdsveckan – en ny nationell arena i Sverige

Landsbygdsveckan, som äger rum den 2-7 maj, vill öka kunskapen, stärka nätverken och öka engagemanget för landsbygdernas utveckling. Landsbygdsveckan anordnas under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd. Läs mera »
27.02.2023 kl. 13:00

Arbete för krisbeständiga byar

Finlands Byars verksamhetsledare Aleksi Koivisto skriver om byatryggeten på landsbygden och om föreningens byatrygghetsprojekt. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
23.02.2023 kl. 12:00

Gränsöverskridande samarbete i Tornedalen gav mersmak

Några av vinsterna med Tornedalen 2020:s gränsöverskridande turismprojekt i Sverige och Finland är bl.a. 20 nya företag, en rad nya attraktiva produkter och tjänster, samt vad en utsuddad gräns kan innebära för samarbetet.Läs mera »
16.02.2023 kl. 11:00