Stolt över byn – en kampanj för landsbygdens goda liv och välmående

13.12.2021 kl. 12:00
Var finns ditt självlandskap? Vad är det bästa med din by? Finlands Byar har satt i gång kampanjen Stolt över byn (Ylpeydellä kylästä) och utmanar alla att i sociala medier berätta om vad som får dem att uppleva stolthet över en plats.

Finlands Byar har satt i gång kampanjen Stolt över byn och utmanar alla att i sociala medier berätta om vad som får dem att uppleva stolthet över en plats som är betydelsefull för dem. Var finns ditt självlandskap? Vad är det bästa med din by? Här nere följer texten i sin helhet (finsk text på webbplatsen suomenkylat.fi):

Kampanjen Stolt över byn

Kampanjen vill berätta om landsbygden och dess byar som plats för ett gott liv och källa till välmående. Vi vill också framhålla att den som bor i staden kan känna sig som en bybo, till exempel genom multilokalitet eller genom sina rötter. Också stadens kvarter kan utgöra en by med samhörighet.

 • Sami Hoyer tillfrågas om hon vill bli kampanjens beskyddare och några andra kända personer blir kampanjens ”ansikten”. Dessa klarnar senare.
 • Då man skriver om kampanjen används formen: Kampanjen “Stolt över byn”.
 • Kampanjen syns också på Finlands byars nätsida under “Ajankohtaista”

Kampanjens hastaggar

#ylpeydelläkylästä
#stoltöverbyn
#omankylännimi (esim. #Lantula)
#bynsegetnamn (tex. #Grundsjö)
@Suomenkylät
@Finlandsbyar

Tidtabell

 • Kampanjen startar 3.12 på de frivilligas dag.
 • Kampanjen puffas de kommande veckorna genom att bjuda in kända personer, erbjuda kampanjprodukter via samarbete med nätbutik (se mer info nedan) och genom att informera i media om kampanjen.
 • Kampanjen är inte tidsbestämd.

Kampanjmaterial

 • Kampanjprodukter säljs i samarbete med Painotalo TK enligt överenskommelse.
 • Eri seurojen tekstiilit – Painotalo TK Verkkokauppa – Painotaloshop.fi
  (Olika föreningars textilier – Painotalo TK nätbutik – Painotaloshop.fi)
 • Kampanjen inleds med ett litet produktutbud som utökas vid behov enligt responsen
  - Svart T-tröja, dam- och herrmodell
  - Svart munkjacka utan dragkedja, dam- och   herrmodell
  - Tygkasse
  - Klistermärken
 • Produkterna kan beställas med enbart logon #Stoltöverbyn eller med logon plus den egna byns namn
 • Instruktioner och priser för dessa torde klarna nästa vecka och då får ni mera information
 • Kampanjprodukterna kan beställas av alla. Minimibeställningen klarnar nästa vecka, men åtminstone T-tröjor och munkjackor kan beställas en och en.
 • Det här är en fin chans för byn att enkelt få produkter med byns eget namn.

Inlägg på sociala medier

Här är en modell som kan ni använda endera som den är, eller modifierad.

I dag 3.12. inleds Stolt över byn – utmaningen i sociala medier. Kom med!!

Finlands byar rf. utmanar dig att berätta vad du är stolt över på en plats som är viktig för dig. Var får du ro i sinnet? Vad är det bästa med din by?

Du kan endera svara på utmaningen, eller starta en ny utmaning genom att göra ett inlägg på sociala medier med rubriken #Stoltöverbyn, alltså det du vill visa upp från en by eller ett kvarter som är viktigt för dig. Inlägget kan bestå av bilder, text eller både och. Kom ihåg att använda kampanjens hastaggar #stoltöverbyn och #bynsnamn (till exempel #Grundsjö) och utmana vidare!

De huvudsakliga kanalerna för kampanjen är Facebook och Instagram.

Ämnet för uppdateringen kan vara till exempel ett kärt landskap eller byns gemensamma satsning. Det kan vara ett foto eller en berättelse från byn där du har dina rötter eller från en by som gjort ett outplånligt intryck på dig. Företagare eller byaktivister kan berätta om vilka fina produkter och tjänster som finns i byn eller om hur man samarbetar just här.

I dag den tredje december firas de frivilligas dag i Finland. Det passar utmärkt som startskott för vår bykampanj, då byarna är kända för sin talkoanda. Finlands byar rf. representerar över 4000 byar och förespråkar lokal utveckling.

 Kampanjen vill visa landsbygden som en plats där det är gott att leva och som en källa för välmående. Vi vill berätta att också den som bor i staden kan känna sig som en bybo, genom multilokalitet eller genom sina rötter.

Du har blivit utmanad! Låt oss tillsammans sprida positiva budskap om byarna.

Infrastrukturen i Åbolands skärgård utvecklas med en vägkarta fram till 2030

Åbolands skärgård lockar men infrastrukturen är redan överbelastad. Bristen på infrastruktur hotar de grundläggande förutsättningarna för både boende och företagande, och därför har man utarbetat en vägkarta för området.Läs mera »
21.06.2022 kl. 12:00

Finansiering finns att sökas för projekt som utvecklar turismen i glesbygden

Finansiering har utlysts för projekt som utvecklar natur-, mat-, fiske- och jaktturismen. Projektens verksamhet ska i huvudsak omfatta glest bebyggda områden.Läs mera »
21.06.2022 kl. 11:00

Landsbygdskommunernas livskraft bör betraktas som en helhet

Ett område som tappar sin befolkning kan vara livskraftig om det kan anpassa sig till förändringar genom innovativa medel som skapar ny livskraft.Läs mera »
20.06.2022 kl. 12:36

Hållbarhetsveckan ingick partnerskap med den europeiska hållbarhetsveckan

Landsbygdspolitiska nätverket Hållbarhetsveckan har ingått partnerskap med den europeiska hållbarhetsveckan för att bidra med initiativ från regionala programmen i Finland till den stora kontexten. Läs mera »
20.06.2022 kl. 10:00

Anmäl dig till Saimen LOKAALI i Villmanstrand!

Årets LOKAALI hålls i Villmanstrand den 26-28 augusti. Här samlas aktiva byaaktörer, representanter för Leader-grupperna, landsbygdsforskare och personer med intresse för lokal utveckling från hela Finland.Läs mera »
17.06.2022 kl. 13:00

Byskolearbetsgrupp ska stöda landsbygdsskolornas framtid

Finlands Byar har bildat en arbetsgrupp för byskolor som ska skapa visioner. kläcka idéer och upprätthålla dem. Det här och mycket annat finns att läsas i Uutiskirje.Läs mera »
16.06.2022 kl. 12:00

SILMU-byar delade ut pris för Årets byabedrift

Utvecklingsföreningen SILMU:s byasektion SILMU-byar har utsett Sakari Tähkäpää från Numminen i Mäntsälä till vinnare av utmärkelsen Årets byabedrift bland flera bra kandidater.Läs mera »
15.06.2022 kl. 12:00

Strömsö jubilerar med öppet hus – med i Öppna Byarnas dag

Strömsö har även blivit en av de mest populära turistattraktionerna i Vasa som lockar tusentals besökare varje år. När öppet hus ordnas blir det extra festligt. Tjugo år av TV-historia och 742 program av Strömsö firas11.6.Läs mera »
10.06.2022 kl. 12:00

Lyssna på reklaminslag för Öppna Byarnas dag!

Inför Öppna Byarnas dag har en reklamsnutt gjorts för radion.Läs mera »
09.06.2022 kl. 11:00

Avgående ordföranden för HSSL blickar tillbaka på 9 intensiva år

Nio intensiva år som ordförande för Hela Sverige ska leva har Åse Classon och Staffan Nilsson att se tillbaka på när de nu avgår.Läs mera »
08.06.2022 kl. 12:00

Kommunen som samskapare – SMIL-projektets slutrapport

För Åbo Akademis forsknings- och utvecklingsprojekt SMIL finns nu en slutrapport om samarbeten mellan kommunen och lokala föreningar.Läs mera »
08.06.2022 kl. 11:00

Talkoarbete för 55 miljoner euro inom Leader-projekt

Det har utförts mer än 2,6 miljoner timmar talkoarbete i de Leader-projekt som finansierats ur landsbygdsprogrammet åren 2014–2021. Arbetets ekonomiska värde är över 55 miljoner euro.Läs mera »
07.06.2022 kl. 12:00

Testa prototypen av den nya webbplatsen maaseutu.fi!

Personer söks för att testa en prototyp av den nya webbplatsen Maaseutu.fi.Läs mera »
07.06.2022 kl. 10:30

Skaftung – Månadens by i Österbotten för juni

Månadens by Skaftung har även nyligen utsetts till Årets by i Österbotten 2022. Skaftung är en mångsidig liten by där den krokiga byavägen pyntas av kohagar, gamla stugor och på en del ställen går det att skymta havsglittret.Läs mera »
01.06.2022 kl. 13:00

Save the date! – den 26-27 oktober ordnas finlandssvenska Landsbygdsriksdagen

Den sjuttonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kimitoön erbjuder insikter i aktuella teman, expertkunskap, presentationer av nya utvecklingsverktyg, unga aktiva röster.Läs mera »
30.05.2022 kl. 11:00

Platsbaserad utveckling krävs i områden där befolkningen minskar

Ny undersökning visar att en smart anpassning ger kommunerna verktyg för långsiktigt och systematiskt arbete för flexibilitet inför förändringar.Läs mera »
30.05.2022 kl. 09:00

Byn som ”sin egen lyckas smed” söks i Egentliga Finland

Med temat byn som aktör för sin egen framtid söker Egentliga Finlands Byar efter Årets by i Egentliga Finland.Läs mera »
27.05.2022 kl. 11:30

Webbplatsen Maaseutu.fi förnyas – svara på enkät!

Ge din åsikt och påverka innehållet i webbplatsen Maaseutu.fi som förnyas i början av 2023.Läs mera »
24.05.2022 kl. 12:30

Sörmland värd för nästa Landsbygdsriksdag 2024

Landsbygdsriksdagen i Jönköping med ca 700 deltagare har nyss avslutats. Nästa Landsbygdsriksdag ordnas i Sörmlands län 2024, där man redan är i gång med planeringen sedan ett halvår.Läs mera »
24.05.2022 kl. 10:30

Utmaningar och möjligheter för medborgarverksamhet på landsbygden

HYMY-nätverket inbjuder medborgarorganisationer på landsbygden till möte 25.5 kl.10.00 via Teams för att dryfta hur organisationsverksamhet och annan samhällelig verksamhet kan stärkas.Läs mera »
23.05.2022 kl. 12:00

Forskarintresse: Varför vill folk bo kvar på landet i en tid av urbanisering?

Invånare i fem österbottniska byar undersöks som bäst i ett projekt. Det forskarna vill veta, är varför folk stannar kvar på landet i en tid av urbanisering.Läs mera »
20.05.2022 kl. 12:30

Årets by Skaftung och andra utmärkelser i svenska Österbotten

Årets by 2022 i Österbotten är Skaftung i Kristinestad. Det här är hela byns utmärkelse, säger Alexia Sahl, ordförande vid Skaftung ungdomsförening. Även fyra andra utmärkelser har offentliggjorts.Läs mera »
20.05.2022 kl. 11:30

Maj månads Uutiskirje från Finlands Byar

Årets femte nyhetsbrev från Finlands Byar innehåller bl.a. text om frivilligarbete, anmälan till Saimen LOKAALI, webbinarium om landsbygdens ungdomar, Byautmaningen, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
19.05.2022 kl. 13:30

Samla upplevelsepoäng i Byautmaningen!

Samla 30 upplevelsepoäng och dela din byaupplevelse på sociala medier på hashtags #kylähaaste2022 #TeeSeKylillä #BynsNamn.Läs mera »
19.05.2022 kl. 11:30

Finlands dialoginsats 2021 – Bildningsalliansen en av många som tilldelas erkännandet

Bildningsalliansen får som en av 66 aktörer ta emot erkännandet Finlands dialoginsats 2021. Erkännandet tilldelas aktörer som jobbar för att främja demokrati och konstruktiv dialog.Läs mera »
18.05.2022 kl. 13:00