Sundom – Månadens by i Österbotten

28.01.2022 kl. 12:00
Böcklingen, fritidsanläggningen Öjberget och Meteoria Söderfjärden är några saker som är förknippade med Sundom, som är en stor snabbväxande by och stadsdel i Vasa med över 2500 invånare.

Välkommen till Sundom

Böckling och båtar är två saker som är starkt förknippade med Sundom, vars rökta delikatess är ett varumärke känt i hela Finland. Men om någon utomstående haft ärende till Sundom kanske det också handlat om besök på Öjberget, fritidsanläggningen nummer ett i byn. Många har kanske besökt byns ungdomslokal för att gå på konsert, dans eller revy. Fotbollen är stor i byn och aktiviteten på fotbollsplanen engagerar otroligt många barn och unga, ledare och föräldrar. För att inte tala om SIF:s seniorlag som vann division 3 senaste säsong. Den allra flitigast besökta turistanläggningen i byn är Meteorian på Söderfjärden. Meteorian är för övrigt också med i Aktion Österbottens Byabingo.

Sundom är en stor snabbväxande by, samtidigt en stadsdel i Vasa, med över 2500 invånare. Av invånarna är 73 procent svenskspråkiga och 25 procent finskspråkiga. Övriga språkgrupper utgör 2 procent. Av den yrkesverksamma befolkningen är omkring 85 % löntagare. Många har sina arbetsplatser i Vasa och dess tätortsområde. Omkring 300 personer arbetar inom byn, av dem är ett tjugotal jordbrukare och ett tiotal är knutna till fiskerinäringen. Antalet barn och studerande ungdomar uppgår till över 700 och antalet pensionärer till omkring 400. I Sundom skärgård, som också är en del av Kvarkens världsarv, finns ca 1 000 sommarstugor.

Sundoms historia

För över 520 miljoner år sedan kraschlandade en stor meteorit på jordklotet och bildade en jättekrater som sen fylldes med avlagringar. Platsen är idag känd som Söderfjärden och den ligger delvis inom Sundom by. Söderfjärdens torrläggning som påbörjades för 100 år sedan var Norra Europas största torrläggning på sin tid. Spår av de första människorna i området har hittats uppe på Öjberget. Denna säsongboplats på 46 m över havet har genom kol-14 analys daterats till slutet av stenåldern för ca 4 000 år sedan. Öjberget var då en liten ö långt ute i västerhavet, ca 30 km från närmaste fastlandsstrand.

De första bofasta invånarna tog sannolikt området i besittning på 1200- eller 1300-talet, då byn fick namnet Murmursund. Från slutet av 1500-talet börjar byanamnet Sundom användas.

Fiskar- och småbrukarbyns historia kan man bland annat bekanta sig med på Sundom hembygdsmuseum, i Södersunds väderkvarn, i skärgården till exempel vid Högbådans eller Storsandens historiska fiskelägen och Sundom bygdeförenings båthus vid Västeröver.

Om milstolpar i byns historia finns mera att läsa i Sundoms historia i tre delar och i bygdeföreningens årspublikation Murmursunds Allehanda som utkom med årgång 68 i december 2021.

Servicen i byn

I Sundom finns en mångsidig service. Byn har allt från egen kapellförsamling, den första kapellförsamlingen i landet, och egen gravgård till egen TV-kanal och eget gym. Som den skärgårdsby Sundom är finns här fiskehamn, småbåtshamn och simstrand. En vandringsled går i närheten av stranden runt Öjen och den andra finns på Öjberget.

En stor del av servicen upprätthålls av aktiva föreningar. Till exempel Pensionärshemsföreningen Hemgården tillhandahåller pensionärslägenheter i byn. Kårkulla boende för personer med funktionsnedsättning i byn. Den kommunala verksamheten består förutom av skolan, Sundom Lärcenter som väntar på en utbyggnad, av bibliotek, förskola, daghem, morris och eftis samt arbiskurser. Byns K-Market, som är en affär med långa anor, bygger som bäst ut sin affärslokal. I butiken finns också post och läkemedelsskåp.

Två semesterbyar, fiskrökerier, grillrestaurang, gym, klockgjuteri, knivmakare, dam – och herrfriseringar, ridstall, massörer, flera verkstäder är exempel på privatföretagsamheten i byn.

På senare tid har det fästs allt större vikt vid det arbete som görs i den så kallade tredje sektorn och också i Sundom är föreningarna mycket viktiga för invånarnas trivsel.

Sundom ungdomsförening bedriver inte bara en traditionell ungdomsverksamhet utan har också satsat på tryggheten i byn genom att de förbereder för en beredskapsplan inom ramen för Sundom Help. Även Sundom frivilliga krisgrupp finns under Sundom UF, som nu också erbjuder akut krishjälp genom sin krisgrupp. Sundom bygdeförening har en aktiv verksamhet och dagsaktuellt är utbyggnad av mötesutrymmet vid Meteorian och flyttning av en gammal anrik byggnad till museiområdet.

Exempel på föreningar i byn är: Kronvik byaförening, Näsets byaförening, Sundom Idrottsförening, Sundom lokal-TV, Sundom Lantmannagille, Sundom lokalavdelnng av ÖSP, Sundom Båtklubb, Sundom villaägares förening, Sundom fiskargille, Sundom Jaktförening, Sundom hem och skola, Sundom daghem, Vindängen, Föräldraföreningen för Sundom daghem, Sundom SFP; Sundom socialdemokrater, Sundom avdelning av Finlands Röda Kors, Sundom-Solf lokalavdelning av samfundet Folkhälsan, Sundom spelmän, Sundom marthaförening, Sundom pensionärsklubb, Sundom avdelning av Kyrkans Ungdom, Kronvik Lägergård, Sundom Missionsförsamling och Sundom gravgårdsförening.

Det är ingen överdrift när Sundomborna säger att deras by präglas av mångfald. Mera information om Sundom hittas enkelt på www.sundom.fi.

Text: Marita Bagge

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Meteoria Söderfjärden
Bildkälla: sundom.fi

Rural Pact-konferens med samlat budskap om landsbygden

Uppstartskonferensen för Rural Pact, vilken genomfördes i Bryssel den 15-16 juni, samlade nästan 400 deltagare.Läs mera »
06.07.2022 kl. 12:00

Landsbygdsutvecklarna samlas till Landsbygdsgala i Kurikka i höst

Det är dags för Landsbygdsgalan som hålls 30 september. Förutom galan kommer det att finnas intressanta utflykter och en härlig skördemarknad på programmet.Läs mera »
06.07.2022 kl. 11:00

Vexala – Månadens by i Österbotten

I Vexala, halvön väster om Nykarleby stadskärna, bor ca 250 personer. Byns trumf är naturen med många öar, rika fiskevatten, frodiga blomsterängar och skogar med rikt djurliv.Läs mera »
06.07.2022 kl. 10:00

Hållbara lokalsamhällen tema på årets landsbygdsforskarträff i Villmanstrand

Förändringen mot ett hållbart samhälle och hållbara lokalsamhällen kräver mod och förmåga att tänka och agera på ett nytt sätt. På forskarträffen i Villmanstrand kan du diskutera, utbyta idéer och höra nya forskningsrön.Läs mera »
27.06.2022 kl. 13:40

Är landsbygden en möjlighet eller börda inom kommunalpolitiken?

Den huvudsakliga skiljelinjen i det kommunala utvecklingsarbetet går mellan kommunens centralort och den omgivande landsbygden. Utvecklingen av den senare bygger framför allt på lokalsamhällens aktivitet.Läs mera »
23.06.2022 kl. 13:00

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar vill ha fler distansarbetshubbar till byarna

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar uppmuntrar alla landsbygdskommuner, byaföreningar, byaföretag, ungdomsföreningar och lokala utvecklare att främja etableringen av distansarbetshubbar i den egna byn.Läs mera »
22.06.2022 kl. 13:00

Infrastrukturen i Åbolands skärgård utvecklas med en vägkarta fram till 2030

Åbolands skärgård lockar men infrastrukturen är redan överbelastad. Bristen på infrastruktur hotar de grundläggande förutsättningarna för både boende och företagande, och därför har man utarbetat en vägkarta för området.Läs mera »
21.06.2022 kl. 12:00

Finansiering finns att sökas för projekt som utvecklar turismen i glesbygden

Finansiering har utlysts för projekt som utvecklar natur-, mat-, fiske- och jaktturismen. Projektens verksamhet ska i huvudsak omfatta glest bebyggda områden.Läs mera »
21.06.2022 kl. 11:00

Landsbygdskommunernas livskraft bör betraktas som en helhet

Ett område som tappar sin befolkning kan vara livskraftig om det kan anpassa sig till förändringar genom innovativa medel som skapar ny livskraft.Läs mera »
20.06.2022 kl. 12:36

Hållbarhetsveckan ingick partnerskap med den europeiska hållbarhetsveckan

Landsbygdspolitiska nätverket Hållbarhetsveckan har ingått partnerskap med den europeiska hållbarhetsveckan för att bidra med initiativ från regionala programmen i Finland till den stora kontexten. Läs mera »
20.06.2022 kl. 10:00

Anmäl dig till Saimen LOKAALI i Villmanstrand!

Årets LOKAALI hålls i Villmanstrand den 26-28 augusti. Här samlas aktiva byaaktörer, representanter för Leader-grupperna, landsbygdsforskare och personer med intresse för lokal utveckling från hela Finland.Läs mera »
17.06.2022 kl. 13:00

Byskolearbetsgrupp ska stöda landsbygdsskolornas framtid

Finlands Byar har bildat en arbetsgrupp för byskolor som ska skapa visioner. kläcka idéer och upprätthålla dem. Det här och mycket annat finns att läsas i Uutiskirje.Läs mera »
16.06.2022 kl. 12:00

SILMU-byar delade ut pris för Årets byabedrift

Utvecklingsföreningen SILMU:s byasektion SILMU-byar har utsett Sakari Tähkäpää från Numminen i Mäntsälä till vinnare av utmärkelsen Årets byabedrift bland flera bra kandidater.Läs mera »
15.06.2022 kl. 12:00

Strömsö jubilerar med öppet hus – med i Öppna Byarnas dag

Strömsö har även blivit en av de mest populära turistattraktionerna i Vasa som lockar tusentals besökare varje år. När öppet hus ordnas blir det extra festligt. Tjugo år av TV-historia och 742 program av Strömsö firas11.6.Läs mera »
10.06.2022 kl. 12:00

Lyssna på reklaminslag för Öppna Byarnas dag!

Inför Öppna Byarnas dag har en reklamsnutt gjorts för radion.Läs mera »
09.06.2022 kl. 11:00

Avgående ordföranden för HSSL blickar tillbaka på 9 intensiva år

Nio intensiva år som ordförande för Hela Sverige ska leva har Åse Classon och Staffan Nilsson att se tillbaka på när de nu avgår.Läs mera »
08.06.2022 kl. 12:00

Kommunen som samskapare – SMIL-projektets slutrapport

För Åbo Akademis forsknings- och utvecklingsprojekt SMIL finns nu en slutrapport om samarbeten mellan kommunen och lokala föreningar.Läs mera »
08.06.2022 kl. 11:00

Talkoarbete för 55 miljoner euro inom Leader-projekt

Det har utförts mer än 2,6 miljoner timmar talkoarbete i de Leader-projekt som finansierats ur landsbygdsprogrammet åren 2014–2021. Arbetets ekonomiska värde är över 55 miljoner euro.Läs mera »
07.06.2022 kl. 12:00

Testa prototypen av den nya webbplatsen maaseutu.fi!

Personer söks för att testa en prototyp av den nya webbplatsen Maaseutu.fi.Läs mera »
07.06.2022 kl. 10:30

Skaftung – Månadens by i Österbotten för juni

Månadens by Skaftung har även nyligen utsetts till Årets by i Österbotten 2022. Skaftung är en mångsidig liten by där den krokiga byavägen pyntas av kohagar, gamla stugor och på en del ställen går det att skymta havsglittret.Läs mera »
01.06.2022 kl. 13:00

Save the date! – den 26-27 oktober ordnas finlandssvenska Landsbygdsriksdagen

Den sjuttonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kimitoön erbjuder insikter i aktuella teman, expertkunskap, presentationer av nya utvecklingsverktyg, unga aktiva röster.Läs mera »
30.05.2022 kl. 11:00

Platsbaserad utveckling krävs i områden där befolkningen minskar

Ny undersökning visar att en smart anpassning ger kommunerna verktyg för långsiktigt och systematiskt arbete för flexibilitet inför förändringar.Läs mera »
30.05.2022 kl. 09:00

Byn som ”sin egen lyckas smed” söks i Egentliga Finland

Med temat byn som aktör för sin egen framtid söker Egentliga Finlands Byar efter Årets by i Egentliga Finland.Läs mera »
27.05.2022 kl. 11:30

Webbplatsen Maaseutu.fi förnyas – svara på enkät!

Ge din åsikt och påverka innehållet i webbplatsen Maaseutu.fi som förnyas i början av 2023.Läs mera »
24.05.2022 kl. 12:30

Sörmland värd för nästa Landsbygdsriksdag 2024

Landsbygdsriksdagen i Jönköping med ca 700 deltagare har nyss avslutats. Nästa Landsbygdsriksdag ordnas i Sörmlands län 2024, där man redan är i gång med planeringen sedan ett halvår.Läs mera »
24.05.2022 kl. 10:30