Stolt över byn – en kampanj för landsbygdens goda liv och välmående

13.12.2021 kl. 12:00
Var finns ditt självlandskap? Vad är det bästa med din by? Finlands Byar har satt i gång kampanjen Stolt över byn (Ylpeydellä kylästä) och utmanar alla att i sociala medier berätta om vad som får dem att uppleva stolthet över en plats.

Finlands Byar har satt i gång kampanjen Stolt över byn och utmanar alla att i sociala medier berätta om vad som får dem att uppleva stolthet över en plats som är betydelsefull för dem. Var finns ditt självlandskap? Vad är det bästa med din by? Här nere följer texten i sin helhet (finsk text på webbplatsen suomenkylat.fi):

Kampanjen Stolt över byn

Kampanjen vill berätta om landsbygden och dess byar som plats för ett gott liv och källa till välmående. Vi vill också framhålla att den som bor i staden kan känna sig som en bybo, till exempel genom multilokalitet eller genom sina rötter. Också stadens kvarter kan utgöra en by med samhörighet.

 • Sami Hoyer tillfrågas om hon vill bli kampanjens beskyddare och några andra kända personer blir kampanjens ”ansikten”. Dessa klarnar senare.
 • Då man skriver om kampanjen används formen: Kampanjen “Stolt över byn”.
 • Kampanjen syns också på Finlands byars nätsida under “Ajankohtaista”

Kampanjens hastaggar

#ylpeydelläkylästä
#stoltöverbyn
#omankylännimi (esim. #Lantula)
#bynsegetnamn (tex. #Grundsjö)
@Suomenkylät
@Finlandsbyar

Tidtabell

 • Kampanjen startar 3.12 på de frivilligas dag.
 • Kampanjen puffas de kommande veckorna genom att bjuda in kända personer, erbjuda kampanjprodukter via samarbete med nätbutik (se mer info nedan) och genom att informera i media om kampanjen.
 • Kampanjen är inte tidsbestämd.

Kampanjmaterial

 • Kampanjprodukter säljs i samarbete med Painotalo TK enligt överenskommelse.
 • Eri seurojen tekstiilit – Painotalo TK Verkkokauppa – Painotaloshop.fi
  (Olika föreningars textilier – Painotalo TK nätbutik – Painotaloshop.fi)
 • Kampanjen inleds med ett litet produktutbud som utökas vid behov enligt responsen
  - Svart T-tröja, dam- och herrmodell
  - Svart munkjacka utan dragkedja, dam- och   herrmodell
  - Tygkasse
  - Klistermärken
 • Produkterna kan beställas med enbart logon #Stoltöverbyn eller med logon plus den egna byns namn
 • Instruktioner och priser för dessa torde klarna nästa vecka och då får ni mera information
 • Kampanjprodukterna kan beställas av alla. Minimibeställningen klarnar nästa vecka, men åtminstone T-tröjor och munkjackor kan beställas en och en.
 • Det här är en fin chans för byn att enkelt få produkter med byns eget namn.

Inlägg på sociala medier

Här är en modell som kan ni använda endera som den är, eller modifierad.

I dag 3.12. inleds Stolt över byn – utmaningen i sociala medier. Kom med!!

Finlands byar rf. utmanar dig att berätta vad du är stolt över på en plats som är viktig för dig. Var får du ro i sinnet? Vad är det bästa med din by?

Du kan endera svara på utmaningen, eller starta en ny utmaning genom att göra ett inlägg på sociala medier med rubriken #Stoltöverbyn, alltså det du vill visa upp från en by eller ett kvarter som är viktigt för dig. Inlägget kan bestå av bilder, text eller både och. Kom ihåg att använda kampanjens hastaggar #stoltöverbyn och #bynsnamn (till exempel #Grundsjö) och utmana vidare!

De huvudsakliga kanalerna för kampanjen är Facebook och Instagram.

Ämnet för uppdateringen kan vara till exempel ett kärt landskap eller byns gemensamma satsning. Det kan vara ett foto eller en berättelse från byn där du har dina rötter eller från en by som gjort ett outplånligt intryck på dig. Företagare eller byaktivister kan berätta om vilka fina produkter och tjänster som finns i byn eller om hur man samarbetar just här.

I dag den tredje december firas de frivilligas dag i Finland. Det passar utmärkt som startskott för vår bykampanj, då byarna är kända för sin talkoanda. Finlands byar rf. representerar över 4000 byar och förespråkar lokal utveckling.

 Kampanjen vill visa landsbygden som en plats där det är gott att leva och som en källa för välmående. Vi vill berätta att också den som bor i staden kan känna sig som en bybo, genom multilokalitet eller genom sina rötter.

Du har blivit utmanad! Låt oss tillsammans sprida positiva budskap om byarna.

Årets Unga Lokala Aktör sökes

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet i sitt eget område eller i en bredare omfattning.Läs mera »
01.03.2022 kl. 11:00

Att inte synas ventileras i podden Hela Sverige pratar

Mattias Barsk berättar om varför han startade kontot ”Inte på kartan”. Kontot lyfter upp exempel där delar av Sverige inte är med på kartan eller där den geografiska kunskapen saknas eller förståelsen för platsen.Läs mera »
22.02.2022 kl. 10:30

Läromedel för samhälleligt företagande på landsbygden

Syftet med ViSEnet-projektet var att stöda utvecklingen av samhälleligt företagande genom att producera läromedel, specifikt riktat till landsbygdssamhällen.Läs mera »
11.02.2022 kl. 13:30

Sudielånskompensationen skapar jämställdhet i Finland

Studielånskompensationen är en samhällspolitisk morot, där vinnarna är landsbygdsområden och unga utbildade kvinnor.Läs mera »
21.02.2022 kl. 13:00

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byar har utkommit med årets andra nyhetsbrev som bl.a. innehåller ordförandens hälsningar och utbildningar samt webbinarier.Läs mera »
11.02.2022 kl. 12:30

Utbildning inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni är det åter dags för Öppna Byarnas dag. Inför evenemanget ordnar Finlands Byar under våren flera webbinarier för att dela information om hur man arrangerar en lyckad Öppna Byarnas dag för den egna byn.Läs mera »
08.02.2022 kl. 09:00

Stolt över byn-webbinarier

I slutet av mars inleds webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) som vill ”boosta” landsbygdsinflyttningen.Läs mera »
08.02.2022 kl. 08:30

Webbsidor och medlemsregister i skick! – utbildning för föreningar

Utbildning för ibruktagande av Yhdistysavain.fi-servicen för webbsidor och medlemsregister.Läs mera »
28.02.2022 kl. 08:15

Dags för Årets-nomineringar i Österbotten

Nu är det hög tid att nominera kandidater till årets utnämningar i Österbotten – Årets by, Årets landsbygdsaktör, Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsansikte.Läs mera »
07.02.2022 kl. 11:00

Leader-verksamheten får 11 miljoner i tilläggsfinansiering

Leader-grupperna får 11 miljoner euro i tilläggsfinansiering under nästa EU-programperiod.Läs mera »
04.02.2022 kl. 11:00

Anmälan öppen till Europas största landsbygdsmöte

Svenska Landsbygdsriksdagen ska äntligen genomföras i maj i Jönköping efter att ha varit uppskjutet två år på grund av pandemin.Läs mera »
03.02.2022 kl. 11:30

Konkreta verktyg ska lyfta landsbygder i Sverige

Tillväxtverket i Sverige lanserar konkreta verktyg och en vägledning som ska underlätta för kommuner, regioner och myndigheter att skapa utveckling i landet.Läs mera »
03.02.2022 kl. 11:00

Närservicemodell med byasjukskötare i Korpilahti

I byar i Korpilahti har man på några år utvecklat en närservicemodell, där sjukvårdsservicen kommer till hemmet.Läs mera »
01.02.2022 kl. 13:00

Nätverksprojektet Hållbarhetsveckan främjar landsbygdsaktörers delaktighet

Ett viktigt led i förverkligande av projektet och spridningen av Hållbarhetsveckan är att engagera unga på landsbygden i konkreta initiativ för en hållbar utveckling. Läs mera »
01.02.2022 kl. 12:30

Färskt nyhetsbrev från SILMU

Utvecklingsföreningen SILMU rf har publicerat ett nytt nyhetsbrev.Läs mera »
01.02.2022 kl. 12:00

Informationsbrev från Nylands Byar

Årets första informationsbrev från Nylands Byar upptar aktuella teman.Läs mera »
28.01.2022 kl. 12:30

Sundom – Månadens by i Österbotten

Böcklingen, fritidsanläggningen Öjberget och Meteoria Söderfjärden är några saker som är förknippade med Sundom, som är en stor snabbväxande by och stadsdel i Vasa med över 2500 invånare. Läs mera »
28.01.2022 kl. 12:00

JSM söker en specialsakkunnig inom landsbygdspolitik

Jord- och skogsbruksministeriet lediganslår en tjänst som specialsakkunnig vid enheten för utveckling av landsbygden vid ministeriets livsmedelsavdelning.Läs mera »
27.01.2022 kl. 09:30

Välkommen att delta i Svenskfinlands Byars Teams-kurs!

Vi lär oss grundläggande funktioner och inställningar, samt hur man ordnar sitt eget Teams-möte.Läs mera »
27.01.2022 kl. 09:00

Utbildning för byarna inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni är det åter dags för Öppna Byarnas dag. Inför evenemanget ordnar Finlands Byar under våren flera webbinarier för att dela information om hur man arrangerar en lyckad Öppna Byarnas dag för den egna byn.Läs mera »
25.01.2022 kl. 13:00

Kampanjen Stolt över byn lyfter fram finländarnas kärlek till byar

Genom kampanjen Stolt över byn utmanas finländarna att berätta vad som får dem att uppleva stolthet över en plats som är betydelsefull för dem. Läs mera »
20.01.2022 kl. 10:30

”Tillräckligt att lära och stövlarna är stora” – Aleksi Koivisto

Finlands Byars verksamhetsledare Aleksi Koivisto skriver i organisationens nyhetsbrev, att det är en glädje att komma med i de lokala utvecklarnas gäng. Jag fick äran att börja mitt drömjobb som er verksamhetsledare.Läs mera »
20.01.2022 kl. 09:30

Stöd till närmare 180 bybutiker

Livsmedelsverket beviljatde stöd åt 174 bybutiker och 4 butiksbilar. Denna gång utvidgades stödområdet till att omfatta, förutom glesbygden, alla landsbygdsområden.Läs mera »
18.01.2022 kl. 12:30

Landsbygdspoddar diskuteras i podden Landet

I det här avsnittet av podden Landet diskuteras just poddar som ett sätt att bevaka, belysa och diskutera ämnen, människor och platser som traditionella medier många gånger missar.Läs mera »
18.01.2022 kl. 12:00

Landsbygdsforskning på agendan i lunchwebbinariet Landet lär

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har sedan 2019 ett uppdrag från svenska regeringen att stärka forskningen kring landsbygderna. Till detta avsnitt av Landet lär har två av dem som leder arbetar med uppdraget bjudits in.Läs mera »
03.01.2022 kl. 12:00