Sundom – Månadens by i Österbotten

28.01.2022 kl. 12:00
Böcklingen, fritidsanläggningen Öjberget och Meteoria Söderfjärden är några saker som är förknippade med Sundom, som är en stor snabbväxande by och stadsdel i Vasa med över 2500 invånare.

Välkommen till Sundom

Böckling och båtar är två saker som är starkt förknippade med Sundom, vars rökta delikatess är ett varumärke känt i hela Finland. Men om någon utomstående haft ärende till Sundom kanske det också handlat om besök på Öjberget, fritidsanläggningen nummer ett i byn. Många har kanske besökt byns ungdomslokal för att gå på konsert, dans eller revy. Fotbollen är stor i byn och aktiviteten på fotbollsplanen engagerar otroligt många barn och unga, ledare och föräldrar. För att inte tala om SIF:s seniorlag som vann division 3 senaste säsong. Den allra flitigast besökta turistanläggningen i byn är Meteorian på Söderfjärden. Meteorian är för övrigt också med i Aktion Österbottens Byabingo.

Sundom är en stor snabbväxande by, samtidigt en stadsdel i Vasa, med över 2500 invånare. Av invånarna är 73 procent svenskspråkiga och 25 procent finskspråkiga. Övriga språkgrupper utgör 2 procent. Av den yrkesverksamma befolkningen är omkring 85 % löntagare. Många har sina arbetsplatser i Vasa och dess tätortsområde. Omkring 300 personer arbetar inom byn, av dem är ett tjugotal jordbrukare och ett tiotal är knutna till fiskerinäringen. Antalet barn och studerande ungdomar uppgår till över 700 och antalet pensionärer till omkring 400. I Sundom skärgård, som också är en del av Kvarkens världsarv, finns ca 1 000 sommarstugor.

Sundoms historia

För över 520 miljoner år sedan kraschlandade en stor meteorit på jordklotet och bildade en jättekrater som sen fylldes med avlagringar. Platsen är idag känd som Söderfjärden och den ligger delvis inom Sundom by. Söderfjärdens torrläggning som påbörjades för 100 år sedan var Norra Europas största torrläggning på sin tid. Spår av de första människorna i området har hittats uppe på Öjberget. Denna säsongboplats på 46 m över havet har genom kol-14 analys daterats till slutet av stenåldern för ca 4 000 år sedan. Öjberget var då en liten ö långt ute i västerhavet, ca 30 km från närmaste fastlandsstrand.

De första bofasta invånarna tog sannolikt området i besittning på 1200- eller 1300-talet, då byn fick namnet Murmursund. Från slutet av 1500-talet börjar byanamnet Sundom användas.

Fiskar- och småbrukarbyns historia kan man bland annat bekanta sig med på Sundom hembygdsmuseum, i Södersunds väderkvarn, i skärgården till exempel vid Högbådans eller Storsandens historiska fiskelägen och Sundom bygdeförenings båthus vid Västeröver.

Om milstolpar i byns historia finns mera att läsa i Sundoms historia i tre delar och i bygdeföreningens årspublikation Murmursunds Allehanda som utkom med årgång 68 i december 2021.

Servicen i byn

I Sundom finns en mångsidig service. Byn har allt från egen kapellförsamling, den första kapellförsamlingen i landet, och egen gravgård till egen TV-kanal och eget gym. Som den skärgårdsby Sundom är finns här fiskehamn, småbåtshamn och simstrand. En vandringsled går i närheten av stranden runt Öjen och den andra finns på Öjberget.

En stor del av servicen upprätthålls av aktiva föreningar. Till exempel Pensionärshemsföreningen Hemgården tillhandahåller pensionärslägenheter i byn. Kårkulla boende för personer med funktionsnedsättning i byn. Den kommunala verksamheten består förutom av skolan, Sundom Lärcenter som väntar på en utbyggnad, av bibliotek, förskola, daghem, morris och eftis samt arbiskurser. Byns K-Market, som är en affär med långa anor, bygger som bäst ut sin affärslokal. I butiken finns också post och läkemedelsskåp.

Två semesterbyar, fiskrökerier, grillrestaurang, gym, klockgjuteri, knivmakare, dam – och herrfriseringar, ridstall, massörer, flera verkstäder är exempel på privatföretagsamheten i byn.

På senare tid har det fästs allt större vikt vid det arbete som görs i den så kallade tredje sektorn och också i Sundom är föreningarna mycket viktiga för invånarnas trivsel.

Sundom ungdomsförening bedriver inte bara en traditionell ungdomsverksamhet utan har också satsat på tryggheten i byn genom att de förbereder för en beredskapsplan inom ramen för Sundom Help. Även Sundom frivilliga krisgrupp finns under Sundom UF, som nu också erbjuder akut krishjälp genom sin krisgrupp. Sundom bygdeförening har en aktiv verksamhet och dagsaktuellt är utbyggnad av mötesutrymmet vid Meteorian och flyttning av en gammal anrik byggnad till museiområdet.

Exempel på föreningar i byn är: Kronvik byaförening, Näsets byaförening, Sundom Idrottsförening, Sundom lokal-TV, Sundom Lantmannagille, Sundom lokalavdelnng av ÖSP, Sundom Båtklubb, Sundom villaägares förening, Sundom fiskargille, Sundom Jaktförening, Sundom hem och skola, Sundom daghem, Vindängen, Föräldraföreningen för Sundom daghem, Sundom SFP; Sundom socialdemokrater, Sundom avdelning av Finlands Röda Kors, Sundom-Solf lokalavdelning av samfundet Folkhälsan, Sundom spelmän, Sundom marthaförening, Sundom pensionärsklubb, Sundom avdelning av Kyrkans Ungdom, Kronvik Lägergård, Sundom Missionsförsamling och Sundom gravgårdsförening.

Det är ingen överdrift när Sundomborna säger att deras by präglas av mångfald. Mera information om Sundom hittas enkelt på www.sundom.fi.

Text: Marita Bagge

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Meteoria Söderfjärden
Bildkälla: sundom.fi

Material från byaevenemangens marknadsföringsutbildning 2.3

Nu finns materialet tillgängligt från utbildningen som ordnades 2.3 inför Öppna Byarnas dag 2022. Läs mera »
11.03.2022 kl. 12:30

Infotillfälle om Hållbarhetsveckans evenemangsveckor hösten 2022

Sex regionala byföreningar är med och koordinerar Hållbarhetsveckan som en metod för att lyfta fram åtgärder och god praxis som vidtas på landsbygden. Infotillfället ger information om evenemangsveckorna som etableras.Läs mera »
10.03.2022 kl. 12:00

Nu utses Årets Leader-Byaprojekt!

Syftet med Årets Leader-Byaprojekt är att ge Leader-projekt som utvecklar byar nationell synlighet.Läs mera »
10.03.2022 kl. 10:30

Dags att nominera Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare!

Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare väljs utgående från de förslag som inkommit från de regionala byaföreningarna och Leader-grupperna.Läs mera »
10.03.2022 kl. 10:30

Japansk lokal donationsmodell prövas i finländska glesbygdskommuner

Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden (HAMA) undersöker möjligheterna att stärka livskraften i Finlands glesbygdsområden med ett tillvägagångssätt som liknar den japanska lokala donationsmodellen Furusato Nozei.Läs mera »
04.03.2022 kl. 12:00

Leader-grupperna i Egentliga Finland har stött kulturen med 3,5 miljoner

Under programperioden 2014-2022 har Leader-grupperna i Egentliga Finland stött kulturen med 3,5 miljoner euro. Stödet har bidragit till 132 kulturfrämjande projekt som sammanlagt kostat 5,3 miljoner euro.Läs mera »
04.03.2022 kl. 11:00

Norra Vallgrund – Månadens by i Österbotten

Norra Vallgrund är en skärgårdsby ute på Replot, Korsholm. Det bor för närvarande 330 personer i byn. Majoriteten har svenska som modersmål, men här pratas också finska och engelska. Största delen av byns befolkning har ett jobb i Vasa eller i Korsholms kommun.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:30

Besök på föreningshuset Malmåsa i Raseborg

Vi bekantar oss med föreningshuset Malmåsa i Prästkulla, Raseborg där sakkunniga specialister berättar om avfallshantering, olika energialternativ, samt information om tillgänglighet och om marknadsföringskanalen kylatilat.fi.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:30

Nylands Byar söker en kontorssekreterare på deltid

Till kontorssekreterarens uppgifter hör översättning, förberedning och skrivare vid möten, evenemangs arrangemang, kommunikation, medlemsfakturering och underhåll av medlemsregistret, samt koordinering av det svenskspråkiga projektet.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:00

Uttalande från ELARD, PREPARE och ERCA till stöd för civilbefolkningen i Ukraina

De tre europeiska landsbygdsorganisationerna ELARD, PREPARE och ERCA har tillsammans gjort ett uttalande till stöd för civilbefolkningen i Ukraina.Läs mera »
02.03.2022 kl. 11:00

Årets Unga Lokala Aktör sökes

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet i sitt eget område eller i en bredare omfattning.Läs mera »
01.03.2022 kl. 11:00

Att inte synas ventileras i podden Hela Sverige pratar

Mattias Barsk berättar om varför han startade kontot ”Inte på kartan”. Kontot lyfter upp exempel där delar av Sverige inte är med på kartan eller där den geografiska kunskapen saknas eller förståelsen för platsen.Läs mera »
22.02.2022 kl. 10:30

Läromedel för samhälleligt företagande på landsbygden

Syftet med ViSEnet-projektet var att stöda utvecklingen av samhälleligt företagande genom att producera läromedel, specifikt riktat till landsbygdssamhällen.Läs mera »
11.02.2022 kl. 13:30

Sudielånskompensationen skapar jämställdhet i Finland

Studielånskompensationen är en samhällspolitisk morot, där vinnarna är landsbygdsområden och unga utbildade kvinnor.Läs mera »
21.02.2022 kl. 13:00

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byar har utkommit med årets andra nyhetsbrev som bl.a. innehåller ordförandens hälsningar och utbildningar samt webbinarier.Läs mera »
11.02.2022 kl. 12:30

Utbildning inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni är det åter dags för Öppna Byarnas dag. Inför evenemanget ordnar Finlands Byar under våren flera webbinarier för att dela information om hur man arrangerar en lyckad Öppna Byarnas dag för den egna byn.Läs mera »
08.02.2022 kl. 09:00

Stolt över byn-webbinarier

I slutet av mars inleds webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) som vill ”boosta” landsbygdsinflyttningen.Läs mera »
08.02.2022 kl. 08:30

Webbsidor och medlemsregister i skick! – utbildning för föreningar

Utbildning för ibruktagande av Yhdistysavain.fi-servicen för webbsidor och medlemsregister.Läs mera »
28.02.2022 kl. 08:15

Dags för Årets-nomineringar i Österbotten

Nu är det hög tid att nominera kandidater till årets utnämningar i Österbotten – Årets by, Årets landsbygdsaktör, Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsansikte.Läs mera »
07.02.2022 kl. 11:00

Leader-verksamheten får 11 miljoner i tilläggsfinansiering

Leader-grupperna får 11 miljoner euro i tilläggsfinansiering under nästa EU-programperiod.Läs mera »
04.02.2022 kl. 11:00

Anmälan öppen till Europas största landsbygdsmöte

Svenska Landsbygdsriksdagen ska äntligen genomföras i maj i Jönköping efter att ha varit uppskjutet två år på grund av pandemin.Läs mera »
03.02.2022 kl. 11:30

Konkreta verktyg ska lyfta landsbygder i Sverige

Tillväxtverket i Sverige lanserar konkreta verktyg och en vägledning som ska underlätta för kommuner, regioner och myndigheter att skapa utveckling i landet.Läs mera »
03.02.2022 kl. 11:00

Närservicemodell med byasjukskötare i Korpilahti

I byar i Korpilahti har man på några år utvecklat en närservicemodell, där sjukvårdsservicen kommer till hemmet.Läs mera »
01.02.2022 kl. 13:00

Nätverksprojektet Hållbarhetsveckan främjar landsbygdsaktörers delaktighet

Ett viktigt led i förverkligande av projektet och spridningen av Hållbarhetsveckan är att engagera unga på landsbygden i konkreta initiativ för en hållbar utveckling. Läs mera »
01.02.2022 kl. 12:30

Färskt nyhetsbrev från SILMU

Utvecklingsföreningen SILMU rf har publicerat ett nytt nyhetsbrev.Läs mera »
01.02.2022 kl. 12:00