Antonia Husberg konsultativ tjänsteman inom landsbygdspolitiken

21.12.2021 kl. 13:00
Statsrådet har utnämnt Husberg till konsultativ tjänsteman för landsbygdspolitiken. Tjänsten hör samman med uppgiften som generalsekreterare för landsbygdspolitiska rådet.

Tjänsten som konsultativ tjänsteman för landsbygdspolitiken hör samman med uppgiften som generalsekreterare för landsbygdspolitiska rådet. Den nya generalsekreteraren utses av landsbygdspolitiska rådet. Till uppgifterna hör att leda den operativa verksamheten inom den nationella landsbygdspolitiken.

Husberg (40) har tidigare arbetat som landsbygdsöverinspektör vid jord- och skogsbruksministeriet sedan år 2016. Strategiarbete och utveckling inom den nationella landsbygdspolitiken, kommunikation, samt forsknings- och utvecklingsverksamhet har hört till arbetsuppgifterna. Sedan februari 2021 har hon därtill skött uppgifter som tf. generalsekreterare för landsbygdspolitiska rådet. Husberg fungerar även som huvudproducent för det landsomfattande evenemanget Landsbygdsparlamentet.

Före övergången till jord- och skogsbruksministeriet har Husberg bland annat varit informatör vid Svenska lantbruksproducenters centralförbund SLC, projektledare och projektchef vid Finlands Kommunförbund, samt riksdagsassistent i frågor gällande jord- och skogsbruk, framtids-, samt kommunikationspolitik. Husberg är politices magister från Åbo Akademi i Vasa. Husberg kommer från Kristinestad och bor i Borgå. Till den nya uppgiften hör bl.a. ordförandeskapet för landsbygdspolitiska sekretariatet, samt ledande av det internationella landsbygdspolitiska samarbetet.

– Det är en enorm ära att få ta emot denna uppgift. Det är ett privilegium att få arbeta med omfattande samhälleliga frågor, i brett nätverk och samarbete med olika aktörer. Jag tar emot uppdraget med entusiasm och är ödmjuk över visad tillit, säger Husberg.

Husberg vill fortsätta det landsbygdspolitiska arbete som gjorts för att öka den konstruktiva landsbygds- samt land-stad-debatten mellan olika aktörer i olika åldrar och med olika bakgrund. Hon vill öka delaktigheten och mångstämmigheten inom den nationella landsbygdspolitiken samt få in mer landsbygdspolitik i den allmänna debatten. Husberg anser att det behövs mer landsbygdsforskning och information om landsbygden, som även måste vara bättre tillgänglig också med tanke på att stöda beslutsfattandet.

– En god landsbygdspolitik förutsätter identifiering och förståelse av landsbygdens mångfald. Det behövs konstruktiv debatt och mer produktion av landsbygdsinformation, samt forskning och utveckling, utgående från vilket man kan fatta bättre beslut med tanke på hela Finland, säger Taina Vesanto, lantbruksråd och chef för enheten för landsbygdsutveckling vid jord- och skogsbruksministeriet.

– Husberg har det breda kunnande, strategiska greppet och engagemanget som uppgiften kräver, vilket öppnar för upp för andra aktörer, konstaterar Vesanto.

Husberg nämner tryggandet av tillgängligheten till service, speciellt inom den grundläggande utbildningen och social- och hälsovården, tryggandet av medborgarnas och den regionala jämlikhet i det digitala samhället, frågor som gäller differentiering av kommunerna och smart anpassning, samt stärkandet av förutsättningarna för boende på och flytt till landsbygden som aktuella landsbygdspolitiska frågor. Många aktuella frågor kopplas enligt Husberg till behovet av att bedöma landsbygdskonsekvenser av beslut som är under beredning (s.k. landsbygdssäkring).

– Var och en som fattar beslut som påverkar människors vardag, liv, utkomst och trygghetskänsla samt livsmiljön på landsbygden, kan göra god landsbygdspolitik. Jag vill uppmuntra beslutsfattarna på såväl lokal, regional som nationell nivå att ta kontakt med specialsakkunniga inom landsbygdspolitiken, att söka information om landsbygden, lyfta fram landsbygden i diskussionerna och fatta beslut som är hållbara också med tanke på landsbygdsområdena, landsbygdsinvånarna och -företagarna. Finland är ett av de mest landsbygdsdominerade länderna i världen och landsbygdspolitiken bedrivs tillsammans för en hållbar välfärd i hela Finland, summerar Husberg.

Statsrådet utnämnde Husberg till konsultativ tjänsteman för uppgiften den 11 november 2021 från och med den 1 december 2021. Beslutet har vunnit laga kraft 20.12.2021.

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdspolitik.fi.

Bildkälla: landsbygdspolitik.fi

Kandidaterna klara till valet av Årets Nyländska By 2023

Mindre och större byar på olika håll i Nyland eftersträvar att bli Årets Nyländska By 2023. En av kandidaterna är en ö, en annan en stadsdel och en tredje en före detta kommun.Läs mera »
22.11.2022 kl. 13:00

Sociala innovationer diskuteras i podden Landet

En social innovation kan vara en idé i en lokal förening, i ett företag eller i en kommun som löser ett konkret samhällsproblem, så vad är nyttan och hur kan man finansiera en idé som i första hand inte är till för att generera vinst?Läs mera »
21.11.2022 kl. 12:00

Lär dig mer om landsbygdens energigemenskaper och -lösningar!

Delta i webbinariet och lär dig mer om energigemenskaper på landsbygden, nuvarande lagstiftning och vilken typ av stöd som finns för närvarande.Läs mera »
18.11.2022 kl. 12:00

”Byskolor är värda att försvara” – verksamhetsledaren för Finlands Byar Aleksi Koivisto

Byskolor är värda att försvara skriver Finlands Byars verksamhetsledare i föreningens nyhetsbrev. Läs mer vad som tas upp i organisationens nyhetsbrev.Läs mera »
17.11.2022 kl. 13:00

Aktionsgruppen I samma båt ordnar seminarium kring byahus och hållbarhet

Aktionsgruppen I samma båt bjuder alla intresserade på presentationer och diskussion kring temat byar och hållbarhet.Läs mera »
16.11.2022 kl. 12:00

Utvärdering – förverkligas barns rättigheter vid skolnedläggning?

Utvärdering om hur barns utbildningsmässiga och sociala rättigheter förverkligas i landsbygds- och skärgårdsområden, samt hur nedläggningar av grundskolor påverkar områdenas livskraft sänds i kunta.tv-kanalen.Läs mera »
15.11.2022 kl. 13:00

Metodintroduktion för framtidens byar och stadsdelar

Framtidsfrekvensen är en workshopmetod för att skapa annorlunda framtider. Metoden har anpassats för användning i byar och stadsdelar. Webbinarium går igenom materialet.Läs mera »
14.11.2022 kl. 10:00

Lär dig mer om Habitability-konceptet i Pellinge!

Habitability-projektet jobbar för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden. Kom med och lär dig mera om bobarhet och diskutera det kommande skärgårdsnätverkets verksamhet!Läs mera »
08.11.2022 kl. 11:00

Guidebok för att utveckla smarta landsbygder

Smart Rural-projektet har samlat erfarenheter från de 21 byar som ingått i projektet och publicerat dem i en guidebok för att bli en smart landsbygd.Läs mera »
07.11.2022 kl. 13:00

Sista delen av webbinarieserien Stolt över byn behandlar landsbygdsboendets utveckling

Befrämjandet av flyttning till landet är inte bara försäljning av tomter och hus. Webbinarieserien Stolt över byn avslutas med den fjärde delen som tar upp landsbygdsboendets utveckling.Läs mera »
04.11.2022 kl. 12:00

Finlands Byar ger ut räddningspaket för byskolor

Landsbygdens byskolor har minskat med mer än 90 procent. I arbetsgruppen som utarbetat ett räddningspaket kom man fram till att barns jämlika utbildningsmässiga grundläggande rättigheter kränks i Finland.Läs mera »
03.11.2022 kl. 12:00

Kalax är Månadens by i Österbotten

Byn Kalax med över 300 personer ligger ett stenkast från Närpes centrum. Här finner du trevliga bybor, många natursköna platser och sevärdheter. Vargholmen och paviljongen Oasen är ett par exempel.Läs mera »
02.11.2022 kl. 10:00

En mer globaliserad eller tynande landsbygd? – seminarium om kompetensbrist

Vi behöver utbildnings- och yrkesbetingad invandring och flyttning till landet, så att vi kan tillhandahålla tjänster i kommuner och byar och säkra arbetskraft till landsbygdsföretag. Läs mera »
01.11.2022 kl. 13:00

Temakväll som vill inspirera till lokal utveckling och innovation

Under kvällen presenterar professor Malin Lindberg kunskaper och exempel om social innovation i civilsamhället. Vi får även ta del av inspirerande innovationsexempel från österbottniska föreningar.Läs mera »
31.10.2022 kl. 12:00

Resolution från finlandssvenska Landsbygdsriksdagen 2022

Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hölls 26-27.10 på Kasnäs, Kimitoön, med unga och en hållbar framtid som huvudtema, har antagit en resolution.Läs mera »
27.10.2022 kl. 12:00

Svenskfinlands Byar lanserar videoserie för att främja flytt till landsbygden

I en videoserie på tre filmer får vi bekanta oss med tre olika livsöden som alla har en sak gemensamt, de valde lugnet, naturen och gemenskapen som finns på landsbygden och i skärgården.Läs mera »
26.10.2022 kl. 17:00

Ungdomsutskott vill se fler unga i föreningarnas styrelser

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar utmanar byaföreningar, ungdomsföreningar och andra liknande lokala föreningar att välja en eller flera ungdomar till sin styrelse.Läs mera »
25.10.2022 kl. 12:00

Centralorganisationer vädjar om stöd för samlingslokaler

De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.Läs mera »
24.10.2022 kl. 13:00

Vad är en smart by? – webbinarium & seminarium

Den 1 november hålls ett webbinarium & seminarium om landsbygden som en plats att bo på och byarnas roll och ställning som producent av välfärd.Läs mera »
24.10.2022 kl. 11:00

Ställ redan nu en fråga till paneldeltagarna i Landsbygdsriksdagen!

Du kan redan på förhand ställa din fråga om unga och en hållbar framtid till paneldeltagarna i finlandssvenska Landsbygdsriksdagen. Det är även ännu möjligt att delta på distans.Läs mera »
21.10.2022 kl. 13:00

Oktober månads Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars färska nyhetsbrev innehåller bl.a. organisationens riksdagsvalsprogram, info om höstens Byadagar, Öppna Julbyar och lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
20.10.2022 kl. 12:30

Finsk pessimism allmänhetens favorit i europeisk projekttävling

Puolangos pessimismprojekt valdes till favorit bland allmänheten i projekttävlingen Rural Inspiration Awards. Det finska melankoliska mentala landskapet och den särpräglade kommunala marknadsföringen biter inom EU.Läs mera »
20.10.2022 kl. 10:00

Miljötraditioner till heders i klimatarbetet

Aktörer inom förenings- eller byaverksamheten har reflekterat över hur man förr i tiden levde på ett sparsamt sätt i förhållande till naturresursernas utnyttjande. Landsbygdens Bildningsförbund genomför som bäst projekt som handlar om miljötraditioner.Läs mera »
19.10.2022 kl. 11:00

Utbilda dig till Byacoach i Svenskfinland

Genom att utbilda dig till Byacoach, får du tillgång till presentationsmaterial och kommer med i ett landsomfattande nätverk som stöder dig i ditt dagliga arbete med byar och föreningar på landsbygden i Svenskfinland.Läs mera »
18.10.2022 kl. 13:00

Årets nyländska by sökes

Med valet av Årets nyländska by vill Nylands Byar rf och SILMU-byar lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet, öka medvetenheten om byaverksamheten och dela med sig av goda exempel.Läs mera »
18.10.2022 kl. 12:00