Närmatsdagen – matupplevelser och landsbygdsfest

igår kl. 11:01
Närmatsdagen ordnas för andra gången under två dagar., 6-7.9. Veckoslutet med öppet hus på landsbygden lyfter fram finländska lokala matproducenter, landsbygdsupplevelser, förädlare och turismaktörer.

Närmatsdagen bjuder åter in finländarna att fira landsbygden och den finska maten. Evenemanget ordnas den 6-7 september runtom i Finland.

Förhöstens favoritevenemang Närmatsdagen ordnas för andra gången under två dagar. Veckoslutet med öppet hus på landsbygden lyfter fram finländska lokala matproducenter, landsbygdsupplevelser, förädlare och turismaktörer.

Det är ännu möjligt att bli arrangör – besöksmål önskas från hela Finland

Arrangörer kan anmäla sig till Närmatsdagen fram till evenemangshelgen. Evenemanget har vuxit år för år och i fjol deltog över 300 besöksmål från olika delar av Finland.

”Vi hoppas att tidigare deltagare är med igen och att nya aktörer uppmuntras att bli arrangörer. Att delta kräver inte nödvändigtvis mycket – tröskeln är låg. Det vore fantastiskt att få fler besöksmål i områden där det traditionellt funnits färre, som norra Finland”, berättar Anna Mäkinen, Närmatsdagens koordinator vid Landsbygdsnätverket.

Ett brett deltagande från gårdar, matförädlare, trädgårdar samt upplevelser och resmål på landsbygden bjuds in. Det är gratis att anmäla sitt besöksmål på Närmatsdagens webbplats: Närmatsdagen.fi. Arrangörer får välja att hålla öppet endera dagen eller hela veckoslutet.

Finskt lantbruk och tryggad livsmedelsförsörjning spelar en allt större roll

Under de senaste åren har diskussionen om försörjningsberedskapen i Finland ökat. En central faktor är hur självförsörjande Finland är när det gäller matproduktion.

”Vi behöver mat som produceras i Finland. Det finns flera orsaker att stödja närproducerad mat: den är en del av livsmedelstryggheten och ofta ett bättre val för miljön tack vare kortare transportsträckor. Finländska gårdar, trädgårdar och förädlare arbetar året runt för att vi ska ha tillgång till ren och säker mat”, påminner Mäkinen.

Att välja lokal mat stöder också landsbygdens livskraft.

”När du köper mat som är producerad nära dig stannar även pengarna i närheten. På så sätt säkerställer vi att landsbygden även i fortsättningen har ett mångsidigt utbud av tjänster, företagande och matproduktion”, säger Mäkinen.

Matproducenternas arbete påverkar våra liv varje dag, vid varje måltid. Ett av Närmatsdagens mål är att göra landsbygden och matproduktionen bekant för finländarna. Evenemangets fokus ligger på landsbygden, men det för också landsbygden till städerna: Närmatsdagen firas även i år bland annat i Helsingfors och Åbo. Alla hittills anmälda besöksmål finns på Närmatsdagens webbplats.

Uppgifterna är från webbplatsen maaseutu.fi.

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver: