Nätverket SALT jobbar för att få unga att stanna eller återvända till hemorten

08.04.2022 kl. 12:00
Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen finansierar ett gemensamt nätverksprojekt som tar fasta på barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi får två års finansiering av Jord- och skogsbruksministeriet för att leda temanätverket SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan. Målet är att få unga att stanna på eller återvända till hemorten.

Visionen om ett gott liv är ledstjärnan både i det nationella skärgårdsprogrammet och i landsbygdsprogrammet. Ett gott liv får sin början i en trygg barndom och uppväxttid. Genom att från tidig ålder skapa en positiv hembygdsidentitet, växer förutsättningarna att ungdomarna vill stanna kvar eller återvända till hemorten efter sina studier och bidra till att skapa livskraftiga skärgårds- och landsbygdssamhällen.

För första gången finansierar Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen, båda vid jord- och skogsbruksministeriet, ett gemensamt nätverksprojekt. Nätverket, som finansieras på två år med cirka 250 000 euro, heter SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan och leds av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.

– För att skapa en ny och modern skärgårds- och landsbygdskultur är barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö A och O. Det här tar vi fasta på i projektet, säger projektledare Cecilia Lundberg vid Skärgårdsinstitutet.

Under åren 2022-2024 kommer det nya temanätverket att jobba med att skapa en landsomfattande skärgårds- och landsbygdsakademi för barn och unga, med Skärgårdshavets Unesco biosfärområdes pedagogiska verksamhet som förebild. Även det relativt nya skolämnet skärgårdskunskap – där högstadieelever får ta del av både gammal och ny skärgårdskunskap – kommer att lyftas fram som ett gott exempel inom projektet.

– I praktiken renodlar vi inom projektet biosfärområdets pedagogiska verksamhet till en mall som ska vara applicerbar på alla skärgårds- och landsbygdskommuner i landet. Genom det kan kommunerna sedan bygga upp egna skärgårds- och landsbygdsakademier. Det kan till exempel betyda att man tar in skärgårds- eller landsbygdskunskap i skolornas verksamhet, vilket samtidigt ökar förståelsen för hur miljön och vårt klimat mår och hur vi med gemensamma krafter kan bygga upp ett hållbart samhälle, säger Lundberg.

Verksamheten piloteras på två språk i minst fyra olika skärgårdskommuner och landsbygdskommuner runtom i landet. Verksamma lärare, lärarutbildare och pedagogikstuderande utgör en viktig kärna för arbetet på de olika områdena. Underlag för vetenskapliga studier kring platsidentitet hos barn och unga tas inom projektet fram under ledning av ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Aktörer:
Projektets kärna utgörs av ett konsortium med kännedom om och erfarenhet av skärgårds- och landsbygdsfrågor. I det ingår Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi som driver nätverket och projektet i samarbete med ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi, företaget inom landsbygdsutveckling Brand-Sofi, samt Skärgårdshavets UNESCO biosfärområde.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi ligger administrativt under Centret för livslångt lärande (CLL), Svenskfinlands största enhet för vuxenutbildning. Åbo Akademis långa erfarenhet av skärgårdsforskning förs idag vidare bland annat genom HAVET, ett av de profilområden inom forskning som 2017 skapats gemensamt med Åbo universitet.

Skärgårdsinstitutet driver under åren 2021-2023 även projektet Habitability – för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden, med finansiering via arbets- och näringsministeriet, som ska lägga grunden till ett fungerande skärgårdsnätverk på nationell gräsrotsnivå.

Mera information:
Cecilia Lundberg, projektledare för SALT
e-post: cecilia.lundberg@abo.fi
tel. 046 920 2007
Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi: www.skargard.fi

Uppgifterna ingår i Åbo Akademis pressmeddelande (5.4).

Gullkrona i Skärgårdshavet
Bildkälla: Wikimedia Commons   

Guidebok för evenemangsarrangörer

SILMU-byar och Leader SILMU producerade en guide för evenemangsarrangörer. I guiden finns det bl.a. tips om evenemangsplanering, säkerhet, tillstånd och anmälningar, kommunikation och marknadsföring.Läs mera »
16.05.2023 kl. 12:00

Webinarium om kundsäkerhet på friluftsleder

Onsdagen den 31 maj kl.14-15.30 ordnar TUKES ett webinarium där man mångsidigt informerar om kundsäkerheten vid olika friluftsleder.Läs mera »
15.05.2023 kl. 10:00

Rejpelt är Månadens by i Österbotten

Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.Läs mera »
12.05.2023 kl. 09:00

Finlands Byar vill lyfta upp viktiga landsbygdsfrågor i förhandlingar om regeringsprogrammet

Finlands Byar vill att det kommande regeringsprogrammet har en nationell strategi för distansarbetet, närskoletillägg för landsbygden och byaservicebussar i trafik.Läs mera »
11.05.2023 kl. 12:00

Seminarium om rurala stannare

Syftet med studien det rurala stannandets dynamik är att avgöra vilka faktorer som inverkar på människornas beslut att stanna på landsbygden. Ett seminarium om ämnet ordnas 23.5.2023 på Academill i Vasa och som hybrid.Läs mera »
10.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om landsbygdens digitala omvälvning

Den 26 maj hålls ett webbinarium om landsbygdens digitala förändring i dag och imorgon.Läs mera »
09.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om utländsk arbetskraft

Vad är kommunen vs arbetsgivarens ansvar vid arbetskraftsinvandring? Vilket ansvar har dagvården och skolan som aktörer för integration? Den 25 maj hålls ett webbinarium på temat utländsk arbetskraft.Läs mera »
09.05.2023 kl. 10:00

Kom ihåg infotillfället på svenska inför Öppna Byarnas dag!

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar med över 600 evenemang runt om i landet! Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:00

Ger varulevererans med drönare bättre service på landsbygden?

Kan drönare vara en del av lösningen för att långsiktigt förbättra servicen på landsbygden i Sverige? Enligt Cecilia Strokirk på RISE är svaret ja. Hon var med i ett projektteam som undersökte det senaste inom drönarleveranser. Läs mera »
26.04.2023 kl. 12:00

Ett nytt nyhetsbrev från HSSL

I tredje nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva presenteras duon som ska leda rörelsen det kommande året. Vidare ges info om den nya Balansrapporten, tips om intressant lösning och lyssning om Sveriges landsbygder m.m.Läs mera »
25.04.2023 kl. 12:00

Webbinarier om finansiering av grön omställning

Vid två virtuella tillfällen den 4 och 11 maj diskuteras den gröna omställningen och möjligheterna för EU-finansiering för till exempel bio- och cirkulär ekonomi. samt grön teknik.Läs mera »
21.04.2023 kl. 13:00

Koittila i Södra Savolax är Årets by i Finland

Byn Koittila i Kangasniemi, Södra Savolax är Årets by 2023.Utvecklingen av Koittila by med sina 190 invånare är målmedveten och långsiktig. Den lilla byn har satsat särskilt på byns marknadsföring och information.Läs mera »
20.04.2023 kl. 13:00

Stor uppslutning inför Landsbygdsveckan i Sverige

Programmet för Landsbygdsveckan (2-7.5) rymmer närmare 90 arrangemang från Pitebygden i Norrbotten till Klågerup i Skåne, varav många aktiviteterna är digitala. Invigning av Landsbygdsveckan sker den 2 maj Läs mera »
19.04.2023 kl. 13:00

Infotillfälle på svenska inför Öppna Byarnas dag

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar!Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00

Energikväll i Esse inom Smart energiby 3.0

Välkommen med på energikväll i Esse 27.4 och kartlägga ert områdes energi- och kunskapspotential, samt rita kartan mot en självförsörjande smart by inom energi.Läs mera »
18.04.2023 kl. 10:00

Byskolor utmanas att hålla byskolefika

Oravasaari skola och Finlands Byar rf utmanar alla byskolor att anordna byskolefika. Evenemanget äger rum tisdagen den 23 maj, men varje skola bestämmer själv tidpunkten för evenemanget.Läs mera »
17.04.2023 kl. 12:00

Ett färskt Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars senaste nyhetsbrev innehåller bl.a. info om kungörandet av Årets by, anmälan till Årets Leader-Byaprojekt, utmaning till byskolor att ordna byskolefika, samt lite aktuell info från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
13.04.2023 kl. 12:00

Smarta byar-diskussion till morgonkaffet

Oavsett om du är en erfaren byaaktör eller bara planerar sända in en ansökan, kom med ​​på ett virtuellt byamorgonkaffe för att höra och diskutera möjligheterna med smarta byar. Online-evenemanget hålls 25.4.Läs mera »
12.04.2023 kl. 14:00

Följ offentliggörandet av Årets by på riksplanet!

Vinnaren av Årets by 2023 offentliggörs 19.4 under festliga former i samband med vårens Byadagar i Tuuri, Alavus. Offentliggörandet är en del av Byadagarnas webbinarium, som börjar kl. 15.00.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

Böle – Månadens by i Österbotten

Böle är tillsammans med Pjelax en av de sydligast belägna byarna i Närpes, och som Bölebo anser man sig ha nära till allt, då man inte ligger längre från Närpes centrum än fem kilometer bort.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

KyläAreena – evenemang och mötesplats för lokala utvecklare

Kännetecknande för KyläAreena är diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling. År 2023 kommer evenemanget att äga rum i Salo från torsdag 31 augusti till fredag ​​1 september.Läs mera »
11.04.2023 kl. 08:00

Årets Leader-Byaprojekt ska utses!

Ansökningar till valet av Årets Leader-Byaprojekt på riksplanet är öppnad. Vilken organisation eller person som helst kan nominera ett byaprojekt, vilket bör ske senast den 20 april.Läs mera »
05.04.2023 kl. 13:00

Lampan slocknar inte i byagården!

I akt att påverka regeringsförhandlingarna skriver Finlands Byar i ett meddelande att man inte vill ha nedskärningar på landsbygden. Det är viktigt att livskraften på landsbygden stöds och att det finns verksamhet i byagårdarna.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:00

Kandidatvideon publiceras inför valet av Årets by

Varje vardag publicerar Finlands Byar en kandidat som är med i valet av Årets by på riksplanet. Först ut är Kellahti i Satakunta.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:00

Späckat nyhetsbrev om landsbygden från HSSL

Senaste nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter ideella urkrafter och uppmärksammar också den nationella landsbygdspolitiken som fyller fem år och en granskningsrapport från Riksrevisionen m.m.Läs mera »
23.03.2023 kl. 13:00