Byarnas livskraft diskuteras på FARMARI i Seinäjoki

01.07.2024 kl. 13:29
Vad är kärnan i byarnas och landsbygdens livskraft, människor, företag eller jordbruk? - Det diskuteras i en av panelerna på lantbruksutställningen FARMARI i Seinäjoki inkommande fredag 5. juli.

I slutet av denna vecka ordnas lantbruksutställningen FARMARI i Seinäjoki, 4-6.7. Mässan ger en översikt över finskt jordbruk, skogsbruk och landsbygd genom förevisningar, paneldiskussioner och utställningar.

På fredag 5.7 kl 16.30 diskuteras byarnas livskaft på FARMARI-scenen. Svenskfinlands Byar representeras i panelen av Nora Backlund, specialsakkunnig på Svenska lantbrukssällskapens förbund och verksamhetsutvecklare för den svenskspråkiga byaverksamheten.

Vi har sett coronatiden, utvidgningen av distansarbete och människors önskan att permanent flytta till sina fritidshus. Vad berättar dessa saker? Kommer dessa trender att vända livskraften för byar och landsbygd uppåt och kommer vi se en ny renässans för landsbygden?

I paneldiskussionen deltar Landsbygdspolitiska rådets generalsekreterare Antonia Husberg, forskningschef och docent Sulevi Riukulehto, specialsakkunnig Nora Backlund SLF, verksamhetsledare Paula Yliselä Maaseudun sivistysliitto och verksamhetsledare Christel Åström, Maa-ja kotitalousnaiset.

Bekanta dig med lantbruksutställningens program i sin helhet här. 

Paneldiskussioner på svenska varje dag kl. 15:30-16:30

Torsdag 4.7: Finansiering av lantbrukets investeringar och dess generationsväxlingar – utmaningar och möjligheter och vad bör jag tänka på?

Fredag 5.7: Försörjningsberedskap i Sverige och Finland - vad har hänt efter Åland2023?

Lördag 6.7: Morgondagens jordbrukare är branschens framtid. Hur attrahera, utbilda och behålla i branschen?

Utställningen är ett evenemang för hela familjen och presenterar den moderna finska livsmedelskedjan från fält till bord.

 

Nora Backlund