Korsnäs kyrkby är Månadens by i Österbotten

08.03.2024 kl. 09:53
Korsnäs kommun består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. I Kyrkbyn finns bl.a. Hembygdsmuseet, Prästgårdsmuseet och kyrkan. I Kyrkbyn märker du av företagsamheten i kommunen.

Korsnäs – Finlands västligaste fastlandskommun, tidigare världens svenskaste kommun, består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax.

Kanske har du hört talas om den unika Korsnäs-tröjan, den som innehåller både stickade och virkade bårder i glada färger? Vid Hembygdsmuseet i Korsnäs kyrkby finns en samling med både äldre och yngre versioner av tröjorna. Den äldsta Korsnäströjan i samlingen är från år 1864. I det största rummet i storstugan hittas traditionell inredning med brödstänger i taket, öppen spis och högsängar. Utanför byggnaden kan du pröva på den fina jungfrudansen. Hembygdsmuseet ordnar t.ex. hantverkardagar för barn och unga.

Intill Hembygdsmuseet hittar du Prästgårdsmuseet. Här kan du bekanta dig med hur ett prästhem såg ut under senare delen av 1800-talet. Här finns bl.a. tidstypiska tapeter, salong, biskopsrum, matsal och ett skolmuseum. Den traditionella lantdagen som ordnas på museiområdet i augusti lockar såväl kommuninvånare, som sommargäster och turister.

Ett stenkast från museiområdet reser sig den ståtliga träkyrkan, ritad av C. L. Engel. Kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Intill kyrkan finns klockstapeln från 1747 men som fått sitt nuvarande utseende omkring år 1860, samt kyrkparken med statyn föreställande stenbrytaren och hans hustru.

I anslutning till Strandvägen finns ungdomslokalen och här ordnas barndisco, pubkvällar, privata tillställningar, möten, loppis osv. Ungdoms- och byaföreningen är en av många aktiva föreningar. I Korsnäs finns också bl.a. IF Fyren, Korsnäs 4H, fotbollsföreningar, Västkustryttarna, Lions, hembygdsförening, scoutkår och pensionärsförening.

Intill Strandvägen ligger också den nya kommungården som invigdes i juni 2023. Tidigare huserade Korsnäs kurscenters studerande här men idag är byggnaden renoverad och omgjord till en välfungerande kommungård där hållbarhet är en viktig aspekt.

I Korsnäs finns också ett aktivt och engagerat bibliotek. Här kan du förstås låna böcker, men biblioteket fungerar också som en naturlig mötesplats för bl.a. konstutställningar, teaterföreställningar, föreningsmöten, stickcafé m.m.

Ungdomsverksamhet ordnas en gång i veckan av kommunen, många gånger i samarbete med församlingen och biblioteket. Ibland ordnas aktiviteter i ungdomsverkstaden och ibland erbjuds filmkvällar eller helt andra aktiviteter i biblioteket eller församlingshemmet.

Korsnäs Arena invigdes för ett par år sedan och är i flitig användning av bl.a. skolelever, fotbollsspelare och friidrottare. Här ordnas idrottsskola i juni och knatteövningarna som ordnas sommartid är populära, speciellt bland de yngre barnen. För den som i stället vill besöka en vandringsled, spela boule eller discgolf, eller varför inte testa intervalltrappan, gäller det att ta en tur norrut där Waterloo fritidsområde ligger. Vintertid lämpar sig området mycket bra för skidträning.

Korsnäs kommun är känd för sin företagsamhet, något som du också kommer att märka då du rör dig i kyrkbyn. Här finns både större och mindre företag inom olika inriktningar och branscher. Ett aktuellt företagsområde är i dag det gamla gruvområdet som ligger strax norr om kyrkbyn, där företagare nu är intresserade av både provborrningar och energilagring. Också vindkraft till havs är högaktuellt i Korsnäs.

Det finns många orsaker till att besöka Korsnäs och såväl Euro Velo 10-cykelrutten som den ännu icke-certifierade St Olav Ostrobothnia är turer som tar dig inte bara genom Korsnäs by utan också vidare norrut eller söderut mot de angränsande byarna. Åker du däremot båt, kan du förtöja vid förslagsvis Storkorshamn, cirka 5 km utanför själva byacentrum.

Närheten till naturen, skogen och havet är en självklar del för Korsnäsborna och bidrar på samma sätt som dagis, skola och närservice till en levande och trygg hemby – ett ställe där man gärna bor!

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för mars är från webbplatsen aktion.fi.

Prastgardsmuseet                                                                                                              Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Diskussionstillfälle om den landsbygdspolitiska lägesbilden

Evenemanget Landsbygdspolitisk lägesbild – presentation och diskussionstillfälle hålls 6.6. Programmet upptar bl.a. lägesbilden på landsbygden och i skärgården med hänsyn till exempelvis vardag och boende med mera.Läs mera »
10.05.2024 kl. 13:49

Samarbetsparter för KyläAreena 2025 sökes!

KyläAreena är ett förnyat diskussions- och byaevenemang som Finlands Byar ordnar med huvudansvar för evenemanget och finansiering. Men för kvällstillställningar och utflykter behöver vi lokala experter. Läs mera »
06.05.2024 kl. 13:24

Byaföreningar – Kom ihåg anmälan till Öppna Byarnas dag!

På Öppna Byarnas dag den 8 juni öppnar byarna sina dörrar och arrangerar ett mångsidigt program. Er by inbjuds till denna nationella byafest, som arrangeras för tionde gången! Anmälan är öppen till den 12 maj.Läs mera »
03.05.2024 kl. 11:26

Unik undersökning presenteras på svenska Landsbygdsriksdagen

Under Landsbygdsriksdagen i maj presenteras en opinionsundersökning där man ställt frågor till landsbygdsbor om hur de ser på livet, politiken och ansvarsfördelningen mellan det offentliga och sin egen roll för platsutveckling.Läs mera »
30.04.2024 kl. 11:33

Bli medlem i Finlands Byars Byaklubb!

Som byaklubbsmedlem är du understödjande medlem i Finlands Byar och blir en del av de lokala utvecklarnas nätverk. Som medlem kan du delta i de evenemang, utbildningar och sammankomster som Finlands Byar anordnar.Läs mera »
29.04.2024 kl. 12:57

Venla Anttila kampanjkoordinator för Finlands Byar

Medianom Venla Anttila har valts till kampanjkoordinator för Finlands Byar. Anttila, genomför kommunikationsprojektet Kylien Ääni 2024 och hjälper Finlands Byar i kampanj- och kommunikationsprojekt.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:02

Webbinarier om samhälleligt företagande

Ta del av webbinarieserien om samhälleligt företagande. Den första delen hålls 24.4, medan den andra och sista delen hålls 6.5. Ett samhälleligt företagande har något slag av samhälleligt, socialt eller ekologiskt mål.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:59

Puhos i Norra Karelen är Årets by i Finland

Årets by Puhos har 600 invånare och en egen idyllisk byskola. Denna livskraftiga by ligger i Kides i landskapet Norra Karelens. Svenskfinlands Byar gratulerar till utnämningen.Läs mera »
18.04.2024 kl. 13:22

Livesändning när Årets by utses under Byadagarna

Följ utnämningen av Årets by på riksplanet i direktsändning. Tillställningen sänds på Youtube 17.4 under Byadagarna i Hollola. Mer om programmet finns i Finlands Byars senaste nyhetsbrev.Läs mera »
17.04.2024 kl. 13:54

Påverka Finlands Byars strategiarbete via enkät!

Landsbygdsutvecklare, byaaktiva, byaföreningar och organisationer i Svenskfinland, svara på enkäten och ta del ii det övriga programmet som ordnas i arbetet för den nya strategin för Finlands Byar!Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:15

Frivilligverksamhet värd mer än tre miljarder är i fara

Om nedskärningar i statsbidraget genomförs enligt planerna i regeringsprogrammet, kommer, de att äventyra organisationers verksamhet och därmed den frivilliga verksamheten.Läs mera »
12.04.2024 kl. 13:07

Årets Unga Lokala Aktör 2024 sökes!

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar efterlyser årligen Årets Unga Lokala Aktör, som ska vara under 30 år. Ge kortfattade motiveringar och föreslå Årets Unga Lokala Aktör. Läs mera »
12.04.2024 kl. 10:38

Infotillfälle på svenska inför Öppna Byar

Öppna Byarnas dag är Finlands största publikevenemang och i år ordnas hundratals Öppna Byar-evenemang den 8 juni. Den 29 april ordnar Svenskfinlands Byar ett infotillfälle på svenska inför evenemanget.Läs mera »
11.04.2024 kl. 12:51

Hur åstadkommer man ett lyckat byaevenemang?

Via Teams hålls en utbildning inför Öppna Byar 2024 i hur man arrangerar ett evenemang. Vi får höra hur ett lyckat evenemang har organiserats i byn Kolma. Utbildningen hålls 11.4.Läs mera »
08.04.2024 kl. 13:17

Infotillfälle om Hållbarhetsveckan 2024

Kom och hör hur er organisation, ert förbund kunde vara med och skapa årets Hållbarhetsvecka. Tillsammans kan vi dela med oss av våra goda lösningar som skapar en hållbar landsbygd.Läs mera »
08.04.2024 kl. 12:40

Fem scenarier för Finlands skärgårdar 2045

En rapport om scenarierna för Finlands skärgårdar har publicerats. I rapporten Scenarier för Finlands skärgårdar 2045 beskrivs skärgårdsområdenas eventuella framtida utvecklingsförlopp via fem scenarier.Läs mera »
04.04.2024 kl. 09:16

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt innehåller bl.a. info om vårens träffar, kommande kampanjer och evenemang, info om influencer och att Michael Björklund har utsetts till kommunikationspartner.Läs mera »
02.04.2024 kl. 13:10

Kandidater sökes för Årets by och andra utmärkelser i Österbotten

Det är dags att nominera Årets by i svenska Österbotten, samt att ge förslag på välförtjänta personer för utmärkelserna Årets lokalaktör, Årets landsbygdsansikte och Årets unga lokalaktör.Läs mera »
27.03.2024 kl. 12:41

Nominera kandidat för SILMU-byars hållbarhetspris

SILMU-byar vill lyfta fram byarnas och byaaktörernas ansvarsfulla verksamhet och belöna de bästa. Man vill uppmuntra individer, arbetsgrupper och föreningar att agera för hållbar utveckling.Läs mera »
26.03.2024 kl. 10:13

Årets Leader-Byaprojekt 2024 ska utses!

Årets Leader-Byaprojekt är ett nationellt erkännande, som ges till ett Leader-finansierat projekt. Syftet med erkännandet är att ge Leader-projekt som utvecklar byar nationell synlighet.Läs mera »
22.03.2024 kl. 12:47

Finlands Byar söker en kampanjkoordinator på deltid

Kampanjkoordinatorn, som har visstids- och deltidsarbete, planerar, assisterar och genomför arbetspaketen för ett EU-kommunikationsprojekt och för Finlands Byars kommunikations- och påverkanskampanjer. Läs mera »
22.03.2024 kl. 10:29

Landsbygdsnätverket har valt medlemmar till fokusgrupperna

Medlemmarna till Landsbygdsnätverkets två nya fokusgrupper har valts ut. Mer om grupperna klimat och miljö samt svenskspråkigt samarbete finns i Landsbygdsnätverkets senaste nyhetsbrev.Läs mera »
21.03.2024 kl. 11:47

Livesändning när Årets by utses under Byadagarna i Hollola

Utnämningen av Årets by på riksplanet. sänds på Youtube 17.4 i en livesändning under Byadagarna i Hollola. Mer om livesändningen och andra nyheter finns i Finlands Byars Uutiskirje.Läs mera »
20.03.2024 kl. 12:10

Nedskärningarna äventyrar tillväxten av EU-inkomster

Nedskärningarna i regeringsprogrammet för landsbygdens regionala och lokala utveckling har chockat hela Finland. Besparingen på 137,5 miljoner euro i statlig finansiering har en hävstångseffekt på upp till 1,5 miljarder euro. Läs mera »
15.03.2024 kl. 12:23

Förslag på arbetsgrupper inför landsbygdsforskarträffen

Årets landsbygdsforskarträff, som hålls i Idensalmi 28-29 augusti i Runni, har temat landsbygden i en värld av kriser. Nu tar man emot förslag på arbetsgrupper via adressen sihteeri@)mua.fi, senast den 5 april.Läs mera »
14.03.2024 kl. 12:45