Centralorganisationer vädjar om stöd för samlingslokaler

24.10.2022 kl. 13:00
De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.

En stor del av de sammanslutningar som upprätthåller allmännyttiga samlingslokaler har sett sina inkomster sjunka kraftigt på grund av de senaste årens mötesrestriktioner. Varje liten ekonomisk buffert har gått åt till underhållskostnader och nödvändiga renoveringar. Användningen av husen, och därigenom intäkterna, har ännu inte återgått till den tidigare nivån. De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.

”För många av husen gäller tidsbundna elavtal som inte löper ut förrän under det kommande året, så den aktuella kartläggningen ger inte nödvändigtvis en fullständig bild av det eländiga läget. Vi behöver alltså en mer långsiktig lösning. När det gäller renoveringsbidrag för föreningshus ska man i fortsättningen också fästa större uppmärksamhet vid energirenoveringar, exempelvis åtgärder för övergång till jordvärme”, konstaterar Kati Tyystjärvi, verksamhetsledare på Kansantalojen Liitto.

Om husen inte får stöd är det sannolikt att många sammanslutningar måste stänga sina hus eller göra sig av med dem, eller att föreningshus lämnas ouppvärmda och förfaller – även byggnader som renoverats med statsunderstöd. Dessutom måste viktiga renoveringar skjutas upp, vilket innebär att skadorna förvärras. Konsekvensen blir att lättillgängliga och förmånliga mötesplatser och fritidslokaler inte längre kan användas och att samhället passiviseras, vilket påverkar kulturutbud, samhällsliv och delaktighet i landets regioner. Därtill går vi miste om värdefullt byggnadsarv.

”I månadsskiftet september–oktober genomförde Suomen Nuorisoseurat en enkät bland sina medlemsföreningar, och under en veckas tid inkom 145 svar från olika håll i Finland. Hela 83 procent av de svarande är mycket oroliga över det höjda energipriset när det gäller ungdomsföreningshusen. Mer än hälften av de svarande överväger att låta huset stå kallt på grund av det ökade energipriset. Så många som 83 procent av de svarande uppger att de hamnar i ekonomiska svårigheter om de inte får ekonomiskt stöd för att hantera situationen. Situationen är ytterst allvarlig både när det gäller ungdomsföreningarnas fritidsverksamhet och frivilligarbetet”, berättar Annina Laaksonen, generalsekreterare på Suomen Nuorisoseurat.

”Finlands cirka 2 000 byagårdar erbjuder aktiviteter, trygghet och mötesplatser för landsbygdens invånare. Dyra elräkningar innebär en hård prövning för byaföreningarnas ekonomi. Situationen är allvarlig. Många byaföreningar tvingas låta sina byggnader stå ouppvärmda, eller också måste de sälja dem. Många orter på landsbygden förlorar sina fest- och mötesplatser, och hobbygrupper för barn och pensionärer går också miste om sina lokaler. Det är uppehåll i resursfördelningen från Leader-grupperna, eftersom denna svåra tid sammanfaller med att EU-programperioden löper ut och en ny tar vid. Därför borde staten hjälpa föreningarna att ta sig genom energikrisen”, säger Aleksi Koivisto, verksamhetsledare på Finlands Byar.

Allmännyttiga samlingslokaler fyller en viktig funktion

Föreningshus, arbetarföreningshus och byagårdar är mötesplatser och aktivitets- och festlokaler som är öppna för alla. Lokalerna utgör medborgarsamhällets infrastruktur och är i många regioner de enda samlingsplatserna. Statsunderstöd för renovering av sådana byggnader har beviljats sedan år 1978. Finlands Hembygdsförbund delar sedan 2004 ut bidragen, på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet. Hembygdsförbundet har behandlat ansökningar sedan år 1991 och ända sedan år 1985 bistått med rådgivning i samband med renovering av föreningshus.

Föreningshusdelegationen är sakkunnigorgan när det gäller fördelning av renoveringsbidrag för föreningshus. I Föreningshusdelegationen ingår bl.a. de tolv centralorganisationerna för sammanslutningar som äger gemensamma samlingslokaler. Hembygdsförbundet och centralorganisationerna har sakkunnighet och lång erfarenhet av föreningshus och de sammanslutningar som har hand om dem.

Förslaget om stöd för allmännyttiga samlingslokaler under energikrisen har lagts fram av Finlands Svenska Hembygdsförbund, Finlands Svenska Marthaförbund, Finlands Svenska Ungdomsförbund, Kansantalojen Liitto, Marttaliitto, ProAgria Keskusten Liitto och dess centra samt Maa- ja kotitalousnaisten Keskus och dess distriktscentra, Nykterhetens vänner, Finlands Hembygdsförbund, Finlands Byar, Suomen Nuorisoseurat, Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, Suomen Työväentalojen Liitto.

Ytterligare information:

FINLANDS HEMBYGDSFÖRBUND
Byggnadsforskare Lasse Majuri
045 162 8440 / lasse.majuri@kotiseutuliitto.fi

SUOMEN NUORISOSEURAT
Generalsekreterare Annina Laaksonen
040 726 7450 / annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi

FINLANDS BYAR
Verksamhetsledare Aleksi Koivisto
040 509 1365 / aleksi.koivisto@suomenkylat.fi

KANSANTALOJEN LIITTO
Verksamhetsledare Kati Tyystjärvi
0409015214 / toimisto@kansantalot.fi

Meddelandet, både på finska och svenska), finns på webbplatsen suomenkylat.fi.

Bildkälla: Finlands Byar

Finlands Byar vill lyfta upp viktiga landsbygdsfrågor i förhandlingar om regeringsprogrammet

Finlands Byar vill att det kommande regeringsprogrammet har en nationell strategi för distansarbetet, närskoletillägg för landsbygden och byaservicebussar i trafik.Läs mera »
11.05.2023 kl. 12:00

Seminarium om rurala stannare

Syftet med studien det rurala stannandets dynamik är att avgöra vilka faktorer som inverkar på människornas beslut att stanna på landsbygden. Ett seminarium om ämnet ordnas 23.5.2023 på Academill i Vasa och som hybrid.Läs mera »
10.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om landsbygdens digitala omvälvning

Den 26 maj hålls ett webbinarium om landsbygdens digitala förändring i dag och imorgon.Läs mera »
09.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om utländsk arbetskraft

Vad är kommunen vs arbetsgivarens ansvar vid arbetskraftsinvandring? Vilket ansvar har dagvården och skolan som aktörer för integration? Den 25 maj hålls ett webbinarium på temat utländsk arbetskraft.Läs mera »
09.05.2023 kl. 10:00

Kom ihåg infotillfället på svenska inför Öppna Byarnas dag!

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar med över 600 evenemang runt om i landet! Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:00

Ger varulevererans med drönare bättre service på landsbygden?

Kan drönare vara en del av lösningen för att långsiktigt förbättra servicen på landsbygden i Sverige? Enligt Cecilia Strokirk på RISE är svaret ja. Hon var med i ett projektteam som undersökte det senaste inom drönarleveranser. Läs mera »
26.04.2023 kl. 12:00

Ett nytt nyhetsbrev från HSSL

I tredje nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva presenteras duon som ska leda rörelsen det kommande året. Vidare ges info om den nya Balansrapporten, tips om intressant lösning och lyssning om Sveriges landsbygder m.m.Läs mera »
25.04.2023 kl. 12:00

Webbinarier om finansiering av grön omställning

Vid två virtuella tillfällen den 4 och 11 maj diskuteras den gröna omställningen och möjligheterna för EU-finansiering för till exempel bio- och cirkulär ekonomi. samt grön teknik.Läs mera »
21.04.2023 kl. 13:00

Koittila i Södra Savolax är Årets by i Finland

Byn Koittila i Kangasniemi, Södra Savolax är Årets by 2023.Utvecklingen av Koittila by med sina 190 invånare är målmedveten och långsiktig. Den lilla byn har satsat särskilt på byns marknadsföring och information.Läs mera »
20.04.2023 kl. 13:00

Stor uppslutning inför Landsbygdsveckan i Sverige

Programmet för Landsbygdsveckan (2-7.5) rymmer närmare 90 arrangemang från Pitebygden i Norrbotten till Klågerup i Skåne, varav många aktiviteterna är digitala. Invigning av Landsbygdsveckan sker den 2 maj Läs mera »
19.04.2023 kl. 13:00

Infotillfälle på svenska inför Öppna Byarnas dag

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar!Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00

Energikväll i Esse inom Smart energiby 3.0

Välkommen med på energikväll i Esse 27.4 och kartlägga ert områdes energi- och kunskapspotential, samt rita kartan mot en självförsörjande smart by inom energi.Läs mera »
18.04.2023 kl. 10:00

Byskolor utmanas att hålla byskolefika

Oravasaari skola och Finlands Byar rf utmanar alla byskolor att anordna byskolefika. Evenemanget äger rum tisdagen den 23 maj, men varje skola bestämmer själv tidpunkten för evenemanget.Läs mera »
17.04.2023 kl. 12:00

Ett färskt Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars senaste nyhetsbrev innehåller bl.a. info om kungörandet av Årets by, anmälan till Årets Leader-Byaprojekt, utmaning till byskolor att ordna byskolefika, samt lite aktuell info från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
13.04.2023 kl. 12:00

Smarta byar-diskussion till morgonkaffet

Oavsett om du är en erfaren byaaktör eller bara planerar sända in en ansökan, kom med ​​på ett virtuellt byamorgonkaffe för att höra och diskutera möjligheterna med smarta byar. Online-evenemanget hålls 25.4.Läs mera »
12.04.2023 kl. 14:00

Följ offentliggörandet av Årets by på riksplanet!

Vinnaren av Årets by 2023 offentliggörs 19.4 under festliga former i samband med vårens Byadagar i Tuuri, Alavus. Offentliggörandet är en del av Byadagarnas webbinarium, som börjar kl. 15.00.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

Böle – Månadens by i Österbotten

Böle är tillsammans med Pjelax en av de sydligast belägna byarna i Närpes, och som Bölebo anser man sig ha nära till allt, då man inte ligger längre från Närpes centrum än fem kilometer bort.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

KyläAreena – evenemang och mötesplats för lokala utvecklare

Kännetecknande för KyläAreena är diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling. År 2023 kommer evenemanget att äga rum i Salo från torsdag 31 augusti till fredag ​​1 september.Läs mera »
11.04.2023 kl. 08:00

Årets Leader-Byaprojekt ska utses!

Ansökningar till valet av Årets Leader-Byaprojekt på riksplanet är öppnad. Vilken organisation eller person som helst kan nominera ett byaprojekt, vilket bör ske senast den 20 april.Läs mera »
05.04.2023 kl. 13:00

Lampan slocknar inte i byagården!

I akt att påverka regeringsförhandlingarna skriver Finlands Byar i ett meddelande att man inte vill ha nedskärningar på landsbygden. Det är viktigt att livskraften på landsbygden stöds och att det finns verksamhet i byagårdarna.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:00

Kandidatvideon publiceras inför valet av Årets by

Varje vardag publicerar Finlands Byar en kandidat som är med i valet av Årets by på riksplanet. Först ut är Kellahti i Satakunta.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:00

Späckat nyhetsbrev om landsbygden från HSSL

Senaste nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter ideella urkrafter och uppmärksammar också den nationella landsbygdspolitiken som fyller fem år och en granskningsrapport från Riksrevisionen m.m.Läs mera »
23.03.2023 kl. 13:00

Framtidsfrekvensen som verktyg för byautveckling

I Finlands Byars senaste nyhetsbrev ingår bland mycket annat info om att byarna Pohjois-Savo och Päijät-Häme börjat att använda workshopmetoden Framtidsfrekvensen för att utarbeta byaplaner.Läs mera »
17.03.2023 kl. 13:00

Konceptet Habitability togs väl emot i Bryssel

Den 7–8 mars besökte en delegation från den europeiska öföreningen ESIN Bryssel för att lyfta fram ärenden som rör öar över hela Europa, däribland konceptet Habitability, bobarhet på svenska.Läs mera »
16.03.2023 kl. 12:00

Öppna Byarnas dag är Finlands största byaevenemang

Målet med Öppna Byarnas dag är att öka byaturismen och samtidigt lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet. Evenemangen presenterar byarna för turister och potentiella nya invånare.Läs mera »
15.03.2023 kl. 11:00