Nätverket SALT jobbar för att få unga att stanna eller återvända till hemorten

08.04.2022 kl. 12:00
Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen finansierar ett gemensamt nätverksprojekt som tar fasta på barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi får två års finansiering av Jord- och skogsbruksministeriet för att leda temanätverket SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan. Målet är att få unga att stanna på eller återvända till hemorten.

Visionen om ett gott liv är ledstjärnan både i det nationella skärgårdsprogrammet och i landsbygdsprogrammet. Ett gott liv får sin början i en trygg barndom och uppväxttid. Genom att från tidig ålder skapa en positiv hembygdsidentitet, växer förutsättningarna att ungdomarna vill stanna kvar eller återvända till hemorten efter sina studier och bidra till att skapa livskraftiga skärgårds- och landsbygdssamhällen.

För första gången finansierar Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen, båda vid jord- och skogsbruksministeriet, ett gemensamt nätverksprojekt. Nätverket, som finansieras på två år med cirka 250 000 euro, heter SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan och leds av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.

– För att skapa en ny och modern skärgårds- och landsbygdskultur är barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö A och O. Det här tar vi fasta på i projektet, säger projektledare Cecilia Lundberg vid Skärgårdsinstitutet.

Under åren 2022-2024 kommer det nya temanätverket att jobba med att skapa en landsomfattande skärgårds- och landsbygdsakademi för barn och unga, med Skärgårdshavets Unesco biosfärområdes pedagogiska verksamhet som förebild. Även det relativt nya skolämnet skärgårdskunskap – där högstadieelever får ta del av både gammal och ny skärgårdskunskap – kommer att lyftas fram som ett gott exempel inom projektet.

– I praktiken renodlar vi inom projektet biosfärområdets pedagogiska verksamhet till en mall som ska vara applicerbar på alla skärgårds- och landsbygdskommuner i landet. Genom det kan kommunerna sedan bygga upp egna skärgårds- och landsbygdsakademier. Det kan till exempel betyda att man tar in skärgårds- eller landsbygdskunskap i skolornas verksamhet, vilket samtidigt ökar förståelsen för hur miljön och vårt klimat mår och hur vi med gemensamma krafter kan bygga upp ett hållbart samhälle, säger Lundberg.

Verksamheten piloteras på två språk i minst fyra olika skärgårdskommuner och landsbygdskommuner runtom i landet. Verksamma lärare, lärarutbildare och pedagogikstuderande utgör en viktig kärna för arbetet på de olika områdena. Underlag för vetenskapliga studier kring platsidentitet hos barn och unga tas inom projektet fram under ledning av ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Aktörer:
Projektets kärna utgörs av ett konsortium med kännedom om och erfarenhet av skärgårds- och landsbygdsfrågor. I det ingår Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi som driver nätverket och projektet i samarbete med ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi, företaget inom landsbygdsutveckling Brand-Sofi, samt Skärgårdshavets UNESCO biosfärområde.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi ligger administrativt under Centret för livslångt lärande (CLL), Svenskfinlands största enhet för vuxenutbildning. Åbo Akademis långa erfarenhet av skärgårdsforskning förs idag vidare bland annat genom HAVET, ett av de profilområden inom forskning som 2017 skapats gemensamt med Åbo universitet.

Skärgårdsinstitutet driver under åren 2021-2023 även projektet Habitability – för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden, med finansiering via arbets- och näringsministeriet, som ska lägga grunden till ett fungerande skärgårdsnätverk på nationell gräsrotsnivå.

Mera information:
Cecilia Lundberg, projektledare för SALT
e-post: cecilia.lundberg@abo.fi
tel. 046 920 2007
Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi: www.skargard.fi

Uppgifterna ingår i Åbo Akademis pressmeddelande (5.4).

Gullkrona i Skärgårdshavet
Bildkälla: Wikimedia Commons   

Sami Tantarimäki börjar jobba som sakkunnig inom landsbygdspolitiken

Den sakkunniges arbetsuppgifter är bl.a. att utveckla och genomföra uppdrag inom den nationella landsbygdspolitiken.Läs mera »
26.04.2022 kl. 11:00

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Årets fjärde nyhetsbrev från Finlands Byar innehåller bl.a. info om Veva-projektet, Årets by 2022 på riksplanet, infotillfälle 2.5 inför Öppna Byarnas dag om att göra reklam i Canva, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
22.04.2022 kl. 12:30

Rautio i Norra Österbotten är Årets by

Byn Rautio i Kalajoki, Norra Österbotten har valts till Årets by på riksplanet. Hedersomnämnanden gavs till Bromarv i Raseborg, Nyland och Lastunen i Lempäälä, Birkaland.Läs mera »
20.04.2022 kl. 11:00

Stolt över byn – webbinarium om samarbete och projektens möjligheter

Samarbete och projektens möjligheter tas upp i nästa webbinarium i Stolt över byn-serien.Läs mera »
19.04.2022 kl. 10:30

Så mycket bättre – om nätverkande i podden Landet

Vad är egentligen poängen med att nätverka? Vilken nytta ger det och hur gör man för att skapa och driva ett framgångsrikt nätverk?Läs mera »
13.04.2022 kl. 11:00

Informationstillfälle på svenska inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni ordnas Öppna Byarnas dag som är Finlands största publikevenemang. För att delta i Öppna Byar behöver ni bara anmäla er by till evenemanget och sedan kan ni själva välja vad ni vill göra i er by. Läs mera »
12.04.2022 kl. 12:30

Temanätverket Habitability – workshop hölls om platsens identitet

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi arrangerade den 5 april en workshop på Karlö. Workshopen handlade om habitability- eller bobarhetsanalysens första delområde och dess indikatorer. Läs mera »
12.04.2022 kl. 10:30

Anmälan till svenska Landsbygdsriksdagen stänger 19 april

Anmäl er nu till den svenska Landsbygdsriksdagen för att ta del av festligheter, samtal, seminarier, utfrågningar, utställningar och mycket mera.Läs mera »
11.04.2022 kl. 12:30

Så utvecklar Leader långsiktiga resultat – lunchwebbinariet Landet lär

Då det i nästa programperiod finns ett ännu tydligare fokus på resultat och effekter inom Leader, så hur kan LAG, Leader-kontor och stödsökande jobba för att öka de hållbara effekterna i projekten? Läs mera »
06.04.2022 kl. 13:30

Rural Pact-konferens i Bryssel med fokus på nyckelroll i Europas framtid

I juni arrangeras en stor Rural Pact-konferens där fokus ligger på den nyckelroll som landsbygdsområden kan spela i Europas framtid.Läs mera »
06.04.2022 kl. 12:00

Workshop om Smarta kustbyar hålls i Pellinge

Hur ser framtiden i kustbyarna ut och finns det ännu jobb i framtidens kustbyar? Håller de på att bli efter i den digitala utvecklingen? Det här är de ämnen som diskuteras på workshopen i Pellinge kursgård.Läs mera »
05.04.2022 kl. 13:30

Anmälan till kursen i storytelling kan ännu göras i dag!

I kursen får vi lära oss hur storytelling kan användas för att på ett intressant sätt berätta om er förening och den verksamhet som ni ordnar.Läs mera »
05.04.2022 kl. 10:00

Replot – Månadens by i Österbotten för april

Replot, byn på andra sidan Replotbron, erbjuder lite av det mesta. I dag är de ca 850 som har hittat sin plats på jorden i byn.Läs mera »
04.04.2022 kl. 12:37

Landsbygd-stad-utmärkelsen till Osuuskunta Oma Maa

Finlands Byars nya utmärkelse ska öka växelverkan mellan landsbygder och städer för att främja en övergång till hållbarhet. Läs mera »
01.04.2022 kl. 13:00

Vårens Byadagar hålls i Tammerfors

Vårens Byadagar i Tammerfors är ämnade för alla byaombud och motsvarande föreningars ordförande, andra förtroendemän och tjänstemän.Läs mera »
31.03.2022 kl. 12:00

Ny hemsida för organisationen Hela Sverige ska leva

HSSL:s verksamhetschef Terese Bengard är mycket glad och stolt över att de tagit ett stort steg mot att skapa en unik plattform för samlad kunskap kring landsbygdsfrågor och platsperspektiv. Läs mera »
30.03.2022 kl. 12:00

Är det tryggt att bo på landet? – frågan behandlas på seminarium

Turvallisuus asuu maalla? Den här frågeställningen diskuteras på ett seminarium som hålls 20.4 i Helsingfors. Under samma tillfälle offentliggörs Årets by 2022 på riksplanet.Läs mera »
30.03.2022 kl. 11:00

Välkommen att delta i Svenskfinlands Byars kurs i storytelling!

Storytelling kan användas för att på ett intressant sätt berätta om er förening och den verksamhet som ni ordnar.Läs mera »
24.03.2022 kl. 10:30

Läs Nylands Byars webbtidning 2022

I Nylands Byars tidning kan du bl.a. bekanta dig med Årets Nyländska By Bromarv och med Pojo kyrkoby som fick hedersomnämnande.Läs mera »
22.03.2022 kl. 13:30

Stolt över byn – Aktion ordnar fototävling för österbottningarna

Aktion Österbotten kommer att medverka i kampanjen Stolt över byn genom att anordna en fototävling för invånarna i Österbotten.Läs mera »
22.03.2022 kl. 13:00

Landsbygdspolitiska rådet uttrycker sitt stöd för Ukraina

Landsbygdspolitiska rådet fördömer skarpt Rysslands krigshandlingar i Ukraina och instämmer i det ställningstagande som tidigare antagits av ELARD, PREPARE och ERCA (1.3), samt Röda Korsets och Röda Halvmånens uttalande (1.3). Läs mera »
21.03.2022 kl. 11:00

Programmet för svenska Landsbygdsriksdagen börjar ta form

Det mesta av programmet till den svenska Landsbygdsriksdagen i Jönköping 20-22 maj börjar utkristallisera sig. Fokus ligger på postpandemi och digitalisering.Läs mera »
15.03.2022 kl. 13:30

Årets Unga Lokala Aktör 2022 sökes!

Nominera den unga lokala aktören senast den 31 mars 2022!Läs mera »
15.03.2022 kl. 13:00

Positivt surr kring flyttning till landet

Beslutet med satsning på att främja flyttning till landet, som togs inom Finlands Byar under det gångna året, avspeglades bl.a. i ny videoproduktion, upprättandet av webbplatsen maalleasumaan.fi, Bo i byn-kvällar (Kylälle asumaan-illat) och synlighet i media.Läs mera »
15.03.2022 kl. 12:30