Temanätverket Habitability kör i gång med utbildningen

03.01.2022 kl. 11:15
Konceptet bobarhet, Habitability, är ett verktyg för utvecklingen av öar och mindre samhällen, präglade av sin närvaro till vatten. Nu startar utbildningen inom temanätverket Habitability med första workshopen.

För första gången någonsin finns det nu ett verktyg uttryckligen för utvecklingen av öar och mindre samhällen, präglade av sin närvaro till vatten. Konceptet bobarhet, Habitability, är nära besläktat med FN:s hållbarhetsmål, Agenda 2030. Men där hållbarhetsmålen kan kännas globala och lite abstrakta, tar bobarhetskonceptet ner frågorna på en mycket lokal nivå. Att vara bobar betyder att det finns jobb, bostäder, skola, färjor, gemenskap o.s.v. – i korthet: det som förutsätts för att kunna vara ett hållbart samhälle, som kan ta hand om sina människor, sköta sin natur och vårda det omgivande havet eller vattenområdet.

Bobarhetskonceptet utvecklades på ön Kökar, Åland, under åren 2018-2020. En bobarhetsanalys görs genom att mäta hur samhället mår inom sju olika delområden: platsidentitet, energi, kommunal service, miljö – både på land och till havs, lokal ekonomi, färskvatten och välmående människor. Mätningarna görs genom 45 olika indikatorer.

Arbets- och näringsministeriet har genom Egentliga Finlands förbund beviljat Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi finansiering för temanätverket Habitability fram till och med 2023. Samarbetsparter är 12 Leader-grupper med skärgårdsområden, samt föreningen Finlands öar rf. Projektet arbetar också i nära samarbete med den nationella skärgårdsdelegationen.

Man hoppas att arbetet resulterar i bobarhetsanalyser för många öar runt om i Finland. Genom bobarhetsanalysen kan man tydligt peka på det som behöver åtgärdas, men också det positiva som ön eller området borde lyfta fram betydligt mer. En bobarhetsanalys är en viktig utgångspunkt för vidare utvecklingsarbete, till exempel fick ön Kökar EU-finansiering på över 1 miljon euro, delvis för att deras analys kunde peka på bristerna i öns hållbara energiförsörjning. Ett annat faktum är att vi på nationell nivå saknar tillförlitlig kunskap och fakta om våra bebodda öar.

Inom temanätverket arrangerar Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi utbildningar, workshoppar och möten kring bobarhet i de deltagande skärgårdsområdena. Nätverket är tvåspråkigt och fungerar också som en brobyggare mellan de olika språkområdena. Åtta workshops utgående från de olika delområdena inom bobarhetsanalysen kommer att arrangeras, varav fyra arrangeras som fysiska träffar. De olika Leader-grupperna och föreningen Finlands öar utser deltagarna till de fysiska träffarna, medan de digitala utbildningsdagarna är öppna och gratis för alla intresserade.

Under nätverksträffarna får deltagarna information och handledning kring bobarhetskonceptet, men vi får även möjlighet att samverka och utbyta goda erfarenheter, höra det nyaste kring ö- och skärgårdsforskning och möta öbor runtom i Finland. Vi kommer också att få en inblick i hur olika nationella nätverk i Europa är uppbyggda, eftersom representanter för dem kommer att delta i varje nätverksträff.

Workshop 1 – Temanätverket Habitability, bakgrund och bobarhetsanalys arrangeras tisdagen den 1 februari kl. 13-16 på Zoom. Utbildningsdagen är öppen och gratis för alla intresserade.

Uppgifterna är från webbplatsen sameboat.fi med länk till anmälan.

Fyren Rajakari på ön med samma namn i Erstan
Bildkälla: Wikimedia Commons

Byacoacher som stöd för byaverksamheten

Efter utbildning har nu närmare femtio landsbygdsutvecklare kapacitet att fungera som Byacoacher för det nya nationella konceptet.Läs mera »
02.02.2023 kl. 11:00

Finlands Byar söker en kommunikationspraktikant

Finlands Byar rf söker för våren och sommaren en kommunikationspraktikant/sommarjobbare i distansarbete.Läs mera »
02.02.2023 kl. 09:00

Föräldrakväll om byskolans framtid

Under den nationella byskolans föräldrakväll 16.2 förs diskussioner om byskolornas framtid och barns rätt till en tillgänglig närskola.Läs mera »
31.01.2023 kl. 13:00

223 miljoner euro för lokalt ledd utveckling av landsbygden – 52 Leader-grupper godkända

Jord- och skogsbruksministeriet har godkänt 52 Leader-grupper, för finansieringsperioden 2023-2027. Genom beslutet anslog ministeriet Leader-grupperna 223 miljoner euro.Läs mera »
30.01.2023 kl. 13:00

Bättre utvärdera i förväg än rätta till efteråt – webbinarium om landsbygdssäkring

Det är nödvändigt att utvärdera effekterna av beslut på landsbygden, vilket kan göras med hjälp av landsbygdssäkring. Ett webbinarium om landsbygdssäkring hålls den 13 februari.Läs mera »
30.01.2023 kl. 12:00

Smakernas Österbotten – närmat och gårdsbutiker på agendan

Vid Kyrö Distillery i Storkyro ordnas ett seminarium den 13 februari om gårdsbutiker och närmat.Läs mera »
26.01.2023 kl. 12:00

Ny hemsida för Finlands Byar!

Bekanta er med den fräscha layouten på Finlands Byars nya hemsida! Finlands Byar är byarnas, Leader-gruppernas och stadsdelsföreningarnas intressebevakare och språkrör för den lokala utvecklingen.Läs mera »
25.01.2023 kl. 12:00

Hur borde landskapen och landskapspolitiken utvecklas?

Forskarna vid Finlands miljöcentral samlar in information till stöd för beredningen av riktlinjerna för skötseln, skyddet och planeringen av landskap  med hjälp av två enkäter som genomförs i december–januari.Läs mera »
24.01.2023 kl. 13:00

Slutseminarium för projektet Kyläturvallisuus 2025

Projektet Kyläturvallisuus 2025 håller slutseminarium 1.3 på temat ”Tryggheten som en del av välbefinnandet och lokalsamhället (byar och stadsdelar) som en trygghetsaktör”.Läs mera »
24.01.2023 kl. 11:00

Införandet av byradion underlättar vid störningar

Byradion är en lösning för att öka säkerheten i nödsituationer och i undantagsförhållanden. Den fungerar som ett backupsystem för kommunikationen, även om elen är borta och mobiltelefonnäten blivit stumt.Läs mera »
23.01.2023 kl. 12:00

”By-brandet stärks och det går allt fortare” – Aleksi Koivisto

Finlands Byars verksamhetsledare Aleksi Koivisto skriver att vårt by-brand är på frammarsch. Läs mer vad Koivisto skriver och annat som tas upp i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
19.01.2023 kl. 13:00

Mathantverk i Veikars

Älvbyarna ordnar seminarium om mathantverk och livsmedelsförädling. Det blir föreläsningar, företagsberättelser och en framtidsworkshop.Läs mera »
13.01.2023 kl. 11:00

Var med och utveckla och stärka den finländska matkulturen!

Har du idéer eller synpunkter på att lyfta den lokala kulturen i förgrunden? Deltagare söks till (den första) workshopen Perinteet näkyviksi (synlighet för traditioner) som är en del av HOHA-projektet.Läs mera »
12.01.2023 kl. 13:00

Leader-grupper i Österbotten ordnar festkryssning med projekttävling

Österbottens Leader-grupper och Österbottens NTM-central ordnar en festkryssning 11.2 på Aurora Botnia. En projekttävling och info om den nya programperioden ingår i programmet.Läs mera »
11.01.2023 kl. 12:00

Följ lanseringsevenemanget Megatrender vid Aktion Österbotten!

Sitra ger ut utredningen Megatrender 2023 den 12 januari och i samband med detta ordnar Aktion Österbotten en studio i deras kontor i Vasa.Läs mera »
11.01.2023 kl. 11:00

Finansiering för forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden

Finansiering av forsknings- och utvecklingsprojekt kan sökas inom teman segregation och marginalisering på landsbygden, samt landsbygdens lägesbild och behov av information om landsbygden i beslutsfattandet. Läs mera »
09.01.2023 kl. 13:00

Landsbygdens ”drömtalko” nådde mer än två miljoner finländare

Kampanjen Maaseudun unelmatalkoot ordnades med influensers för att visa på EU:s landsbygdsfonds resultat och inverkan på hela Finlands välfärd och livskraft under år 2022.Läs mera »
05.01.2023 kl. 12:00

Gemenskap i distansarbetet – Joensuu-regionens Leader på distansarbetsrunda

Leader-föreningen i Joensuu-regionen beslutade att göra distansarbete gemensamt och begav sig på en distansarbetsrunda. Tanken med turnén är att lära känna aktörerna och bjuda in andra som arbetar på distans.Läs mera »
04.01.2023 kl. 11:00

Esse är Månadens by i Österbotten

Byn Esse ligger i nordöstra delen av Pedersöre kommun i Österbotten. Föreningslivet i byn är starkt och det finns ett stort antal föreningar inom olika områden. Läs mera »
03.01.2023 kl. 12:00

HSSL blickar tillbaka i årets sista nyhetsbrev

I HSSL:s sista nyhetsbrev för i år gör man tolv tillbakablickar på landsbygdsåret som gått. Läs bl.a. om skiftbytet i tomteverkstan och stjärnor som lyser upp, om spad och sill och det som glimmar i granen.Läs mera »
22.12.2022 kl. 12:00

Vad händer internationellt inom landsbygdspolitiken och landsbygdsutvecklingen?

Den 25 januari hålls ett webbinarium om vad som är aktuellt på de internationella arenorna inom landsbygdspolitiken och landsbygdsutvecklingen.Läs mera »
22.12.2022 kl. 10:00

Webbinarium om multilokalitetens framtid

Den 26 januari ordnas ett webbinarium där man kommer att diskutera multilokalitetens framtid. Var uppkomsten av multilokaliteten ett övergående fenomen och hur ser framtiden ut för multilokaliteten?Läs mera »
20.12.2022 kl. 12:00

Finlands Byars jubileumsskrift finns att läsas på nätet

Finlands Byar 25 års-jubilerar. Jubileet till ära finns en skrift om organisationens utveckling. Skriften innehåller även ett kapitel om utvecklingen av den finlandssvenska byarörelsen.Läs mera »
19.12.2022 kl. 13:00

Ett gott år för byaverksamheten!

Byaverksamheten har fått stor synlighet ii media och sociala medier, liksom kampanjen Finlands sämsta byväg och räddningspaketet för byskolor. Läs mer vad som tas upp i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
19.12.2022 kl. 10:00

Urban express med Per Schlingmann i podden Hela Sverige pratar

Ex-politikern, författaren med mera Per Schlingmann pratar med Terese Bengard om den urbana expressens inbromsning – om dagens samhälles förändrade förutsättningar på grund av klimat, krig och pandemi m.m.Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:00