Norra Vallgrund – Månadens by i Österbotten

03.03.2022 kl. 11:30
Norra Vallgrund är en skärgårdsby ute på Replot, Korsholm. Det bor för närvarande 330 personer i byn. Majoriteten har svenska som modersmål, men här pratas också finska och engelska. Största delen av byns befolkning har ett jobb i Vasa eller i Korsholms kommun.

För att orientera dig kan vi berätta att Norra Vallgrund är en skärgårdsby ute på Replot. Från Norra Vallgrund är det 7 km till Replot centrum, till den vackra Replotbron drygt 10 km och 30 km in till Vasa centrum. Norra Vallgrund var för länge sedan det första landområde som steg ur havet och den högsta punkten i hela Replot-Björköby, Hallonback (21,4 m.ö.h.), finns i Norra Vallgrund. Det här får du mer information om genom att lyssna på den audioguide som Världsarvet i Kvarken rf producerat inom projektet Människan och landhöjningen om Vallan.

I Norra Vallgrund, eller “Norrbyin”, bor för närvarande 330 personer. Majoriteten har svenska som modersmål, men här pratas också finska och engelska. Största delen av byns befolkning har ett jobb som utgår från Vasa eller inom Korsholms kommun. Byn har också många privata företagare inom olika branscher. Vallgrund skola är gemensam för båda Vallgrundbyarna och området Brändövik-Söderudden och har detta läsår 54 elever. Bredvid skolan finns dagis. Utomhuspedagogik som tillämpas i skolskogen utgör ett viktigt tyngdpunktsområde både i skola och dagis.

I Norra Vallgrund hamn böljar sig en fin rad av båthus längs strandlinjen. I hamnen finns drygt 80 båthus. En del är byggda förra århundradet eller ännu tidigare och en del nybyggda. Norra Vallgrund skifteslag erbjuder båtplatser vid flera olika bryggor för både bybor och fritidsboende som har sommarstuga på någon av holmarna utanför Norra Vallgrund.

Det finns många olika föreningar att välja mellan för den som gillar gemenskapen i föreningslivet. En del föreningar är gemensamma för hela skärgården, som t.ex. IF Kvarken och Folkhälsan. Folkhälsan ordnar årligen simskola vid simstranden nere i hamnen.

Vi har både rink intill skolan och en fotbollsplan med frisbeegolfbana mellan Vallgrundbyarna. På Antis-back, som ligger intill kommunens bostadsområde, finns byns pulkbacke.

Skräddar-Antas stuga är en byaförening med syftet att bevara en del av den gamla byatraditionen, samt bidra till ökad sammanhållning och gemenskap i byn. I verksamheten, som riktar sig till alla åldrar, ingår olika evenemang som t.ex. påskäggsjakt, skräpplockning, sommarcafé med sju sorters kakor, sommarprat med olika tema, höstaktiviteter, samt nyårsringning.

Norra Vallgrund Uf har långa anor. Föreningen har funnits i 100 år och under de senaste åren har Uf-lokalen fått ett betydande ansiktslyft. Fastlagssoppan i februari är ett uppskattat evenemang i byn.

Det finns fina fiskevatten i Vallgrund och Vallgrund fiskargille planterar årligen ut fiskyngel för att öka tillgången till fisk. Norra Vallgrund Jaktklubb, som är gemensam för Norra Vallgrund och Brändövik-Söderudden, har många aktiva jägare med ett genuint intresse för jakt.

Under 2022 säkrar Vasa elnät elförsörjningen genom samgrävning med operatörerna JNT och Elisa. Många hushåll som inte ännu har haft fiberanslutning ser fram emot förbättrade förbindelser.

Det här var kort om Norra Vallgrund. För att skapa dig en egen bild av byn, hälsar vi dig välkommen, antingen med bil, motorcykel eller cykel om du gillar längre turer, eller varför inte komma med båt till Norra Vallgrund hamn? Genom att t.ex. följa Skräddar-Antas stuga via Facebook eller Instagram kan du ta del av en del av det som är på gång i byn.

Texten av Skräddar-Antas stuga och Norra Vallgrund skifteslag finns på webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Stolt över byn – Aktion ordnar fototävling för österbottningarna

Aktion Österbotten kommer att medverka i kampanjen Stolt över byn genom att anordna en fototävling för invånarna i Österbotten.Läs mera »
22.03.2022 kl. 13:00

Landsbygdspolitiska rådet uttrycker sitt stöd för Ukraina

Landsbygdspolitiska rådet fördömer skarpt Rysslands krigshandlingar i Ukraina och instämmer i det ställningstagande som tidigare antagits av ELARD, PREPARE och ERCA (1.3), samt Röda Korsets och Röda Halvmånens uttalande (1.3). Läs mera »
21.03.2022 kl. 11:00

Programmet för svenska Landsbygdsriksdagen börjar ta form

Det mesta av programmet till den svenska Landsbygdsriksdagen i Jönköping 20-22 maj börjar utkristallisera sig. Fokus ligger på postpandemi och digitalisering.Läs mera »
15.03.2022 kl. 13:30

Årets Unga Lokala Aktör 2022 sökes!

Nominera den unga lokala aktören senast den 31 mars 2022!Läs mera »
15.03.2022 kl. 13:00

Positivt surr kring flyttning till landet

Beslutet med satsning på att främja flyttning till landet, som togs inom Finlands Byar under det gångna året, avspeglades bl.a. i ny videoproduktion, upprättandet av webbplatsen maalleasumaan.fi, Bo i byn-kvällar (Kylälle asumaan-illat) och synlighet i media.Läs mera »
15.03.2022 kl. 12:30

Stolt över byn-webbinarier

Webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) vill ”boosta” landsbygdsinflyttningen och ge ett mångsidigt underlag för att främja boendet och flytten till landet. Första tillfället hålls 22 mars.Läs mera »
15.03.2022 kl. 12:00

Material från byaevenemangens marknadsföringsutbildning 2.3

Nu finns materialet tillgängligt från utbildningen som ordnades 2.3 inför Öppna Byarnas dag 2022. Läs mera »
11.03.2022 kl. 12:30

Infotillfälle om Hållbarhetsveckans evenemangsveckor hösten 2022

Sex regionala byföreningar är med och koordinerar Hållbarhetsveckan som en metod för att lyfta fram åtgärder och god praxis som vidtas på landsbygden. Infotillfället ger information om evenemangsveckorna som etableras.Läs mera »
10.03.2022 kl. 12:00

Nu utses Årets Leader-Byaprojekt!

Syftet med Årets Leader-Byaprojekt är att ge Leader-projekt som utvecklar byar nationell synlighet.Läs mera »
10.03.2022 kl. 10:30

Dags att nominera Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare!

Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare väljs utgående från de förslag som inkommit från de regionala byaföreningarna och Leader-grupperna.Läs mera »
10.03.2022 kl. 10:30

Japansk lokal donationsmodell prövas i finländska glesbygdskommuner

Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden (HAMA) undersöker möjligheterna att stärka livskraften i Finlands glesbygdsområden med ett tillvägagångssätt som liknar den japanska lokala donationsmodellen Furusato Nozei.Läs mera »
04.03.2022 kl. 12:00

Leader-grupperna i Egentliga Finland har stött kulturen med 3,5 miljoner

Under programperioden 2014-2022 har Leader-grupperna i Egentliga Finland stött kulturen med 3,5 miljoner euro. Stödet har bidragit till 132 kulturfrämjande projekt som sammanlagt kostat 5,3 miljoner euro.Läs mera »
04.03.2022 kl. 11:00

Besök på föreningshuset Malmåsa i Raseborg

Vi bekantar oss med föreningshuset Malmåsa i Prästkulla, Raseborg där sakkunniga specialister berättar om avfallshantering, olika energialternativ, samt information om tillgänglighet och om marknadsföringskanalen kylatilat.fi.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:30

Nylands Byar söker en kontorssekreterare på deltid

Till kontorssekreterarens uppgifter hör översättning, förberedning och skrivare vid möten, evenemangs arrangemang, kommunikation, medlemsfakturering och underhåll av medlemsregistret, samt koordinering av det svenskspråkiga projektet.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:00

Uttalande från ELARD, PREPARE och ERCA till stöd för civilbefolkningen i Ukraina

De tre europeiska landsbygdsorganisationerna ELARD, PREPARE och ERCA har tillsammans gjort ett uttalande till stöd för civilbefolkningen i Ukraina.Läs mera »
02.03.2022 kl. 11:00

Årets Unga Lokala Aktör sökes

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet i sitt eget område eller i en bredare omfattning.Läs mera »
01.03.2022 kl. 11:00

Att inte synas ventileras i podden Hela Sverige pratar

Mattias Barsk berättar om varför han startade kontot ”Inte på kartan”. Kontot lyfter upp exempel där delar av Sverige inte är med på kartan eller där den geografiska kunskapen saknas eller förståelsen för platsen.Läs mera »
22.02.2022 kl. 10:30

Läromedel för samhälleligt företagande på landsbygden

Syftet med ViSEnet-projektet var att stöda utvecklingen av samhälleligt företagande genom att producera läromedel, specifikt riktat till landsbygdssamhällen.Läs mera »
11.02.2022 kl. 13:30

Sudielånskompensationen skapar jämställdhet i Finland

Studielånskompensationen är en samhällspolitisk morot, där vinnarna är landsbygdsområden och unga utbildade kvinnor.Läs mera »
21.02.2022 kl. 13:00

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byar har utkommit med årets andra nyhetsbrev som bl.a. innehåller ordförandens hälsningar och utbildningar samt webbinarier.Läs mera »
11.02.2022 kl. 12:30

Utbildning inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni är det åter dags för Öppna Byarnas dag. Inför evenemanget ordnar Finlands Byar under våren flera webbinarier för att dela information om hur man arrangerar en lyckad Öppna Byarnas dag för den egna byn.Läs mera »
08.02.2022 kl. 09:00

Stolt över byn-webbinarier

I slutet av mars inleds webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) som vill ”boosta” landsbygdsinflyttningen.Läs mera »
08.02.2022 kl. 08:30

Webbsidor och medlemsregister i skick! – utbildning för föreningar

Utbildning för ibruktagande av Yhdistysavain.fi-servicen för webbsidor och medlemsregister.Läs mera »
28.02.2022 kl. 08:15

Dags för Årets-nomineringar i Österbotten

Nu är det hög tid att nominera kandidater till årets utnämningar i Österbotten – Årets by, Årets landsbygdsaktör, Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsansikte.Läs mera »
07.02.2022 kl. 11:00