Centralorganisationer vädjar om stöd för samlingslokaler

24.10.2022 kl. 13:00
De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.

En stor del av de sammanslutningar som upprätthåller allmännyttiga samlingslokaler har sett sina inkomster sjunka kraftigt på grund av de senaste årens mötesrestriktioner. Varje liten ekonomisk buffert har gått åt till underhållskostnader och nödvändiga renoveringar. Användningen av husen, och därigenom intäkterna, har ännu inte återgått till den tidigare nivån. De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.

”För många av husen gäller tidsbundna elavtal som inte löper ut förrän under det kommande året, så den aktuella kartläggningen ger inte nödvändigtvis en fullständig bild av det eländiga läget. Vi behöver alltså en mer långsiktig lösning. När det gäller renoveringsbidrag för föreningshus ska man i fortsättningen också fästa större uppmärksamhet vid energirenoveringar, exempelvis åtgärder för övergång till jordvärme”, konstaterar Kati Tyystjärvi, verksamhetsledare på Kansantalojen Liitto.

Om husen inte får stöd är det sannolikt att många sammanslutningar måste stänga sina hus eller göra sig av med dem, eller att föreningshus lämnas ouppvärmda och förfaller – även byggnader som renoverats med statsunderstöd. Dessutom måste viktiga renoveringar skjutas upp, vilket innebär att skadorna förvärras. Konsekvensen blir att lättillgängliga och förmånliga mötesplatser och fritidslokaler inte längre kan användas och att samhället passiviseras, vilket påverkar kulturutbud, samhällsliv och delaktighet i landets regioner. Därtill går vi miste om värdefullt byggnadsarv.

”I månadsskiftet september–oktober genomförde Suomen Nuorisoseurat en enkät bland sina medlemsföreningar, och under en veckas tid inkom 145 svar från olika håll i Finland. Hela 83 procent av de svarande är mycket oroliga över det höjda energipriset när det gäller ungdomsföreningshusen. Mer än hälften av de svarande överväger att låta huset stå kallt på grund av det ökade energipriset. Så många som 83 procent av de svarande uppger att de hamnar i ekonomiska svårigheter om de inte får ekonomiskt stöd för att hantera situationen. Situationen är ytterst allvarlig både när det gäller ungdomsföreningarnas fritidsverksamhet och frivilligarbetet”, berättar Annina Laaksonen, generalsekreterare på Suomen Nuorisoseurat.

”Finlands cirka 2 000 byagårdar erbjuder aktiviteter, trygghet och mötesplatser för landsbygdens invånare. Dyra elräkningar innebär en hård prövning för byaföreningarnas ekonomi. Situationen är allvarlig. Många byaföreningar tvingas låta sina byggnader stå ouppvärmda, eller också måste de sälja dem. Många orter på landsbygden förlorar sina fest- och mötesplatser, och hobbygrupper för barn och pensionärer går också miste om sina lokaler. Det är uppehåll i resursfördelningen från Leader-grupperna, eftersom denna svåra tid sammanfaller med att EU-programperioden löper ut och en ny tar vid. Därför borde staten hjälpa föreningarna att ta sig genom energikrisen”, säger Aleksi Koivisto, verksamhetsledare på Finlands Byar.

Allmännyttiga samlingslokaler fyller en viktig funktion

Föreningshus, arbetarföreningshus och byagårdar är mötesplatser och aktivitets- och festlokaler som är öppna för alla. Lokalerna utgör medborgarsamhällets infrastruktur och är i många regioner de enda samlingsplatserna. Statsunderstöd för renovering av sådana byggnader har beviljats sedan år 1978. Finlands Hembygdsförbund delar sedan 2004 ut bidragen, på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet. Hembygdsförbundet har behandlat ansökningar sedan år 1991 och ända sedan år 1985 bistått med rådgivning i samband med renovering av föreningshus.

Föreningshusdelegationen är sakkunnigorgan när det gäller fördelning av renoveringsbidrag för föreningshus. I Föreningshusdelegationen ingår bl.a. de tolv centralorganisationerna för sammanslutningar som äger gemensamma samlingslokaler. Hembygdsförbundet och centralorganisationerna har sakkunnighet och lång erfarenhet av föreningshus och de sammanslutningar som har hand om dem.

Förslaget om stöd för allmännyttiga samlingslokaler under energikrisen har lagts fram av Finlands Svenska Hembygdsförbund, Finlands Svenska Marthaförbund, Finlands Svenska Ungdomsförbund, Kansantalojen Liitto, Marttaliitto, ProAgria Keskusten Liitto och dess centra samt Maa- ja kotitalousnaisten Keskus och dess distriktscentra, Nykterhetens vänner, Finlands Hembygdsförbund, Finlands Byar, Suomen Nuorisoseurat, Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, Suomen Työväentalojen Liitto.

Ytterligare information:

FINLANDS HEMBYGDSFÖRBUND
Byggnadsforskare Lasse Majuri
045 162 8440 / lasse.majuri@kotiseutuliitto.fi

SUOMEN NUORISOSEURAT
Generalsekreterare Annina Laaksonen
040 726 7450 / annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi

FINLANDS BYAR
Verksamhetsledare Aleksi Koivisto
040 509 1365 / aleksi.koivisto@suomenkylat.fi

KANSANTALOJEN LIITTO
Verksamhetsledare Kati Tyystjärvi
0409015214 / toimisto@kansantalot.fi

Meddelandet, både på finska och svenska), finns på webbplatsen suomenkylat.fi.

Bildkälla: Finlands Byar

Urban express med Per Schlingmann i podden Hela Sverige pratar

Ex-politikern, författaren med mera Per Schlingmann pratar med Terese Bengard om den urbana expressens inbromsning – om dagens samhälles förändrade förutsättningar på grund av klimat, krig och pandemi m.m.Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:00

Byaverksamheten fick ”julklappspengar”

Byaverksamheten har fått 300 000 euro i "julklappspengar" Även renoveringsbidrag till föreningshus och byagårdar fick ”julklappspengar”, samt mången byväg.Läs mera »
14.12.2022 kl. 13:00

Presidenten har noterat den finländska byaverksamheten

Vesa Hihnala med maka Sari har varit på årets självständighetsmottagning i Presidentens slott. Som ordföranden ör Årets by på riksplanet Rautio säger Vesa att det värmer i hjärtat för den egna byn, att de fick inbjudan.Läs mera »
13.12.2022 kl. 13:00

Besvara enkät om handlingsplan för Finlands landsbygdsnätverk

Svara på enkäten och påverka förslaget om handlingsplan för Finlands landsbygdsnätverk 2023-2027.Läs mera »
09.12.2022 kl. 11:00

Jeppo – Månadens by i Österbotten

Det finns ett rikt utbud av utkomstmöjligheter i Jeppo, både inom lantbruk, industri och forskning och utveckling. Många aktiva föreningar inom olika områden bidrar till ett rikt utbud av fritidsaktiviteter.Läs mera »
07.12.2022 kl. 10:00

Pellinge är Årets nyländska by 2023 – hedersomnämnande till Bredvik

"Som pellingebor har vi den fina möjligheten att vara aktiva och få förverkliga våra idéer och prova oss fram på vad som passar oss", säger pellingeborna själva.Läs mera »
05.12.2022 kl. 10:00

Ansökan om finansiering för landsomfattande forsknings- och utvecklingsprojekt öppnad

Finansiering för projekt kan sökas inom teman segregation och marginalisering på landsbygden, samt lägesbild av landsbygdsområden och behov av information om landsbygden i beslutsfattandet.Läs mera »
02.12.2022 kl. 12:00

Årets sjunde nyhetsbrev från Hela Sverige ska leva

I HSSL:s senaste nyhetsbrev kan man ta del av vinnarna av utmärkelserna Årets kommun, Årets landsbygdsutvecklare och Årets lokala utvecklingsgrupp. Men det finns mycket mer som tips till ny kunskap om landsbygder.Läs mera »
01.12.2022 kl. 12:00

Öppna Julbyar – plattform för byars julevenemang

Det nationella evenemanget Öppna Julbyar, som ordnas för första gången av Finlands Byar, har samlat nästan trehundra anmälda julevenemang. Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:00

Finlands sämsta byväg finns i Norra Österbotten

Landsväg 807 i Siikajoki i Norra Österbotten har utsetts till Finlands sämsta byväg enligt en fototävling som Finlands Byar och Vägföreningen i Finland ordnat.Läs mera »
28.11.2022 kl. 13:00

Samverkan i Svenskfinland med landsbygdsperspektiv inför den nya EU-programperioden

Vad är viktigt för samverkan i Svenskfinland att ta med sig inför den nya programperioden? En diskussion med intressanta öppningar från olika perspektiv hålls i Tammerfors 8.12.Läs mera »
25.11.2022 kl. 13:00

Teemu Hauhia är direktör för Landsbygdsnätverkstjänsterna

Ekonomie magister Teemu Hauhia har utsetts till direktör för Landsbygdsnätverkstjänsterna. Enheten för Landsbygdsnätverkstjänsterna koordinerar och utvecklar verksamheten för Finlands landsbygdsnätverk. Läs mera »
24.11.2022 kl. 13:00

Kandidaterna klara till valet av Årets Nyländska By 2023

Mindre och större byar på olika håll i Nyland eftersträvar att bli Årets Nyländska By 2023. En av kandidaterna är en ö, en annan en stadsdel och en tredje en före detta kommun.Läs mera »
22.11.2022 kl. 13:00

Sociala innovationer diskuteras i podden Landet

En social innovation kan vara en idé i en lokal förening, i ett företag eller i en kommun som löser ett konkret samhällsproblem, så vad är nyttan och hur kan man finansiera en idé som i första hand inte är till för att generera vinst?Läs mera »
21.11.2022 kl. 12:00

Lär dig mer om landsbygdens energigemenskaper och -lösningar!

Delta i webbinariet och lär dig mer om energigemenskaper på landsbygden, nuvarande lagstiftning och vilken typ av stöd som finns för närvarande.Läs mera »
18.11.2022 kl. 12:00

”Byskolor är värda att försvara” – verksamhetsledaren för Finlands Byar Aleksi Koivisto

Byskolor är värda att försvara skriver Finlands Byars verksamhetsledare i föreningens nyhetsbrev. Läs mer vad som tas upp i organisationens nyhetsbrev.Läs mera »
17.11.2022 kl. 13:00

Aktionsgruppen I samma båt ordnar seminarium kring byahus och hållbarhet

Aktionsgruppen I samma båt bjuder alla intresserade på presentationer och diskussion kring temat byar och hållbarhet.Läs mera »
16.11.2022 kl. 12:00

Utvärdering – förverkligas barns rättigheter vid skolnedläggning?

Utvärdering om hur barns utbildningsmässiga och sociala rättigheter förverkligas i landsbygds- och skärgårdsområden, samt hur nedläggningar av grundskolor påverkar områdenas livskraft sänds i kunta.tv-kanalen.Läs mera »
15.11.2022 kl. 13:00

Metodintroduktion för framtidens byar och stadsdelar

Framtidsfrekvensen är en workshopmetod för att skapa annorlunda framtider. Metoden har anpassats för användning i byar och stadsdelar. Webbinarium går igenom materialet.Läs mera »
14.11.2022 kl. 10:00

Lär dig mer om Habitability-konceptet i Pellinge!

Habitability-projektet jobbar för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden. Kom med och lär dig mera om bobarhet och diskutera det kommande skärgårdsnätverkets verksamhet!Läs mera »
08.11.2022 kl. 11:00

Guidebok för att utveckla smarta landsbygder

Smart Rural-projektet har samlat erfarenheter från de 21 byar som ingått i projektet och publicerat dem i en guidebok för att bli en smart landsbygd.Läs mera »
07.11.2022 kl. 13:00

Sista delen av webbinarieserien Stolt över byn behandlar landsbygdsboendets utveckling

Befrämjandet av flyttning till landet är inte bara försäljning av tomter och hus. Webbinarieserien Stolt över byn avslutas med den fjärde delen som tar upp landsbygdsboendets utveckling.Läs mera »
04.11.2022 kl. 12:00

Finlands Byar ger ut räddningspaket för byskolor

Landsbygdens byskolor har minskat med mer än 90 procent. I arbetsgruppen som utarbetat ett räddningspaket kom man fram till att barns jämlika utbildningsmässiga grundläggande rättigheter kränks i Finland.Läs mera »
03.11.2022 kl. 12:00

Kalax är Månadens by i Österbotten

Byn Kalax med över 300 personer ligger ett stenkast från Närpes centrum. Här finner du trevliga bybor, många natursköna platser och sevärdheter. Vargholmen och paviljongen Oasen är ett par exempel.Läs mera »
02.11.2022 kl. 10:00

En mer globaliserad eller tynande landsbygd? – seminarium om kompetensbrist

Vi behöver utbildnings- och yrkesbetingad invandring och flyttning till landet, så att vi kan tillhandahålla tjänster i kommuner och byar och säkra arbetskraft till landsbygdsföretag. Läs mera »
01.11.2022 kl. 13:00