Årets by Skaftung och andra utmärkelser i svenska Österbotten

20.05.2022 kl. 11:30
Årets by 2022 i Österbotten är Skaftung i Kristinestad. Det här är hela byns utmärkelse, säger Alexia Sahl, ordförande vid Skaftung ungdomsförening. Även fyra andra utmärkelser har offentliggjorts.

Skaftung i Kristinestad är Årets by 2022 i Österbotten. Juryn som består av Aktion Österbottens byautskott, motiverade valet så här:

”I den lilla byn Skaftung, kan man trots flertalet nedstängningar stolt framstå som bevis på en levande, naturskön landsbygd med ljusa framtidsutsikter. Byns rikedom är bl.a. aktiva föreningsverksamheter, lokala företagare, stark vilja bland byborna för utveckling, samt sommargästerna som blomstrar upp byn under sommarhalvåret. Skaftungborna är stolta över sin by.”

– Folk pratar väldigt gott om Skaftung, nuvarande bybor såsom de bortflyttade, samt sommargästerna. Det här är hela byns utmärkelse, säger Alexia Sahl, ordförande vid Skaftung ungdomsförening.

Sahl bor och jobbar i Vasa men vill vara aktiv i byaverksamheten i Skaftung eftersom hon har haft en fin barndom där och fina minnen som för henne tillbaka till byn.

Årets landsbygdsaktör 2022: Thomas Enroth

Thomas Enroth har jobbat som musiker och kompositör hela sitt liv. Han har jobbat hårt för kulturen på landsbygden ända sedan han började som företagare. Thomas har även skrivit musik för olika teatrar. Nu gör han ett stort verk för Wasa teater som spelas hösten 2023. Sedan skall han göra en turné med sin stråkkvartett hösten 2022.

– Jag gör större och mindre konserter ute på landsbygden, i sommar besöker jag många byagårdar eller platser där det inte händer så mycket och det känns så rätt att komma och sprida ljus och värme just där.  Att folk i mindre byar går ut till byagården, sjunger allsång eller hör på en konsert stärker gemenskapen, säger Enroth.

Motivering till valet:

”Den aktiva kompositören, musikern och kulturarbetaren som gjort sig känd i hela Svenskfinland, samt även på finskt håll, på Åland och i Sverige, har bevisat att det går att vara aktiv i småbyarna på landsbygden. Han är en stor tillgång för andra inom kulturen genom sitt låtskrivande och musikkomponerande. Thomas är också väl engagerad inom välgörenhet.”

Byaverksamhetens vägvisare 2022: Simon Berglund

Simon Berglund har varit aktiv inom brandklubben i Lappfjärd i cirka 11 år, nu har han fungerat som ordförande i tre år. Därifrån kommer en stor del av hans intresse att värna om det bästa för byn.

– Det var en jätte rolig och positiv överraskning att bli vald. Detta är ett bevis på att någon uppskattar det man är med och arrangerar och försöker åstadkomma för byn, konstaterar Berglund.

Motivering till valet:

”En ung driftig kille som är verksam inom den frivilliga och mycket flitiga brandkåren i Lappfjärd, inom byaföreningen och på den lokala skidorten. Trots att han har två små barn hemma, ställer han alltid upp, oavsett dag eller tidpunkt på dygnet.”

Årets landsbygdsansikte 2022 – Nilla Kjellsdotter

Nilla Kjellsdotter är en finlandssvensk kriminalförfattare som är född i Nykarleby, numera bosatt i Oravais. Huvudpersonen i hennes romaner är kriminalpolisen Mija Wadö i Vasa. Två böcker i serien om kriminalkonstapel Mija Wadö är utgivna, åtminstone två böcker till ska Kjellsdotter ge ut med Nordstedts förlag.

– Oj, jätteroligt, men högst oväntat! Hade nog inte haft en tanke på att jag kunde nomineras till Årets landsbygdsansikte, så det kom verkligen som en överraskning. Men det känns väldigt ärofyllt!, säger Kjellsdotter om sin nominering.

Kjellsdotter har fått inspiration från sina hemtrakter. Hon uppskattar sammanhållningen som finns i de österbottniska byarna.

– Österbotten har så många levande byar som länkar samman invånarna. Det tycker jag är väldigt fint och något som jag hoppas att kommande generationer bevarar och fortsätter med.

Motivering till valet:

”Lantisen från Pensala som genom sitt författande blev ansiktet utåt och som undertecknat ett treboksavtal med sitt stora drömförlag. Hon är beviset på att man inte behöver ha en fin litterär bakgrund ej heller en fin litterär utbildning för att uppnå sin skrivdröm.”

Årets unga lokala aktör 2022: Isabel Flemming

Isabel Flemming berättar att hon är väldigt föreningsaktiv, och är med i allt från UF till Martha. Välgörenhetsarbete är också något som hennes hjärta slår lite extra för.

– Jag försöker att hela tiden både bevara och respektera gamla österbottniska traditioner, på samma gång som jag försöker hitta på nya idéer och evenemang som ligger rätt i tiden. Jag tycker det är jätteviktigt att sträva till ett inkluderande och hållbart föreningsliv, vilket jag också har varit med och planerat flera evenemang inom.

Motivering till valet:

”Isabel har varit samhällsaktiv mer eller mindre hela livet. Hennes engagemang bottnar i det lokala men sträcker sig till det globala. Hon är mångårig medlem i Övermalax UF där hon haft flera uppdrag i styrelsen och för tillfället är vice ordförande samt ansvarig för den REKO-ring föreningen administrerar. Hon har varit ett språkrör och en bärande kraft för föreningens engagemang i samhällsfrågor under de senaste åren, bland annat gällande Me Too, flyktingkrisen 2015, HBTQI-frågor med mera. Julen 2021 tillbringade hon i Calais med hjälparbete för flyktingar, hon har tidigare även varit volontär i Indien. Isabel är aktiv inom Röda Korset i Malax och bland annat engagerad inom Mathjälpen.”

Aktion Österbotten rf utser Årets by i landskapet tillsammans med Österbottens förbund varje år. Årets by utses på basen av ansökningar från byarna. Den första österbottniska utmärkelsen utdelades år 2001.

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Save the date! – den 26-27 oktober ordnas finlandssvenska Landsbygdsriksdagen

Den sjuttonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kimitoön erbjuder insikter i aktuella teman, expertkunskap, presentationer av nya utvecklingsverktyg, unga aktiva röster.Läs mera »
30.05.2022 kl. 11:00

Platsbaserad utveckling krävs i områden där befolkningen minskar

Ny undersökning visar att en smart anpassning ger kommunerna verktyg för långsiktigt och systematiskt arbete för flexibilitet inför förändringar.Läs mera »
30.05.2022 kl. 09:00

Byn som ”sin egen lyckas smed” söks i Egentliga Finland

Med temat byn som aktör för sin egen framtid söker Egentliga Finlands Byar efter Årets by i Egentliga Finland.Läs mera »
27.05.2022 kl. 11:30

Webbplatsen Maaseutu.fi förnyas – svara på enkät!

Ge din åsikt och påverka innehållet i webbplatsen Maaseutu.fi som förnyas i början av 2023.Läs mera »
24.05.2022 kl. 12:30

Sörmland värd för nästa Landsbygdsriksdag 2024

Landsbygdsriksdagen i Jönköping med ca 700 deltagare har nyss avslutats. Nästa Landsbygdsriksdag ordnas i Sörmlands län 2024, där man redan är i gång med planeringen sedan ett halvår.Läs mera »
24.05.2022 kl. 10:30

Utmaningar och möjligheter för medborgarverksamhet på landsbygden

HYMY-nätverket inbjuder medborgarorganisationer på landsbygden till möte 25.5 kl.10.00 via Teams för att dryfta hur organisationsverksamhet och annan samhällelig verksamhet kan stärkas.Läs mera »
23.05.2022 kl. 12:00

Forskarintresse: Varför vill folk bo kvar på landet i en tid av urbanisering?

Invånare i fem österbottniska byar undersöks som bäst i ett projekt. Det forskarna vill veta, är varför folk stannar kvar på landet i en tid av urbanisering.Läs mera »
20.05.2022 kl. 12:30

Maj månads Uutiskirje från Finlands Byar

Årets femte nyhetsbrev från Finlands Byar innehåller bl.a. text om frivilligarbete, anmälan till Saimen LOKAALI, webbinarium om landsbygdens ungdomar, Byautmaningen, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
19.05.2022 kl. 13:30

Samla upplevelsepoäng i Byautmaningen!

Samla 30 upplevelsepoäng och dela din byaupplevelse på sociala medier på hashtags #kylähaaste2022 #TeeSeKylillä #BynsNamn.Läs mera »
19.05.2022 kl. 11:30

Finlands dialoginsats 2021 – Bildningsalliansen en av många som tilldelas erkännandet

Bildningsalliansen får som en av 66 aktörer ta emot erkännandet Finlands dialoginsats 2021. Erkännandet tilldelas aktörer som jobbar för att främja demokrati och konstruktiv dialog.Läs mera »
18.05.2022 kl. 13:00

Landsbygdsnätverkets verksamhetsberättelse 2021 är publicerad

Ingen kan summera året 2021 obemärkt av coronan, men inom nätverksverksamheten lät man ändå inte coronan påverka takten.Läs mera »
18.05.2022 kl. 11:00

En levande landsbygd utgör grunden för försörjningsberedskapen

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen betonade I sitt öppningstal under MANE:s sammanträde 10.5 betydelsen av en levande landsbygd som grund för beredskapen och försörjningsberedskapen i hela landet.Läs mera »
17.05.2022 kl. 13:00

Kimitoön plats för den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen

Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen hålls den 26-27 oktober på Kasnäs hotell på Kimitoön i Åboland. Programmet kommer att uppta ämnen som ungdomar, klimat, skärgårdsfrågor, CAP27 och smarta byar.Läs mera »
12.05.2022 kl. 10:35

Svenska landsbygdsskolor blev stabil punkt för flyktingar

En del av Sveriges landsbygdsskolors erfarenheter från flyktingvågen 2015 var att engagemanget var stort men att det även uppstod ett stort tomrum när de nya eleverna försvann lika plötsligt som de kom.Läs mera »
10.05.2022 kl. 10:00

Byar och kommuner främjar tillsammans flyttning till landet

Det beslut som Finlands Byar tog, att satsa på att främja flyttning till landet, återspeglades förra året bl.a. i ny videoproduktion, webbplatsen maalleasumaan.fi, infokvällar om att bo i en by och medias synlighet.Läs mera »
09.05.2022 kl. 13:39

Projekttävling inför Landsbygdsgalan i Kurikka i höst

Under Landsbygdsgalan i Kurikka belönas programperiodens mest framstående projekt och företag som fått företagsstöd. Projekten och företagen väljs ut genom en projekttävling.Läs mera »
06.05.2022 kl. 13:10

Byagården i Djupsund en av finalisterna till Hederspriset för bra renovering

En av finalisterna till priset för bra renovering av föreningshus är Byagården i Djupsund i Vörå.Läs mera »
06.05.2022 kl. 12:00

Samverkan mellan kommuner och föreningar – SMIL-projektets slutseminarium

Samverkan mellan kommuner och föreningar kommer att bli allt viktigare på landsbygden. Kom med på slutseminariet för Åbo Akademis forsknings- och utvecklingsprojekt SMIL den 10 maj i SFV-huset G18 i Helsingfors.Läs mera »
05.05.2022 kl. 13:00

Om att vara öbo i podden Landet

Karaktäristiskt för skärgården i Sverige är de många öarna med få invånare på varje ö. Detta ställer särskilda krav på all form av samhällsservice som skola, vård, omsorg och kommunikationer.Läs mera »
05.05.2022 kl. 12:00

Hållbar utveckling en del av byarnas vardag

Projektet Sujuva arki, parempi elämä visar att arbetet i byarna för en miljömässig, ekonomisk och social hållbar utveckling, är en del av vardagen. Läs mera »
04.05.2022 kl. 12:00

Webbinarium under Byadagarna i Tammerfors

Vårens Byadagar i Tammerfors samlar runt 60 personer. Det erbjuds även ett två timmars webbinarium den 4 maj som är avgiftsfritt.Läs mera »
02.05.2022 kl. 12:30

Lappfors – Månadens by i Österbotten

Byn Lappfors har ca 306 invånare och finns belägen i Pedersöre kommun. De senaste åren har inflyttningen till byn varit livlig och det finns många barn i byn, som ger goda möjligheter inför framtiden.Läs mera »
02.05.2022 kl. 11:00

Senaste informationsbrevet från Nylands Byar

Nylands Byar har publicerat sitt tredje informationsbrev för i år med info om bland annat föreningens kommande årsmöte, nättidningen Nylands Byar, hedersomnämnandet till Bromarv och anmälan till Öppna Byarnas dag.Läs mera »
28.04.2022 kl. 12:00

Landsbygdssäkring – erfarenheter och områden för utveckling

Genom konsekvensanalys av landsbygden har man försökt öka dialogen mellan de olika parter som är involverade i de förändringar som berör landsbygden.Läs mera »
26.04.2022 kl. 12:00